Sastojci:
Tijesto:
4 jaja
25dkg brasna
25dag secera
1.5dl ulja
1,5dl vode
1 prasak za pecivo
2 zlice kakaa
Krema:
4dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
20dag secera
20dag margarina
Glazura:
10dag cokolade
3 zlice vode
3 zkice secera
1 zlica margarina
Priprema:
Zamutimo zumanjke sa secerom, dodati izradeno bjelanjke i brasno s praskom za pecivo.Na kraju lagano umjesat ulje i vodu.Dobivenu smjesu podjelimo na dva dijela.Ujednu dodati 2 zlice kakaa.Dva kalupa za srneci hrbac nauljiti i posuti brasnom.Svaku smjesu uliti u jedan kalup i peci u zagrijanoj pecnici na180*.Ispeceni biskvit ostavite da se ohladi, svaki izezan ana ploske po utorima koji su nastali pecenjem u kalupu.Otopite cokoladu vodu i secer dodati margarin i zagrijat do kljucanja.Nekoliko minuta ohladi i preli kolac.Secer puding i 10 zlica mlijeka izmjesati, a ostatak mlijeka zakuhati.Kipuce mlijeko maknut sa vatre, dodati smjesu sa pudingom i kratko kuhati na najslabijoj vatri neprestalno mjesajuci.Kremu ohladiti i potom dodat pjenasto izraden margarin.Kremom namazati jednu bijelu plosku biskvita samo sjedne strane na kremu zaljepiti crnu ploskui tako dalje slagati bjela ploska crna ploska i izmedu njih krema.Dolje treba okrenuti ravni dio biskvita.Sloziti tako da nastane dug kolac ili podjeliti na dva kraca.Izvana kolac namazati kremom a kremu preliti glazurom od cokolade.
Recepti jela i kolaca
subota, 6. prosinca 2014.
Domace krafne
Sastojci:
1 jaje
2 zumanjka
1dl ulja
1 zlica soli
1 zlica secera
1l mlijeka
1 1/2kg ostrog brasna
1 svjezi kvasac
Priprema:
Razmutiti jaje, zumanjke i secer, a zatim dodati sol ulje i mlijeko sve mjesajuci s kuhacom.Na kraju dodati brasno sa sitno izmrvljenim kvascom.Mjesati kuhacom sve sastojke sok
se tijesto ne pocne odvajati od posude.Staviti tjesto na radnu povrsinu posutu brasnom, valjkom razvuc tijesto i okruglim kalupom vaditi krugove.Krafne ostaviti oko sat vremena da odstoje.Kad se dignu peci ih u vecoj kolicini zagrijanog ulja.Pecene krafne posut secerom u prahu.
1 jaje
2 zumanjka
1dl ulja
1 zlica soli
1 zlica secera
1l mlijeka
1 1/2kg ostrog brasna
1 svjezi kvasac
Priprema:
Razmutiti jaje, zumanjke i secer, a zatim dodati sol ulje i mlijeko sve mjesajuci s kuhacom.Na kraju dodati brasno sa sitno izmrvljenim kvascom.Mjesati kuhacom sve sastojke sok
se tijesto ne pocne odvajati od posude.Staviti tjesto na radnu povrsinu posutu brasnom, valjkom razvuc tijesto i okruglim kalupom vaditi krugove.Krafne ostaviti oko sat vremena da odstoje.Kad se dignu peci ih u vecoj kolicini zagrijanog ulja.Pecene krafne posut secerom u prahu.
Trostruki užitak
Sastojci:
6 jaja
45 dag šećera
15 dag oraha
3 dag brašna
2 dag krušnih mrvica
2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje + sitno naribane za ukras
2 dl skuhane crne kave
1/2 kutije keksa Petit Beurre
250 g margarina
Priprema
Biskvit:
Od 6 bjelanjaka i 20 dag šećera napraviti čvrsi snijeg. Dodati 15 dag oraha, 3 dag brašna 2 dag krušnih mrvica te sve promiješati jako brzo. Peči na 150* u već zagrijanoj pećnici.
Krema:
6 žumanjaka izraditi s 25 dag šećera i 2 pudinga od vanilije. Zakuhati 7 dl mlijeka, skinuti s vatre, polako dodavati smjesu sa žumanjcima brzo miješajući te na kraju vratiti na laganu vatru minutu-dvije stalno miješajući. U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin pa kremu podjeliti na dva jednaka dijela. U jednu polovicu kreme dodati 10 dag otopljene čokolade. Žutu kremu mazati na ohlađen biskvit , na nju složiti kekse namočene u crnu kavu, a na kekse smeđu kremu. Smeđu kremu posuti sitno naribanom čokoladom za kuhanje.
6 jaja
45 dag šećera
15 dag oraha
3 dag brašna
2 dag krušnih mrvica
2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje + sitno naribane za ukras
2 dl skuhane crne kave
1/2 kutije keksa Petit Beurre
250 g margarina
Priprema
Biskvit:
Od 6 bjelanjaka i 20 dag šećera napraviti čvrsi snijeg. Dodati 15 dag oraha, 3 dag brašna 2 dag krušnih mrvica te sve promiješati jako brzo. Peči na 150* u već zagrijanoj pećnici.
Krema:
6 žumanjaka izraditi s 25 dag šećera i 2 pudinga od vanilije. Zakuhati 7 dl mlijeka, skinuti s vatre, polako dodavati smjesu sa žumanjcima brzo miješajući te na kraju vratiti na laganu vatru minutu-dvije stalno miješajući. U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin pa kremu podjeliti na dva jednaka dijela. U jednu polovicu kreme dodati 10 dag otopljene čokolade. Žutu kremu mazati na ohlađen biskvit , na nju složiti kekse namočene u crnu kavu, a na kekse smeđu kremu. Smeđu kremu posuti sitno naribanom čokoladom za kuhanje.
Kolač s kavom
Sastojci
Biskvit:
6 jaja
250 g šećera
3 žlice mlake vode
1 dl ulja
14 dag brašna
3 žlice gustina
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
1 velika šalica kuhane crne kave
Krema:
4 jaja
1 vanilin šećer
2 žlice brašna
2 dl mlijeka
200 g šećera + 6 žlica
1/2 margarina
Priprema:
Izraditi žumanjke sa šećerom, dodati vodu i ulje, a na kraju žlicu po žlicu dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo , gustinom i kakaom. Na kraju dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Peći na 180* u prethofno zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit vodoravno prerezati na dva dijela.
Razmutiti 4 žumanjka s vanilijim šećerom, brašnom, s 200 g šećera i polako dodavati mlijeko. Staviti da ključa na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada proključa, kuhati još miutu i dalje miješajući. Margarin izraditi i dodati u ohlađenu kremu. Prvi dio biskvita obilno poškropiti kavom, staviti kremu i drugi dio biskvita također obilno poškropljen kavom. Kada gornji biskvit dobro upije kavu, na njega staviti šlag napavljen od 4 bjelanjaka i 6 žlica šećera.
Biskvit:
6 jaja
250 g šećera
3 žlice mlake vode
1 dl ulja
14 dag brašna
3 žlice gustina
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
1 velika šalica kuhane crne kave
Krema:
4 jaja
1 vanilin šećer
2 žlice brašna
2 dl mlijeka
200 g šećera + 6 žlica
1/2 margarina
Priprema:
Izraditi žumanjke sa šećerom, dodati vodu i ulje, a na kraju žlicu po žlicu dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo , gustinom i kakaom. Na kraju dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Peći na 180* u prethofno zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit vodoravno prerezati na dva dijela.
Razmutiti 4 žumanjka s vanilijim šećerom, brašnom, s 200 g šećera i polako dodavati mlijeko. Staviti da ključa na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada proključa, kuhati još miutu i dalje miješajući. Margarin izraditi i dodati u ohlađenu kremu. Prvi dio biskvita obilno poškropiti kavom, staviti kremu i drugi dio biskvita također obilno poškropljen kavom. Kada gornji biskvit dobro upije kavu, na njega staviti šlag napavljen od 4 bjelanjaka i 6 žlica šećera.
Čupavci
Sastojci
Biskvit:
1/2 margarina
2 jaja
25 dag šećera
30 dag brašna
1/2 praška za pecivo
2 dl mlijeka
1/2 žličice sitno naribane limunove kore
Glazura:
1/2 margarina
10 žlica šećera
2 dl mlijeka
4 rebra čokolade za kuhanje
150 g kokosa
Priprema:
Izraditi margarin. Dodati mu izrađene žumanjke sa šećerom i sve sjediniti. Polako dodavati brašno s praškom za pecivo i mlijeko lagano miješajući. Na kraju dodati izrađene bjelanjke i limunovu koricu te sve zajedno brzo miješati vrlo kratko. Peći oko pola sata na 180* u već zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit rezati na jednake kocke. Skuhati glazuru od margarina, šećera, mlijeka i čokolade. Svaku kocku od biskvita posebno umočiti sa svih strana u vruću glazuru, a potom uvaljati u kokos. Čupavce slagati na poslužavnik i ohladiti prije posluživanja.
