Recepti jela i kolaca

utorak, 14. listopada 2014.

                 Zelena juha od krunpira

                                        (calado verde)


Sastojci:


250g locike ili blitve
150g kobasice ,1 trvrda svinjska kobasica zacinjena cesnjakom
500g krunpira1 l vode
2 zlice maslinovog ulja
1 navrsak noza crnog papra





Priprema:



Salatu ili blitvu operemo ocjedimo i narezemo na rezance.Kobasicu kuhamo 15 min u vrucoj vodi, zatim je ohladimo i narezemo na ploske.U osoljenoj kipucoj vodi kuhamo 20 min ploske krunpira, izvadimo ih iz vode zlicom za obiranje pijene i zgnjecimo.Pire od krunpira vratimo u vodu u kojoj su se kuhale ploske, dodamo maslinovo ulje papar i rezance salate ili blitve i ploske kobasice pa sve kuhamo pokriveno jos 10 min.






                    Juha od kestenja


                                   (sopa de castanhas)



Sastojci:


500g jestivog kestenja
1/4 l juhe od mesa ili povrca
100g bijelog kruha
po 1 prstohvat soli,bijelog papra i secera
2 zlice maslaca




Priprema:



Pecnicu ugrijemo na 250* .Kestene na siljastom kraju zarezemo u kriz, stavimo ih na lim i pecemo u pecnici 20 min, dok ljuske ne popucaju.Kestene tada oljustimo i stavimo da se sa juhomod mesa ili povrca kuha pokriveno 40min.8 kestena izvadimo iz juhe, izrezemo ih na sitne kockice i stavimo na stranu.Ostalo kestenje sa juhom od mesa protisnemo kroz sitoi vratimo u lonac.Bijelom kruhu obrezemo koru pa usitnimo rahlu sredinu.Bijeli kruh umjesamo u juhu i pustimo da se u njoj kuha nekoliko min.Juhu zacinimo solju paprom i secerom.Prije posluzivanja u njoj otopimo maslac.Juhu posluzimo kestenjem narezanim na kockice.





            Janjeci bubrezi sa shery-vinom


                                  (rinonez al jerez)



Sastojci:



8 janecih bubrega
1 rezanj cesnjaka
1 glavica luka
1 kriska bijelog kruha
5 zlica maslinovog ulja
1 zlica nasjeckanog persinovog lisca
1/8 l shery-vina
1 lovorov list
1/2 zlice soli
1 navrsak noza bijelog papra



Priprema:



Bubreg operemo i izrezemo na ploske.Cesnjak ogulimo,luk ogulimo i narezemo na kocke.Bijelom kruhu izrezemo koricu i izlomimo ga na komade.3 zlice maslinovog ulja ugrijemo u tavi,dodamo 2 ploske bubrega, cesnjaka i kruh.Sve preokrecuci przimo nekoliko min.Sadrzaj tave stavimo u muzar, dolijemo zlicu vode, sve dobro pomjesamo i stucamo.Ostatak ulja ugrijemo u tavi i na njemu proprzimo kocke luka sa persinom.Preostale ploske bubrega stavimo u tavui sa obju strana smede proprzimo.Dodamo sery-vino, lovorov list, sol papar i smjesu iz muzara pa sve preokrecuci zgotovimo za jos 5min.Lovorov list uklonimo  i janjece bubrege vruce posluzimo.





                Slatko-kiseli pileci baci

                                  (poolo l la catalana)



Sastojci:



8 svjezih pilecih bataka
1/2 zlice soli
2 glavice luka,4 reznja cesnjaka
6 zlica maslinovog ilja,1 lovorov list
2 susena feferona
1/8l suhog crnog vina
2 zlice slatkog vrhnja
i zlica octa
2 susena vrganja
1 zlica meda,nekoliko kapi umaka od soje
1 prstohvat kajenskog papra
30g przenog orasca



Priprema: 



Batke nekoliko puta zarezemo,natrljamo solju i paprikom pa ostavimo da miruju 15 min.Luk sitno nasjeckamo,cesnjak ocistimo i zgnjecimo.Ulje ugrijemo,na njemu batke sa svih strana smede proprzimo i izvadimo ih iz tave.Na istom ulju zlatnozuto poprzimo luk i cesnjak.Dodamo batke zdrobljeni lovorov list i cilly.Dolijemo crno vino , vrhnje i ocat dodamo gljive i sve pirjamo pokriveno 20min na blagoj vatri.batke izvadimo iz umaka ogulimo ih i stavimo na toplo.Tekucinu od pirjanja procjedimo.S umaka skinemo mast,izmjesamo ga sa medom i ukuhavamo da postane kremast.Zacinimo umakom od soje, kajenskim paprom i po ukusu sa malo octaod vina.Batke prelijemo umakom i pospemo orascem.