Biskvit:
1/2 margarina
2 jaja
25 dag šećera
30 dag brašna
1/2 praška za pecivo
2 dl mlijeka
1/2 žličice sitno naribane limunove kore
Glazura:
1/2 margarina
10 žlica šećera
2 dl mlijeka
4 rebra čokolade za kuhanje
150 g kokosa
Priprema:
Izraditi margarin. Dodati mu izrađene žumanjke sa šećerom i sve sjediniti. Polako dodavati brašno s praškom za pecivo i mlijeko lagano miješajući. Na kraju dodati izrađene bjelanjke i limunovu koricu te sve zajedno brzo miješati vrlo kratko. Peći oko pola sata na 180* u već zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit rezati na jednake kocke. Skuhati glazuru od margarina, šećera, mlijeka i čokolade. Svaku kocku od biskvita posebno umočiti sa svih strana u vruću glazuru, a potom uvaljati u kokos. Čupavce slagati na poslužavnik i ohladiti prije posluživanja.
Kocke od kokosa
Sastojci
Biskvit:
5 bjelanjaka
5 g šećera
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
150 g kokosova brašna
2 dl mlijeka
Krema:
5 žumanjaka
5 dl mlijeka
100 g šećera
1 puding od vanilije
1/2 margarin
50 g kokosova brašna za posipanje
Priprema:
Bjelanjke razmutiti sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i kokosovo brašno. Peči u zagrijanoj pećnici na 180* 20-ak minuta. Tek pečen biskvit preliti s 2 dl vrućeg mlijeka. Ostaviti da biskvit potpuno upije mlijeko. Od 5 dl hladnog mlijeka odvojite 3 žlice i razmutite sa žumanjcima, šećerom i pudingom. Ostatak mlijeka zakuhati, maknuti s vatre, brzo umiješati smjesu sa žumanjcima i vratiti na slabu vatru na 1-2 min. Margarin dobro izraditi i dodati u potpuno ohlađenu kremu. Kada je biskvit potpuno upio mlijeko, premazati ga kremom, a kremu posuti kokosom.
Biskvit:
5 bjelanjaka
5 g šećera
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
150 g kokosova brašna
2 dl mlijeka
Krema:
5 žumanjaka
5 dl mlijeka
100 g šećera
1 puding od vanilije
1/2 margarin
50 g kokosova brašna za posipanje
Priprema:
Bjelanjke razmutiti sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i kokosovo brašno. Peči u zagrijanoj pećnici na 180* 20-ak minuta. Tek pečen biskvit preliti s 2 dl vrućeg mlijeka. Ostaviti da biskvit potpuno upije mlijeko. Od 5 dl hladnog mlijeka odvojite 3 žlice i razmutite sa žumanjcima, šećerom i pudingom. Ostatak mlijeka zakuhati, maknuti s vatre, brzo umiješati smjesu sa žumanjcima i vratiti na slabu vatru na 1-2 min. Margarin dobro izraditi i dodati u potpuno ohlađenu kremu. Kada je biskvit potpuno upio mlijeko, premazati ga kremom, a kremu posuti kokosom.
Mjesec
Sastojci:
Biskvit:
14dag margarina
14dag oraha plus malo za posipanje
14dag secera
7dag brasna
4 bijelanjka
Krema:
4 zumanjka
14dag secera u prahu
Glazura:
10 dag šećera u prahu
10 dag mljevenih oraha
2 žlice mlijeka
7 dag maslaca
2 rebra čokolade za kuhanje
Priprema:
Pjenasto razmutiti margarin da šećerom, dodati orahe i brašno te na kraju polako umiješati snijeg od bjelanjaka. Napola ispeći u pećnici zagrijanoj na 150*.
Za kremu razmutiti žumanjke sa šećerom u prahu i time preliti još vruć biskivit. Vratiti u pećnicu na 50* sušiti oko pola sata. Paziti da se ne posuše previše. Za glazuru šećer u prahu i rahe politi vrućim mlijekom. Maslac izraditi s otopljenom čokoladom i dodati orasima i šećeru. Sve zajedno kratko miješati i premazati već ohlađen kolač. Kada se glazura ohladi, rezati kolač kalupima u obliku mjeseca. Svaki kolsčić posuti mljevenim orasima.
Biskvit:
14dag margarina
14dag oraha plus malo za posipanje
14dag secera
7dag brasna
4 bijelanjka
Krema:
4 zumanjka
14dag secera u prahu
Glazura:
10 dag šećera u prahu
10 dag mljevenih oraha
2 žlice mlijeka
7 dag maslaca
2 rebra čokolade za kuhanje
Priprema:
Pjenasto razmutiti margarin da šećerom, dodati orahe i brašno te na kraju polako umiješati snijeg od bjelanjaka. Napola ispeći u pećnici zagrijanoj na 150*.
Za kremu razmutiti žumanjke sa šećerom u prahu i time preliti još vruć biskivit. Vratiti u pećnicu na 50* sušiti oko pola sata. Paziti da se ne posuše previše. Za glazuru šećer u prahu i rahe politi vrućim mlijekom. Maslac izraditi s otopljenom čokoladom i dodati orasima i šećeru. Sve zajedno kratko miješati i premazati već ohlađen kolač. Kada se glazura ohladi, rezati kolač kalupima u obliku mjeseca. Svaki kolsčić posuti mljevenim orasima.
Mamin kolac od jagoda
Sastojci:
10 jaja
10 zlica secera
8 zlica brasna
2 zlice kakaa
1kg jagoda
2 svjetla preljeva za torte
0,5dl vrhnja za slag
Priprema:
Razmutimo zumanjke sa secerom, dodat brasno i kakao i sve sjedinit.Na kraju dodati posebno izcjedene bijelanjke i sve zajedno kratko mjesat.Peci u velikom kalupe 10-15 min na 200* c.Biskvit ohladiti i onda ga vodoravno prerezati na 2 dijela.Na jednu polovicu biskvita sloziti jagode izrezati na ploske, preliti preljevom za torte i ostaviti 15 min da se preljev ohladi.Zatim staviti drugu polovicu biskvita i premazati slagom.
10 jaja
10 zlica secera
8 zlica brasna
2 zlice kakaa
1kg jagoda
2 svjetla preljeva za torte
0,5dl vrhnja za slag
Priprema:
Razmutimo zumanjke sa secerom, dodat brasno i kakao i sve sjedinit.Na kraju dodati posebno izcjedene bijelanjke i sve zajedno kratko mjesat.Peci u velikom kalupe 10-15 min na 200* c.Biskvit ohladiti i onda ga vodoravno prerezati na 2 dijela.Na jednu polovicu biskvita sloziti jagode izrezati na ploske, preliti preljevom za torte i ostaviti 15 min da se preljev ohladi.Zatim staviti drugu polovicu biskvita i premazati slagom.
Domaca kremsnita
Sastojci:
480g petit beurre ( keksa)
Zuta krema:
1l mlijeka
10 zlica brasna
8 zumanjaka
8 zlica secera
2 vanili secera
Bijela krema:
8 bjelanjaka
16zlica secera u prahu
2 vanili secera
Priprema:
Zumanjak pjenasto izraditi sa secerom i vanili secerom , dodati 1 dl hladnog mljeka pa polako dodavati brasno.Sve izmjesat da se smjesa sjedini.Prokuhati ostatak mlijeka, maknuti sa vatre i dodavati smjesu sa zumancima mjesajuci brzo i neprestajuci.Vratit na naj slabiju vatru stalno mjesajuci 1 minutu.Vrucom smjesom preliti slozene kekse, koje su ravnomjerno poprskane toplim mlijekom.Ohladiti. Za bijelu kremu istuci bjelanjke i zlicu po zlicu dodavati secer u prahu pomjesan sa vanili secerom.Namazati po ohladenoj zutoj kremi i prije posluzivanja staviti u hladnjak na sat- dva.