           Zeciji hrbat na lovacki nacin

                  (libre a la cazadora)


Sastojci:

2 zecija hrbata po600g,sok od 2 limuna
1/4 l suhog crnog vina (rioja)
2 rakiske casice spanjolske komovice (4cl)
3 reznja cesnjaka
1 navrsak noza crnog papra
150g masne suhe slanine
4 kozijak,1 mrkva
200g grozda
1 lovorov list
2 klincica
1/2 zkicice susene majcine dusice
1/8 l slatkog vrhnja
po jedan prstohvat soli i papra



Priprema:


Zecije hrpte ogulimo,pokapamo limunovim sokom i ostavimo pokrivene da miruju2 sata.Pomjesamo crno vino i komovicu.Cesnjak ocistimo i zgnjecimo.Zecije hrpte natrljamo cesnjakom i paprom prelijemo vinom i pokrivene mariniramo 4-5 sati.Pecnicu ugrijemo na 220*Zeca izvadimo iz marinade obrisemo ga i omotamo ploskama slanine.Marinadu do daljne upotrebe stavimo sa strane 35-40 min u pecnici na drugoj precki odozdo :pri tom poljevamo mascu istopljene slanine.Kozjak nasjeckamo,mrkvu narezemo na sitne kocke.Bobe grozda raspolovimo i uklonimo im sjemenke.Sa zecijeg hrbataskinemo ploske slanine i meso stavimo na toplo.Staloga od pecenja skinemo mast i ohladimo ga sa malo marinade.Kockice kozijaka i mrkve preprzimo sa malo masti od pecenja dodamo lovorov list,klincice i majcinu dusicu polijemo ostatkom marinade i pustimo da se dobro ukuha.Umak procjedimo , izmjesamo ga sa vrhnjem i talogom od pecenja,pa zacinimo grozde ulijemo u umaku.







 


                Omlet na seljacki nacin

                                           (tortilla a la paisano)




Sastojci:


300g teleceg mozga
1 zlica octa
100g sirove dimljene sunke
4 krunpira srednje velicine
1crvena paprika
4 zlice ulja 1 zlica soli
1 salica zamrznutog graska
4 jaja,1 prstohvat bijelog papra


Priprema:



Teleci mozak operemo i drzimo u hladnoj vodi da se krv potpuno otopi: pri tome cesce mjenjamo vodu.Pristavimo 1l vode s octom.U kipucu  stavimo mozak da 7min kuha u otklopljenom loncu.Mozak operemo hladnom vodom  skinemo mu kozicu i uklonimo sve grudice krv i zilice pa ga narezemo na ploske.Sunku narezemo na kocke.Krumpir ogulimo i naribamo na ploske.Papriku narezemo na rezance.Ugrijemo 2 zlice ulja na njemu s obju strana brzo poprzimo ploske mozga i izvadimo ih.Na vruce ulje stavimo krumpir zacinimo sa pola zlice soli i isprzimo.Dodamo grasak,ploske mozga, sunku i rezanac paprikesve pomjesamo i przimo 2-3 min.Jaja razmutimo sa ostatkom soli i paprom i promjesamo.Tortillu przimo dok donja strana dobije zlatnosmedu koricu: onda ju istresemo na pladanj ostatak ulja ulijemo u tavu p Tortillu zlatnosmede isprzimo s druge strane.