480g petit beurre ( keksa)
Zuta krema:
1l mlijeka
10 zlica brasna
8 zumanjaka
8 zlica secera
2 vanili secera
Bijela krema:
8 bjelanjaka
16zlica secera u prahu
2 vanili secera
Priprema:
Zumanjak pjenasto izraditi sa secerom i vanili secerom , dodati 1 dl hladnog mljeka pa polako dodavati brasno.Sve izmjesat da se smjesa sjedini.Prokuhati ostatak mlijeka, maknuti sa vatre i dodavati smjesu sa zumancima mjesajuci brzo i neprestajuci.Vratit na naj slabiju vatru stalno mjesajuci 1 minutu.Vrucom smjesom preliti slozene kekse, koje su ravnomjerno poprskane toplim mlijekom.Ohladiti. Za bijelu kremu istuci bjelanjke i zlicu po zlicu dodavati secer u prahu pomjesan sa vanili secerom.Namazati po ohladenoj zutoj kremi i prije posluzivanja staviti u hladnjak na sat- dva.
Bakin kolac od jabuka
Sastojci:
3 jaja
12 zlica secera
12 zlica mljeka
15 zlica brasna
1 prasak za pecivo
1/2 kg jabuka po zelji slatke ili kisele
prstohvat cimeta
secer u prahu za posipanje
Priprema:
Napravite smjesu od jaja, secera, brasna,ulja, mlijekai praska za pecivo.Jabuke naribate i po zelji dodate cimet.Pola smjese stavite u kalup i stavite da se pece 15-tak minuta na 180*C.Na biskvitu poredat naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese za biskvit i vratiti u pecnicu jos 10-tak minuta.Pecen i ohladen kolac posuti secerom u prahu i posluziti.
3 jaja
12 zlica secera
12 zlica mljeka
15 zlica brasna
1 prasak za pecivo
1/2 kg jabuka po zelji slatke ili kisele
prstohvat cimeta
secer u prahu za posipanje
Priprema:
Napravite smjesu od jaja, secera, brasna,ulja, mlijekai praska za pecivo.Jabuke naribate i po zelji dodate cimet.Pola smjese stavite u kalup i stavite da se pece 15-tak minuta na 180*C.Na biskvitu poredat naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese za biskvit i vratiti u pecnicu jos 10-tak minuta.Pecen i ohladen kolac posuti secerom u prahu i posluziti.
Cipal na rostilju
Sastojci:
Cipal od 1 kg
sol
papar
limunov sok
ulje
limun
persunovo lisce
Priprema:
Ribu ocistite i operite pod mlazom vode.Zarezite je na nekoliko mjesta, namazite limunovim sokom i pecite na zagrijanom rostilju.Za vrijeme pecenja premazite ribu nekoliko puta mjesavinom ulja, soli i papra.Kad se ispece s jedne strane, okrenite pa ispecite s druge strane.Pecenu ribu prelijete ostatkom mjesavine ulja pospite nasjeckanim persunovim liscem, ukrasite kriskama limuna i odmah posluzite.
Cipal od 1 kg
sol
papar
limunov sok
ulje
limun
persunovo lisce
Priprema:
Ribu ocistite i operite pod mlazom vode.Zarezite je na nekoliko mjesta, namazite limunovim sokom i pecite na zagrijanom rostilju.Za vrijeme pecenja premazite ribu nekoliko puta mjesavinom ulja, soli i papra.Kad se ispece s jedne strane, okrenite pa ispecite s druge strane.Pecenu ribu prelijete ostatkom mjesavine ulja pospite nasjeckanim persunovim liscem, ukrasite kriskama limuna i odmah posluzite.
Ciganski cevap
Sastojci:
60dag mesa ( od buta)
1 glavica crvenog luka
1 paprika
2 rajcice
sol
ulje
Priprema:
Meso operite, narezite na manje komade i ispecite na zagrijanom rostilju.Dok se meso pece, premazujte ga uljem.Ispod rostilja stavite pleh da u njega curi sok od mesa.Peceno meso stavite u ugrijani tabjur.Na sakupljenom soku i masnociproprzite nasjeckan luk, dodajte narezanu papriku i rajcice.Malo propirjajte i prelite preko pecenog mesa.Posluzite odmah.
nedjelja, 23. studenoga 2014.
Bubrezi na zaru
Sastojci:
4 svinjska bubrega
sol
papar
1-2 glavice crvenog luka
Priprema:
Bubreg operite, prerezite ih po duzini pa ostranite zilice i kanale.Namocite ih u hladnu vodu.Na ugrijani rostilj poredajte polovine bubrega i ispecite ih najprije s jedne a zatim s druge strane.Pecene bubrege posolite i popaprite.Crveni luk ocistite, operite i narezite na tanka rebra, posolite i posluzite s pecenim bubrezima.
4 svinjska bubrega
sol
papar
1-2 glavice crvenog luka
Priprema:
Bubreg operite, prerezite ih po duzini pa ostranite zilice i kanale.Namocite ih u hladnu vodu.Na ugrijani rostilj poredajte polovine bubrega i ispecite ih najprije s jedne a zatim s druge strane.Pecene bubrege posolite i popaprite.Crveni luk ocistite, operite i narezite na tanka rebra, posolite i posluzite s pecenim bubrezima.
Bosanski sis -raznjici
Sastojci:
1 kg mesa od buta (janjetine teletine i ovcevine)
sol
papar
1/2kg crvrnog luka
Priprema:
Meso operite i narezite na krupnije komade.Na svaki stapic nabodete po komad janjetine,teletine i ovcetine, posolite i ispecite na zagrijanom rostilju.Luk ocistite, operite, nasjeckajte, stavite u posudu i poklopite.Pecene raznjice popaprite i skinite sa stapica.Stavite ih na luk, poklopite posudu i dobro protresite da sok od pecenih raznjica dobro natopi luk.Meso i luk istresete na topli tanjur i odmah posluzite.
1 kg mesa od buta (janjetine teletine i ovcevine)
sol
papar
1/2kg crvrnog luka
Priprema:
Meso operite i narezite na krupnije komade.Na svaki stapic nabodete po komad janjetine,teletine i ovcetine, posolite i ispecite na zagrijanom rostilju.Luk ocistite, operite, nasjeckajte, stavite u posudu i poklopite.Pecene raznjice popaprite i skinite sa stapica.Stavite ih na luk, poklopite posudu i dobro protresite da sok od pecenih raznjica dobro natopi luk.Meso i luk istresete na topli tanjur i odmah posluzite.
Bosanska vijesalica na rostilju
Sastojci:
80dag janjetine ( od buta)
sol
papar
2 glavice crvenog luka
Priprema:
Janjeci but operite i narezite na deblje odreske.Svaki odrezak zarezite po duzini i lagano istucite.Posolite i ispecite na rostilju.Luk ocistite, operite, nasjeckajte i stavite u tanjur.Odozgo slozite pecene vjesalice i popaprite.Posluzite uz kuhanu rizu zacinjenu maslacem i posutu nasjeckanim pesunovim liscem.
80dag janjetine ( od buta)
sol
papar
2 glavice crvenog luka
Priprema:
Janjeci but operite i narezite na deblje odreske.Svaki odrezak zarezite po duzini i lagano istucite.Posolite i ispecite na rostilju.Luk ocistite, operite, nasjeckajte i stavite u tanjur.Odozgo slozite pecene vjesalice i popaprite.Posluzite uz kuhanu rizu zacinjenu maslacem i posutu nasjeckanim pesunovim liscem.
Bijela vijesalica u maramici
Sastojci:
60dag svinjskih kotleta
sol
ljuta papricica
trbusna maramica
3 glavice crvenog luka
sol
Priprema:
Kotletima ostranite kosti, posolite ih i pospite nasjeckanom ljutom papricicom.Trbusnu maramicu operite i narezite.Svaki komad mesa zavijete u maramicu i sa obje strane ispecite na zagrijanom rostilju.Posluzite uz narezan i posoljen crveni luk.
60dag svinjskih kotleta
sol
ljuta papricica
trbusna maramica
3 glavice crvenog luka
sol
Priprema:
Kotletima ostranite kosti, posolite ih i pospite nasjeckanom ljutom papricicom.Trbusnu maramicu operite i narezite.Svaki komad mesa zavijete u maramicu i sa obje strane ispecite na zagrijanom rostilju.Posluzite uz narezan i posoljen crveni luk.
Bijeli bubrezi na zaru
Sastojci:
1 kg bijelih bubrega
sol
papar
Priprema:
Bijele bubrege operite, ogulite im kozicu i uzduzno ih prerezite.Svaku polovinu posolite i s obje strane ispecite na vrucem rostilju.Pecene bijele bubrege pospite mljevenim paprom i posluzite uz salatu od kiselih paprika.
1 kg bijelih bubrega
sol
papar
Priprema:
Bijele bubrege operite, ogulite im kozicu i uzduzno ih prerezite.Svaku polovinu posolite i s obje strane ispecite na vrucem rostilju.Pecene bijele bubrege pospite mljevenim paprom i posluzite uz salatu od kiselih paprika.
Biftek sa slaninom
Sastojci:
60dag govede pisane pecenke
4 ploske mesnate slanine
sol
papar
ulje
Priprema:
Meso narezite na 4 odreska, prelite uljem i ostavite nekoliko sati da omeksa.Pecite na vrucem rostilju s obje strane.Pred kraj stavite slaninu i malo zapecite.Pecene bifteke slozite na topli tanjur, ili drveni pladanj, posolite, popaprite, na svaki stavite po plosku prepecene slanine i odmah posluzite.
60dag govede pisane pecenke
4 ploske mesnate slanine
sol
papar
ulje
Priprema:
Meso narezite na 4 odreska, prelite uljem i ostavite nekoliko sati da omeksa.Pecite na vrucem rostilju s obje strane.Pred kraj stavite slaninu i malo zapecite.Pecene bifteke slozite na topli tanjur, ili drveni pladanj, posolite, popaprite, na svaki stavite po plosku prepecene slanine i odmah posluzite.
Biftek sa rajcicom
Sastojci:
60dag govede pisane pecenke
1 veca rajcica
sol
papar
ulje
pesunovo lisce
Priprema:
Narezano meso na (4 odreska) namocite u ulju i ostavite neko vrijeme da omeksa.Odlezane odreske stavite na zagrijan rostilj, ispecite ih s jedne strane, okrenite na drugu stranu i na svaki biftek stavite po kolut rajcice.Posolite i pecite dok se rajcica ne zapece.Pecene bifteke stavite na ugrijan tanjur, posolite, popaprite, pospite nasjeckanim pesunovim liscem i posluzite.
60dag govede pisane pecenke
1 veca rajcica
sol
papar
ulje
pesunovo lisce
Priprema:
Narezano meso na (4 odreska) namocite u ulju i ostavite neko vrijeme da omeksa.Odlezane odreske stavite na zagrijan rostilj, ispecite ih s jedne strane, okrenite na drugu stranu i na svaki biftek stavite po kolut rajcice.Posolite i pecite dok se rajcica ne zapece.Pecene bifteke stavite na ugrijan tanjur, posolite, popaprite, pospite nasjeckanim pesunovim liscem i posluzite.
Biftek s jajetom
Sastojci:
60dag govede pisane pecenke
4 jaja
ulje
sol
4 zrna papra
Priprema:
Meso narezite na 4 odreska, stavite u posudu i prelite uljem.Nako nekoliko sati ispecite ih na zagrijanom rostilju.Bifteke netreba dugo pec.Pecene bifteke stavite na zagrijan tanjur i posolite.Na ulju isprzite 4 jaja na oko, posolite ih i na svaki biftek stavite jaje i zrno papra.Posluzite uz przeni krumpir i zelenu salatu.
60dag govede pisane pecenke
4 jaja
ulje
sol
4 zrna papra
Priprema:
Meso narezite na 4 odreska, stavite u posudu i prelite uljem.Nako nekoliko sati ispecite ih na zagrijanom rostilju.Bifteke netreba dugo pec.Pecene bifteke stavite na zagrijan tanjur i posolite.Na ulju isprzite 4 jaja na oko, posolite ih i na svaki biftek stavite jaje i zrno papra.Posluzite uz przeni krumpir i zelenu salatu.
Biftek na rostilju
Sastojci:
60dag govede pisane pecenke
ulje
sol
papar
Priprema:
Komad mesa izrezite na 4 odreska, operite i dobro posusite.Namazite ih uljem, stavite na ugrijani rostilj i sa svake strane pecite po 3 minute.Pecene bifteke posolite, popaprite i posluzite.Uz ovako pripremljen biftek posluzite krokete od krumpira i zelenu salatu.
60dag govede pisane pecenke
ulje
sol
papar
Priprema:
Komad mesa izrezite na 4 odreska, operite i dobro posusite.Namazite ih uljem, stavite na ugrijani rostilj i sa svake strane pecite po 3 minute.Pecene bifteke posolite, popaprite i posluzite.Uz ovako pripremljen biftek posluzite krokete od krumpira i zelenu salatu.
Baruni u foliji
Sastojci:
1 kg baruna
sol
ulje
limun
Priprema:
Barune ocistite, ostranite im utrobu i skrge, operite ih i osusite cistom kuhinjskom krpom.Posolite i prelite uljem.Svaku ribu uvijete u komad folije, stavite na zagrijani rostilj i pecite 20 min.Pecene barune izvadite iz folije, stavite na topli tanjur i odmah posluzite uz kriske limuna.
1 kg baruna
sol
ulje
limun
Priprema:
Barune ocistite, ostranite im utrobu i skrge, operite ih i osusite cistom kuhinjskom krpom.Posolite i prelite uljem.Svaku ribu uvijete u komad folije, stavite na zagrijani rostilj i pecite 20 min.Pecene barune izvadite iz folije, stavite na topli tanjur i odmah posluzite uz kriske limuna.
Kukuruzni nabujak iz Južnih država - Southern corn souffle
Sastojci:
600 g kukuruznog zrnja iz limenke
200 g mesnate suhe slanine u ploškama
1 mala glavica luka
4 žlice maslaca, 2 žlice brašna
1/8 l mlijeka, 1 žličica soli
po 1/4 žličice senfa, ljute mljevene crvene paprike i šećera
1 žumanjak
3 kriške popržena kruha
1/2 šalice bijelih mrvica
3 žlice naribana sira
Priprema:
Pećnicu ugrijemo na 200*. Kukuruzno zrnje ocijedimo. Slaninu dobro ispržimo i stavimo s istopljenom mašću u vatrostalan kalup. Luk narežemo na sitne kockice. Rastopimo 2 žlice maslaca, na njemu staklasto popržimo kockice luka, pospemo brašnom i polijemo mlijekom. Umak začinimo solju, senfom, paprikom i šećerom i kuhamo 5 minuta. Razmutimo žumanjak i umiješamo u umak. Umak skinemo sa štednjaka. Poprženi kruh narežemo na kockice, popržimo ga zlatnosmeđe na žlici maslaca, pomiješamo s kukuruznim zrnjem i umakom, pa stavimo na ploške slanine. Mrvice pomiješamo sa sirom, pospemo po nabujku i na nj stavimo maslac u listićima. Nabujak 20-ak minuta zapečemo u pećnici.
600 g kukuruznog zrnja iz limenke
200 g mesnate suhe slanine u ploškama
1 mala glavica luka
4 žlice maslaca, 2 žlice brašna
1/8 l mlijeka, 1 žličica soli
po 1/4 žličice senfa, ljute mljevene crvene paprike i šećera
1 žumanjak
3 kriške popržena kruha
1/2 šalice bijelih mrvica
3 žlice naribana sira
Priprema:
Pećnicu ugrijemo na 200*. Kukuruzno zrnje ocijedimo. Slaninu dobro ispržimo i stavimo s istopljenom mašću u vatrostalan kalup. Luk narežemo na sitne kockice. Rastopimo 2 žlice maslaca, na njemu staklasto popržimo kockice luka, pospemo brašnom i polijemo mlijekom. Umak začinimo solju, senfom, paprikom i šećerom i kuhamo 5 minuta. Razmutimo žumanjak i umiješamo u umak. Umak skinemo sa štednjaka. Poprženi kruh narežemo na kockice, popržimo ga zlatnosmeđe na žlici maslaca, pomiješamo s kukuruznim zrnjem i umakom, pa stavimo na ploške slanine. Mrvice pomiješamo sa sirom, pospemo po nabujku i na nj stavimo maslac u listićima. Nabujak 20-ak minuta zapečemo u pećnici.
Bostonski zapečeni grah - Boston baked beans
Sastojci:
500 g bijeloga graha
1 glavica luka, 1/2 žličice soli
4 žlice javorova sirupa ili kojeg drugog sirupa
4 žlice farina
1 žličica gorušica u prahu
300 g posoljene svinjske trbušnine
crni papar
Priprema:
Grah oplahnemo, uspemo u vatrostalnom kalup i namačemo 12 sati pokriveno hladnom vodom. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Pomiješamo sol, sirup, šećer i gorušica u prahu, pa s kockama luka umiješamo u grah. Meso operemo i narežemo na ploške debele oko 1 cm; stavimo ga na grah i dolijemo toliko vode da pokrije sve sastojke. Pećnicu ugrijemo na 160*. Na vatrostalan kalup stavimo poklopac; eventualno zabrtvimo aluminijskom folijom, pa grah zgotivimo i paćnici na drugoj prečki odozdol za 4-5 sati. Za gotovljenja povremeno promiješamo i po potrebi dolijemo malo vode. 30 minuta prije kraja gotovljenja skinemo poklopac i tako pustimo da se malo tekućine ispari. Na složenac sameljemo papar.
500 g bijeloga graha
1 glavica luka, 1/2 žličice soli
4 žlice javorova sirupa ili kojeg drugog sirupa
4 žlice farina
1 žličica gorušica u prahu
300 g posoljene svinjske trbušnine
crni papar
Priprema:
Grah oplahnemo, uspemo u vatrostalnom kalup i namačemo 12 sati pokriveno hladnom vodom. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Pomiješamo sol, sirup, šećer i gorušica u prahu, pa s kockama luka umiješamo u grah. Meso operemo i narežemo na ploške debele oko 1 cm; stavimo ga na grah i dolijemo toliko vode da pokrije sve sastojke. Pećnicu ugrijemo na 160*. Na vatrostalan kalup stavimo poklopac; eventualno zabrtvimo aluminijskom folijom, pa grah zgotivimo i paćnici na drugoj prečki odozdol za 4-5 sati. Za gotovljenja povremeno promiješamo i po potrebi dolijemo malo vode. 30 minuta prije kraja gotovljenja skinemo poklopac i tako pustimo da se malo tekućine ispari. Na složenac sameljemo papar.
Koktel od racica - shrimpcocktail
Sastojci:
600 g duboko zamrznutih morskih račića
50 g crnih maslina
4 žlice majoneze
4 žlice slatkog vrhnja
1/2 žličice worcesterskog umaka
1/2 žličice šećera
1/2 žličice limunovog soka
1/4 žličice soli
1 žličica gorušice u prahu
1 žličica paste od srdela
nekoliko listova salate
Priprema:
Morske račiće otopimo, oplahnemoo ih hladnom vodom i dobro ocijedimo. Masline također oplahnemo hladnom vodom, ocijedimo, očistimo ih od koštica i narežemo na tanke ploškice. Majonezu izmiješamo s vrhnjem, worcesterskim umakom, šećerom, limunovim sokom, solju, gorušicom u prahu i pastom od srdela. Listove salate operemo, obrišemo i narežemo na fine trake. Trakama salate obložimo 4 čaše za koktele. Morske račiće i ploškice maslina pomiješamo s umakom od majoneze i stavimo u priređene čaše za koktele.
600 g duboko zamrznutih morskih račića
50 g crnih maslina
4 žlice majoneze
4 žlice slatkog vrhnja
1/2 žličice worcesterskog umaka
1/2 žličice šećera
1/2 žličice limunovog soka
1/4 žličice soli
1 žličica gorušice u prahu
1 žličica paste od srdela
nekoliko listova salate
Priprema:
Morske račiće otopimo, oplahnemoo ih hladnom vodom i dobro ocijedimo. Masline također oplahnemo hladnom vodom, ocijedimo, očistimo ih od koštica i narežemo na tanke ploškice. Majonezu izmiješamo s vrhnjem, worcesterskim umakom, šećerom, limunovim sokom, solju, gorušicom u prahu i pastom od srdela. Listove salate operemo, obrišemo i narežemo na fine trake. Trakama salate obložimo 4 čaše za koktele. Morske račiće i ploškice maslina pomiješamo s umakom od majoneze i stavimo u priređene čaše za koktele.
Salata od bijelog kupusa coleslaw
Sastojci:
1 mala glavica bijelog kupusa
4 ploske mesne suhe slanine
2 zlice ulja
2 zlice vinskog octa
1/2 zlicesecera, 1 zlica soli
1 navrsak noza bijelog papra
4 zlice majoneze
Priprema:
Sbijelog kupusa uklonimo lose vanjske listove.Glavicu rascetvorimo i izrezemo kocanj.Cetvrtine glavice ravnomjerno izrezemo na sitne rezance ili naribamo.Slaninu narezemo na kockice, hrustavo ih poprzimo na zlici ulja i prelijemo sa mascu od przenja na kupusne rezance.Ostatak ulja temeljito promjesamo sa octom, secerom ,solju i paprom, te promjesamo majonezom.Zacin umjesamo u kupusne rezance:pustimo da pokriveno stoje 15 min.
1 mala glavica bijelog kupusa
4 ploske mesne suhe slanine
2 zlice ulja
2 zlice vinskog octa
1/2 zlicesecera, 1 zlica soli
1 navrsak noza bijelog papra
4 zlice majoneze
Priprema:
Sbijelog kupusa uklonimo lose vanjske listove.Glavicu rascetvorimo i izrezemo kocanj.Cetvrtine glavice ravnomjerno izrezemo na sitne rezance ili naribamo.Slaninu narezemo na kockice, hrustavo ih poprzimo na zlici ulja i prelijemo sa mascu od przenja na kupusne rezance.Ostatak ulja temeljito promjesamo sa octom, secerom ,solju i paprom, te promjesamo majonezom.Zacin umjesamo u kupusne rezance:pustimo da pokriveno stoje 15 min.
Salata od krupira sa sunkom
Sastojci:
50dag krumpira
2-3 paprike
10dag sunke
sol
majoneza
Priprema:
Krumpir operete i skuhate u ljusci.Oljustite ga i narezite na tanke kolutove.Sunku narezite na sitne kockice.Paprike operete, ocistite od sjemenki i narezete na tanke rezance.Sve te sastojke dobro izmjesajte i posolite po potrebi.Na kraju dodajte majonezu i ponovo lagano promjesajte.Stavite u zdjelu za salatu i posluzite.
50dag krumpira
2-3 paprike
10dag sunke
sol
majoneza
Priprema:
Krumpir operete i skuhate u ljusci.Oljustite ga i narezite na tanke kolutove.Sunku narezite na sitne kockice.Paprike operete, ocistite od sjemenki i narezete na tanke rezance.Sve te sastojke dobro izmjesajte i posolite po potrebi.Na kraju dodajte majonezu i ponovo lagano promjesajte.Stavite u zdjelu za salatu i posluzite.
Salata od krumpira sa slaninom
Sastojci:
50dag krumpira
10dag slanine
1 glavica crvenog luka
sol
ocat
Priprema:
Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na kolutove.Slaninu narezete na kocke i malo proprzite, dodajte malo brasna i mjesajte dok ne porumeni.Zalite vrucom vodom.Maknite sa stednjaka, dodajte ocat i sol po potrebi, te crveni luk izrezan na tanka rebra.Tom mjesavinom prelite narezani krumpir.Kad solite ovu salatu pazi na kolicinu soli s obzirom da je slanina slana.
50dag krumpira
10dag slanine
1 glavica crvenog luka
sol
ocat
Priprema:
Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na kolutove.Slaninu narezete na kocke i malo proprzite, dodajte malo brasna i mjesajte dok ne porumeni.Zalite vrucom vodom.Maknite sa stednjaka, dodajte ocat i sol po potrebi, te crveni luk izrezan na tanka rebra.Tom mjesavinom prelite narezani krumpir.Kad solite ovu salatu pazi na kolicinu soli s obzirom da je slanina slana.
Salata od krumpira sa sardinama
Sastojci:
50dag krumpira
1 konzerva srdini
1-2 glavice crvenog luka
2 zlice majoneze
2 zlice senfa
2 jaja
sol
pesunovo lisce
Priprema:
Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na tanke kolutove.Crvrni luk ocistite, operite inarezite na tanka rebra, posolite ga i dodajte pripremljenom krumpiru.Sardine narezite na sitne komadei takoder dodajte krumpiru.Izmjesajte majonezu i senf i dodajte salati.Sve zajedno lagano izmjesajte i na kraju salatu ukrasite kriskama ili kolutovima tvrdo kuhanim jajima.Odozgo je pospite usitnjenim pesunovim liscem, a mozete ukrasit i narezanim rotkvicama.
50dag krumpira
1 konzerva srdini
1-2 glavice crvenog luka
2 zlice majoneze
2 zlice senfa
2 jaja
sol
pesunovo lisce
Priprema:
Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na tanke kolutove.Crvrni luk ocistite, operite inarezite na tanka rebra, posolite ga i dodajte pripremljenom krumpiru.Sardine narezite na sitne komadei takoder dodajte krumpiru.Izmjesajte majonezu i senf i dodajte salati.Sve zajedno lagano izmjesajte i na kraju salatu ukrasite kriskama ili kolutovima tvrdo kuhanim jajima.Odozgo je pospite usitnjenim pesunovim liscem, a mozete ukrasit i narezanim rotkvicama.
Salata od krumpira sa mesom
Sastojci:
50dkg krumpira
vrecica majoneze
sol
ulje
ocat
Priprema:
Oprani krumpir skuhajte u ljusci.Malo ga ohladite, oljustite, narezite na kolutove, posolite, prelite uljem i octom, a na kraju umjesajte majonezu, i posluzite.
50dkg krumpira
vrecica majoneze
sol
ulje
ocat
Priprema:
Oprani krumpir skuhajte u ljusci.Malo ga ohladite, oljustite, narezite na kolutove, posolite, prelite uljem i octom, a na kraju umjesajte majonezu, i posluzite.
Salata od krumpira s hrenovkama
Sastojci:
50dkg krumpira
4 hrenovke
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
1dl kiselog vrhnja
Priprema:
Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci.Oljusti ga i narezi na kolutove.Posebno skuhajte hrenovke, narezite ih na tanke kolutove, dodajte krumpiru i lagano izmjesajte.Izmjesajte kiselo vrhnje, ulje i ocat i tom mjesavinom prelite salatu, posolite je, pospite paprom i posluzite.
50dkg krumpira
4 hrenovke
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
1dl kiselog vrhnja
Priprema:
Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci.Oljusti ga i narezi na kolutove.Posebno skuhajte hrenovke, narezite ih na tanke kolutove, dodajte krumpiru i lagano izmjesajte.Izmjesajte kiselo vrhnje, ulje i ocat i tom mjesavinom prelite salatu, posolite je, pospite paprom i posluzite.
subota, 22. studenoga 2014.
Salata od celera i krumpira
Sastojci:
3 celera
1-2 krumoira
1 jaje
sol
ulje
papar
ocat
Priprema:
Celer operite, ogulite i skuhajte.Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Skuhani celer narezite na tanke kolutove a takoder i oguljeni krumpir.Sve zajedno stavite u zdjelu za salatu, dodajte tvrdo kuhano jaje narezano na tanke kolutove, posolite,dodajte papar,te zacinite uljem i octom.
Salata od celera s kiselim vrhnjem
Sastojci:
2-3 celera
2dl kiselog vrhnja
limunov sok
sol
celerovo lisce
Priprema:
Celer ogulite, operite i narezite na sitne kocke.Posolite ih i prelijte limunovim sokom.Sve zajedno izmjesajte, a onda prelite kiselim vrhnjem.Celerovo lisce operite, sitno narezite i pospite po gotovoj salati.
Salata od cikle
Sastojci:
50dag cikle
sol
kim
ulje
ocat
Priprema:
Ciklu dobro operite i skuhajte.Kad se ohladi, ogulite i izrezite na tanke kolutove ili nastruzite.Tako pripremljenu ciklu pouljite, dodajte ocat i kim po ukusu.Ovoj salati mozete dodati i zlicu oprana, ostrugana i naribana hrena.
Salata od crvenog kupusa
Sastojci:
1 glavica crvenog kupusa
sol
ulje
ocat
kim
Priprema:
Crveni kupus operite, narezite na tanke rezance, posolite i pustite da malo odstoji.Zatim ga dobro rukom ili viljuskom izgnjecite, stavite u zdjelu za salatu, pouljite i dodajte ocat po ukusu, a na kraju pospite kimom.Za ovu salatu kim mozete ostavit cijeli ili ga usitnit.
Salata od krumpira i celera
Sastojci:
50 dag krumpira
1 celer
sol
papar
ocat
malo limunovog soka
šećer
Priprema:
Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Oljuštite ga i narežite na kockice. Celer operite, ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi u koju ste iscijedili malo limunovog soka. Skuhani celer narežite također na kockice i štapiće pa dodajte pripremljenom krumpiru. Izmješajte ulje, sol i malo šećera i prelijte preko krumpira i celera. Popaprite i ostavite otprilike jedan sat prije posluživanja.
Salata od krumpira
Sastojci:
50 dag krumpira
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci. U međuvremenu crveni luk narežite na tanka rebra, stavite ga u zdjelu za salatu i posolite. Kuhani krumpir, ogulite, narežite na tanke kolutove i stavite na već pripremljeni crveni luk. Dodajte ulja i octa. Sve zajedno lagano promiješajte, a na kraju popaprite po ukusu.
50 dag krumpira
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci. U međuvremenu crveni luk narežite na tanka rebra, stavite ga u zdjelu za salatu i posolite. Kuhani krumpir, ogulite, narežite na tanke kolutove i stavite na već pripremljeni crveni luk. Dodajte ulja i octa. Sve zajedno lagano promiješajte, a na kraju popaprite po ukusu.
Salata od krastavaca s kiselim vrhnjem
Sastojci:
3-4 krastavaca
sol
2 dl kiseloga vrhnja
1 režanj češnjaka
Priprema:
Vrlo mlade krastavce operite, ne trebate ih oguliti, i narežite na tanke kolutove. U kiselo vrhnje umiješajte sol i uspitnjeni češnjal, sve dobro izmješajte i prelijte preko pripremljenih krastavaca. Odmah poslužite.
3-4 krastavaca
sol
2 dl kiseloga vrhnja
1 režanj češnjaka
Priprema:
Vrlo mlade krastavce operite, ne trebate ih oguliti, i narežite na tanke kolutove. U kiselo vrhnje umiješajte sol i uspitnjeni češnjal, sve dobro izmješajte i prelijte preko pripremljenih krastavaca. Odmah poslužite.
Salata od krastavaca s kiselim mlijekom
Sastojci:
2-3 krastavca
sol
papar
2 režnja češnjaka
2 dl kiselog mlijeka
ulje
Priprema:
Krastavce dobro operite i narežite na tanke kolutove (možete ih i naribati). Posolite ih i prelijte kiselim mlijekom. Ovoj salati možete dodati usitnjeni češnjak. Na kraju dodajte malo ulja i popaprite.
2-3 krastavca
sol
papar
2 režnja češnjaka
2 dl kiselog mlijeka
ulje
Priprema:
Krastavce dobro operite i narežite na tanke kolutove (možete ih i naribati). Posolite ih i prelijte kiselim mlijekom. Ovoj salati možete dodati usitnjeni češnjak. Na kraju dodajte malo ulja i popaprite.
Salata od krastavaca s kajmakom
Sastojci:
3-4 krastavaca
2 režnja češnjaka
2 žlice kajmaka
sol
mljevena crvena paprika
Priprema:
Krastavce dobro operite, ogulite (ako su mladi ne treba ih guliti) i narežite na tanke kolutove.
Češnjak sitno narežite i zajedno s kajmakom dodajte krastavcima. Posolite i lagano izmješajte, a na kraju pospite mljevenom crvenom paprikom.
3-4 krastavaca
2 režnja češnjaka
2 žlice kajmaka
sol
mljevena crvena paprika
Priprema:
Krastavce dobro operite, ogulite (ako su mladi ne treba ih guliti) i narežite na tanke kolutove.
Češnjak sitno narežite i zajedno s kajmakom dodajte krastavcima. Posolite i lagano izmješajte, a na kraju pospite mljevenom crvenom paprikom.
Salata od krastavaca i paprike
Sastojci:
50 dag krastavaca
2 zelene paprike
2 crvene paprike
2 rajčice
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
ocat
peršinovo lišće
Priprema:
Krastavce operite i narežite na vrlo tanke kolutove. Paprike također operite , odvojite sjemenke i narežite na tanka rebra, rajčice operite i narežite na tanke kriške. Sve dobro izmješajte i prelijte mješavinom ulja, octa, soli, papra i mljevene crvene paprike. Na kraju dodajte usitnjeno peršinovo lišće.
50 dag krastavaca
2 zelene paprike
2 crvene paprike
2 rajčice
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
ocat
peršinovo lišće
Priprema:
Krastavce operite i narežite na vrlo tanke kolutove. Paprike također operite , odvojite sjemenke i narežite na tanka rebra, rajčice operite i narežite na tanke kriške. Sve dobro izmješajte i prelijte mješavinom ulja, octa, soli, papra i mljevene crvene paprike. Na kraju dodajte usitnjeno peršinovo lišće.
Salata od krastavaca
Sastojci:
60 dag krastavaca
sol
ulje
ocat
Priprema:
Svježe krastavce dobro operite, ogulite ih, ali i ne morate, te narežite na vrlo tanke kolutiće. Posolite ih, prelijte octom i uljem, te poslužite. Krastavce možete izrezati po dužini na četiri dijela, posoliti i poslužiti.
60 dag krastavaca
sol
ulje
ocat
Priprema:
Svježe krastavce dobro operite, ogulite ih, ali i ne morate, te narežite na vrlo tanke kolutiće. Posolite ih, prelijte octom i uljem, te poslužite. Krastavce možete izrezati po dužini na četiri dijela, posoliti i poslužiti.
Salata od kolerabe
Sastojci:
3 kolerabe
2 žlice majoneze
2 žlice oraha
sok od 1/2 limuna
peršinovo lišće
neki gotovi začini
Priprema:
Kolerabe operite, ogulite i narežite na tanke rezance ili naribajte. Dodajte im limunov sok, malo nekoga gotovog začina i izmješajte. Stavite sitno narezane orahe, majonezu, sitno narezano peršinovo lišće i ponovo promiješajte. Pripremljenu salatu prije posluživanja držite bar desetak minuta na hladnom.
3 kolerabe
2 žlice majoneze
2 žlice oraha
sok od 1/2 limuna
peršinovo lišće
neki gotovi začini
Priprema:
Kolerabe operite, ogulite i narežite na tanke rezance ili naribajte. Dodajte im limunov sok, malo nekoga gotovog začina i izmješajte. Stavite sitno narezane orahe, majonezu, sitno narezano peršinovo lišće i ponovo promiješajte. Pripremljenu salatu prije posluživanja držite bar desetak minuta na hladnom.
Salata od kiselog kupusa
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
1-2 žličice mljevene crvene paprike
Priprema:
Tvrđu glavicu kiselog kupusa prerežite popola kako bi se što bolje ocijedila. Možete je po želji narezati na sitnije ili krupnije rezance. Dobro pouljite i pospite crvenom paprikom. Najbolja je krupnija mljevena, odnosno u avanu istucana crvena paprika.
1 glavica kiselog kupusa
1-2 žličice mljevene crvene paprike
Priprema:
Tvrđu glavicu kiselog kupusa prerežite popola kako bi se što bolje ocijedila. Možete je po želji narezati na sitnije ili krupnije rezance. Dobro pouljite i pospite crvenom paprikom. Najbolja je krupnija mljevena, odnosno u avanu istucana crvena paprika.
Salata od kiselih krastavaca
Sastojci:
6-8 većih krastavaca
masline
ulje
Priprema:
Krastavce narežite na kolutove ili prutiće, prelijte ih s malo ulja, ukrasite maslinama i poslužite.
6-8 većih krastavaca
masline
ulje
Priprema:
Krastavce narežite na kolutove ili prutiće, prelijte ih s malo ulja, ukrasite maslinama i poslužite.
Salata od kelja i celera
Sastojci:
1 glavica kelja
1 celer
majoneza
2 jaja
Priprema:
Kelj kratko kuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga i sitno narežite. Celer ostružite i naribajte. Pripremljeni kelj i celer izmješajte, prelijte majonezom i ukrasite tvdo kuhanim jajima narezanim na kolutiće.
1 glavica kelja
1 celer
majoneza
2 jaja
Priprema:
Kelj kratko kuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga i sitno narežite. Celer ostružite i naribajte. Pripremljeni kelj i celer izmješajte, prelijte majonezom i ukrasite tvdo kuhanim jajima narezanim na kolutiće.
Salata od kelja
Sastojci:
1 glavica kelja
2-3 režnja češnjaka
sol
papar
ocat
ulje
Priprema:
Glavicu kelja očistite, odstranite oštećene listove, dobro je operite i 10-15 minuta kuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite, izrežite na komade po želji i stavite u zdjelu za salatu. Prema potrebi posolite, popaprite i dodajte usitnjeni češnjak. Zalijte uljem i octom i možete poslužiti.
Salata od jaja
Sastojci:
4 jaja
2-3 rajčice
1 celer
sol
ulje
ocat
peršinovo lišće
Priprema:
Jaja skuhajte u tvrdo i narežite na kolutove. Rajčice operite i narežite na kolutove ako su manje, a na tanke kriške ako su veće. Celer skuhajte i izrežite na tanke komade ili ga naribajte. Sve dobro izmješajte, posolite, dobro pouljite, dodajte ocat i pustite da odstoji otprilike 1 sat. Prije nego što je poslužite, salatu pospite sitno narezanim peršinovim lišćem.
Salata od graška
Sastojci:
50 dg graška (u zrnu)
2 rajčice
2 žlice šampinjona
2 žlice ulja
1 žlica octa
sol
papar
1 glavica crvenog luka
peršinovo lišće
Priprema:
Grašak očistite, operite i skuhajte. Rajčice operite i narežite na sitne kocke, šampinjone narežite na tanke listiće, a crveni luk na tanke rezance. Ulje, ocat, sol i papar dobro izmješajte i tom mješavinom prelijte pripremljenu salatu. Ostavite malo da odstoji. Prije nego što je poslužite, salatu pospite sitno narezanim peršinovim lišćem.
Salata od graha sa safaladom
Sastojci:
30dkg graha
2-3 safalade
1 glavica crvenog luka
sol
ulje
ocat
Priprema:
Posebno skuhajte predhodno namocen grah i ocjedite ga .U meduvremenu skuhajte safalde.Ogulite ih narezite na tanke kolutove i promjesajte s jos toplim ocjedenim grahom.Crveni luk ocistite narezite ga na tanke rebra i dodajte salati.Sve zajedno posolite , pouljite dodajte ocat po ukusu i dobro izmjesajte.
Salata od graha s kupusom
Sastojci:
25dkg graha
1 manja glavica kupusa
1-2 kisele paprike
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
pesunovo lisce
Priprema:
Grah skuhajte, ocijedite i odmah prelite uljem.Kupus nasjeckajte, paprike narezite na tanke reznjeve i dodajte ih grahu.Sve zajedno posolite, popaprite i dodajte malo mljevene crvene paprike.Salatu dobro izmjesajte i posluzite.
Salata od graha s kobasicom
Sastojci:
25dkg graha
1 par kobasica
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Grah skuhajte, ocijedite i pomjesajte s obaranim kobasicama narezanim na tanke kolutove.Dodajte usitnjeni crveni luk.Salatu posolite i popaprite po ukusu, te dodajte ulje i ocat.
Salata od graha s ljutom paprikom
Sastojci:
30-40dkg graha
4 ljute paprike
1-2 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
Priprema:
Grah skuhajte, ocijedite ga i zgnjecite viljuskom.Paprike u medu vremenu ispecite, ogulite, narezite na sitne komade i dodajte grahu.Cesnjak dobro usitnite pa i njega dodajte grahu.Sve obilno pouljite posolite i popaprite.Salatu izmjesajte i posluzite.Ljepo izgleda posluzena u svjezim crvenim paprikama.
Salata od graha s ajvarom
Sastojci:
30dkg graha
3-4 zlice ajvara
1-2 reznja cesnjaka
ulje
sol
papar
Priprema:
Ovu salatu mozete pripremit od zutog graha.Operite ga i skuhajte, ali pazite da zrna ostanu cijela.Ocijedite ga , ali ne do kraja- ostavite malo vode u kojo se kuhao.Dodajte mu sitno nasjeckan cesnjak, ulje i ajvar, te sve zajedno lagano izmjesajte.Po zelji salatu posolite i popaprite.
Salata od graha
Sastojci:
50dkg graha
3 glavice crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
pesunovo lisce
Priprema:
Grah ocistite, operite i skuhajte, ali pazite da se ne prekuha-zrna moraju ostat cijela.Skuhan grah ocjedite, dodajte crveni luk izrezan na tanka rebra, a po ukusu sol, papar, ulje i ocat.Sve zajedno lagano izmjesajte.Pospite nasjeckanim pesunovim liscem.
Salata od gljiva
Sastojci:
25dkg gljiva
sol
papar
limun
persunovo lisce
Priprema:
Svjeze gljive ocistite, operite i narezite na tanke listice.Prokuhanom vodo sta ste izcjedili limunov sok i dodali papar prelijete gljive i ostavite ih jedan sat.Ocjedite ih, posolite po ukusu, prelijete uljem pospite sitno narezanim pesunovim liscem i posluzite.
Salata od divljaci
Sastojci:
30-40dkg mesa od divljaci
2-3 kisela krastavca
4-5 maslina
10dkg kiswlih sanpinjona
2 jaja
sol
papar
majoneza
persunovo lisce
Priprema:
Kuhano ili peceno meso divljaci ( srne fazana) i kisele krastavce narezite na tanke komade.Sanpinjone i masline narezite na tanke kolutice ili listove.Dobro izmjesajte, posolite i popaprite po ukusu, dodajte majonezu i sve lagano izmjesajte.Tvrdo kuhanim jajima ukrasite salatu, odozgo je pospite usitnjenim pesunovim liscem.
Salata od cvjetace graska i mrkve
Sastojci:
1 mala cvijetaca
1-2 zlice mlijeka
1 omot smrznutog graska
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
2dl jogurta
1dl majoneze
sol
mljevena crvena ljuta paprika
secer
Priprema:
Cvijetacu ostavite pola sata u vodi.Operite je pod mlazom vode, istrgajte je na cvjetove i stavite kuhati u posoljenu vodu sa malo mlijeka kako bi sacuvala bijelu boju.Nakon 10 min stavite grasak i mrkvu, te sve zajedno kuhajte jos 10 min.Kuhano povrce ocjedite, ohladite i dodajte mu sitno nasjeckan crveni luk, jogurt i majonezu.Dosolite dodajte mljevenu ljutu papriku i ocat i malo secera po zelji.Prije nego je posluzite, salatu dobro izmjesajte.
Salata od cvijetace
Sastojci:
1 cvijetaca
sol
ulje
ocat
majoneza
Priprema:
Cvijetaci odstranite zelene listove i ostavite je pola sata u vodi da isplivaju nameci, ako ih ima u glavici.Isperite je i skuhajte u posoljenoj vodi.Cvijetacu dobro ocjedite, odvojite cvjetove i stavite ih u zdjelu za salatu.Ako je potrebno posolite i prelite uljem i octom.Ako zelite, ovu salatu mozete preliti majonezom.
petak, 21. studenoga 2014.
Salata od celera i mahuna
Sastojci:
2 celera
25dkg mahuna
1 glavica crvenog luka
sol
ocat
ulje
limunov sok
Priprema:
Celer operite, ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi.Narezite ga na tanke kriske i promjesajte s kuhanim mahunama.Mozete upotrijebiti i mahune iz konzerve, ali ih treba isprat pod mlazom vode i ocjedit.Celeru i mahunama dodajte crveni luk narezan na tanka rebra.Posolite po ukusu, popaprite, pouljite i dodajte limunov sok .Sve dobro izmjesajte i pustite da odstoji.
Salata od celera
Sastojci:
3 celera
sol
ulje
ocat
vlasac
Priprema:
Celer operite i skuhajte.Ogulite ga i narezite na vrlo tanke kolutove.Stavite ga u zdjelu za salatu, posolite,pouljite i dodajte ocat.Po zelji pospite vlascem
Salata od blitve sa krumpirom
Sastojci:
50dkg blitve
2-3 krumpira
1-2 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
Priprema:
Blitvi odrezite korijenje i ostranite ostecene listove.Krumpir ogulite i narezite na kocke te sve zajedno skuhajte u posoljenoj vodi.Povrce ocjedite, dosolite, dodajte sitno narezan cesnjak, papar po ukusu i ulje.Najbolje je za ovu salatu koristiti maslinovo ulje, iako moze biti bilo koje jestivo ulje.Ovako pripremljenu salatu posluzite uz tvrdo kuhana jaja.
Kokos s popecima od sira (Sferia)
Sastojci:
1 ociscena mlada kokos teska 1,5 kg
1 sitno nasjeckana glavica luka
2 zlice maslaca
1/2 zlicice mljevenog cimeta
1 zlicica soli, 1 navrsak noza papra
250g slanutka iz limenke
250g bijelog kruha bez kore
6 zlica mlijeka , 1 jaje
1/4 zlicice mljevenog cimeta i soli
100g naribanog ementalera
1 zlicica vodice narancina cvijeta, 1/4l ulja
1 zumanjak , 1 zlica limunovog soka
1 zlice nasjeckanog persina
Priprema:
Kokos rascinimo na 8 djelova i sa lukom zlatnosmede proprzimo na maslacu.Dodamo cimet, sol, papar ocjedeni slanutak 1/4l vode ukuhamo i sve pokriveno zgotovimo za 60min.Za popecke bijeli kruh narezemo na kocke, namocimo u mlijeko dobro iscjedimo i glatko izmjesamo sa jajetom , cimetom, solju, sirom i vodicom narancinog cvijeta.Od smjese oblikujemo spljostene okruglice i isprzimo ih zlatnosmede na ulju.Na plitkoj zdjeli djelove kokosi okruzimo popecima od sira i pokrijemo slanutkom:stavimo na toplo.Zumanjak razmutimo sa limunovim sokom i 1/8l tekucine od pirjanja.Umak ugrijemo, al mu nedamo da prokuha, i prelijemo slanutak.Sheferiju pospemo persinom.
Slatko meso (Laham lhalou)
Sastojci:
1kg nemasne janjece lopatice ili plecke bez kostiju
1/2 zlice soli, 2 zlice masnoce
60g oguljenih badema
100g secera, 1/2 stapica cimeta
2 zlice vode narancina cvjeta
300g suhih sljiva bez kospica
Priprema:
Meso operemo obrisemo narezemo na kocke kao za gulas i pospemo solju.Uloncu zagrijemo masnocu i na njoj u dva navrata uz prevrtanje naglo proprzimo kocke mesa sa svih strana.Meso izvadimo iz lonca.Bademe, secer i izlomljeni stapic cimeta stavimo na masnocu preostalu u loncu, promjesamo i dolijemo 1/4l vode i vodicu narancina cvijeta.Mjesajuci uskuhamo.Dodamo janjetinu sa sokom od mesa, koji se skupio, i pokriveno meko ispirjamo za 60min 15 min prije kraja gotovljenja umjesamo suhe sljive.
Salata od blitve
Sastojci:
1kg blitve
3-4 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Blitvu ocistite, operite i skuhajte u posoljenoj vodi.Ocjedite je i narezite na manje komade.Ohladenoj blitvi dodajte ulje, ocat, sol i po potrebi papar.Cesnjak vrlo sitno narezite i dodajte ga pripremljenoj salati.
Salata od bakalara
Sastojci:
30dag bakalara
1 manja glavica cvjetace
zelene masline
ulje
ocat
limun
sol
papar
Priprema:
Bakalar izrezete na vece komade i skuhajte ga u posoljenoj vodi kojoj ste dodali malo ulja i zlicu limunovog soka.Posebno skuhajte cvjetacu, ocjedite je i istrgajte je u cvjetove.Kuhanom bakalaru dodajte cvjetacu i sitno narezane masline bez kospica.Sve dobro pouljite , dodajte malo octa i papra po ukusu.Prije ne je posluzite salatu dobro izmjesajte.
Salata od babure s jogurtom
Sastojci:
6-8 paprika
sol
ulje
4dl jogurta
Priprema:
Papriku operete, narezete na tanke reznjeve i propirjajte na ulju.Kad omeksaju izvadite ih iz ulja i stavite u zdjelu za salatu.Jogurtu dodajte malo hladnog ulja i soli, dobro izmjesajte i prelite preko paprika.Salatu drzite na hladnom prije nego sto je posluzite.
Salata na leskovacki nacin
Sastojci:
50dkg paprika
4 ljute papricice
1-2 rajcice
2 reznja cesnjaka
sol
ulje
Priprema:
Paprike i rajcice operete i ispecite.Ohladena pecena paprike ogulite, a rajcice samo narezite na sitne kockice.Promjesajte sa sitno narezanim cesnjakom, posolite i pouljite.Pripremljenu salatu drzite u frizideru prije nego je posluzite.
Ruska salata
Sastojci:
hladno pecenje (pilece telece)
4 krumpira
4 jaja
25dkg mladog graska
(ili konzerviranog)
majoneza
kiseli krastavci
persunovo lisce
Priprema:
krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na sitne kocke.Jaja takoder skuhajte, oljustite i narezite na kockice.Grasak skuhajte u posoljenoj vodi i ocjedite ga.Hladno pecenje narezite na sitne komade .Sve pripremljene sastojke dobro izmjesajte, dodajte majonezu i sve jos jednom izmjesajte.Salatu stavite u zdjelu i zalite ostatkom majoneze.Ukrasite je kolutovima kiselih krastavaca i sitno narezanim persunom.
Proljetna salata
Sastojci:
5-6 krunpira
1-2 kobasice
1 jaje
1 vezica rotkvica
5 kom mladog crvenog luka
sol
papar
limunov sok
ulje
kim
Priprema:
Krumpir operite, skuhajte i narezite na kolutove.Kobasicu takoder narezite na kolutove.Rotkvice dobro operite ocistite i narezite na kolutove.Sve to izmjesajte sa mladim lukom narezanim na komade dugacke 1cm.U posudu izmjesajte limunov sok, sol, papar,ulje malo kima i tim prelite povrce.Na kraju salatu sitno narezanim tvrdo kuhanim jajaem.
Pikant salata od kelja
Sastojci:
50dkg kelja
1 mrkva
1 krastavac
sol
papar
malo secera, limunov sok
1dl kiselog mljeka
Priprema:
Krastavce dobro operite i izrezite na tanke kolutove, posolite i ostavite da odstoje.Mrkvu ocistite i naribajte.Kelj drzite krace u vodi, operite ga i narezite na tanke rezance.Narezani kelj prelite limunovim sokom i pospite sa malo secera.Nakon kraceg vremena kelj ocjedite i promjesajte s mrkvom i krastavcem.Sve zjedno prelite kiselim mljekom, promjesajte i po ukusu posolite i popaprite.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)