                Biskajski lonac s povrcem

                              (minestra a la vizcania)



Sastojci:


1 mala glavica cvijetace
1 pile tesko od 1 kg
250g teletine
1 glavice luka
3 stapke poriluka
1 mrkva 2 rajcice
12 malih mladih krunpira 
3 zlice maslinovog ulja,1 zlica brasna
1/2 l juhe od mesa
1 zlicanasjeckanog persinovog lisca
1 zlica soli
1 navrsak bijelog papra
1/2 salice bijelog vina
8 srca srticoke 2 tvrdo kuhana jaja




Priprema:


Cvjetacu kuhamo oko 30 minna blagoj vatri.Piletu ogulimo kozu i povadit  kosti pa ga sa teletinom narezemo na komade velike 4-5 cm .Luk narezemo na kockice.Poriluk i mrkvu narezemo na ploske.Rajcice ogulimo,ocistimo od sjemenka i narezemo na komade.Krumpir ogulimo.Ugrijemo ulje, na njemu dobro proprzimo svo meso,izvadimo ga iz lonca i stavimo na stranu.Luk poriluk mrkvu i brasno proprzimo na istom ulju.Pomjesamo sa juhom od mesa,rajcicom,persinom solju paprom i vinom: kuhamo 15 min.Povrce protisnemo kroz sito ivratimo u lonac.Dodamo meso i krupira pa kuhamo pokriveno 30min.Cvijetacu i srce articoke ugrijemo u loncu. Jelo ukrasimo ploskama jaja.




                              Riza u tavi

                                                              (paella)




Sastojci:


Sastojci za 6 osoba
1 pile tesko oko 1,2kg
2 glavice luka ,3 reznja cesnjaka
6 rajcica
1 salica maslinovog ulja
1 1/2 zlica soli
2 navrska noza bijelog papra
300g rize duguljastog zrna
1 l vruce juhe od mesa
2 navrska noza safrana
250g fileta crvenog grgeca
200g jastogovih repova iz limenke 
250g kozerviranih dagnji
1 salica zamrznutog graska
1/8 l suhog vina
15 crveno punjenih maslina
250g dimljenih kobasica zacinjenih cesnjakom



Priprema: 

Pile narezemo na komade,operemo ih i obrisemo.Luk i cesnjak ogulimo i sitno nasjeckani.Rajcice ogulimo i narezemo na osam djelova.3/4 kolicine ulja ugrijemo u velikoj dubokoj tavi(najbolje u pravoj tavi za paellu)i na njemu sa svih strana zlatnosmede poprzimo poprzimo piletinu,posolimo je i popaprimo.Utavu stavimo luk,i cesnjak i rizu pa je staklasto poprzimo uz stalno mjesanje.Dolijemo juhu od mesa, umjesamo safran i sve kuhamo oko 15 minna blagoj vatri.Riblje filete operemo obrisemo i narezemo na kocke.Jastrogove repove i dagnje ocijedimo.Riblje kocke ,jastogove repove,skoljke,grasak i rajcicu oprezno mjesamo s rizom,prelijemo bijelim vine i sve pustimo da se jos 15 min pirja na vrlo blagoj vatri.Masline operemo i ocjedimo ih i raspolovimo.Ostatak ulja ugrijemo u maloj tavi i na njemu hrustovu poprzimo kobasicu.Paellu pospemo maslinama i pecenim kobasicama.










ponedjeljak, 13. listopada 2014.

                 Jastučići od janjetine
                          (EMPANADILLAS)


Sastojci:

600g duboko zamrznutog lisnatog tijesta
400g janjetine
50g masne suhe slanine
1/2 glavice luka, 2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/2 žličice ljute mljevene paprike 
1 žlica sitno nasjeckanog vlasca
1 jaje, 1 žumanjak

Priprema:

Lisnato tijesto otopimo. Janjetinu i slaninu narežemo na kockice i odmah usitnimo kuhinjskom sjekiricom ili nožem za sjeckanje.
Luk ogulimo i narežemo na vrlo sitne kockice. Ugrijemo ulje, na njemu staklasto popržimo luk i nasjeckanu slaninu. Dodamo janjetinu, uz češće prevrtanje pržimo 5 minuta, posolimo i začinimo paprikom. Umješamo vlasac i jaje. Otopljene komade lisnatog tijesta stavimo jedan na drugi, malo ih stisnemo i na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljamo na debljinu od 2-3 mm. Tijesto narežemo na četvorine. Po četvorinama raspodjelimo nadjev od mesa, presavinemo ih u trokute i rubove čvrsto stisnemo valjuškom. Jastučiće od tijesta položimo na lim isplahnut hladnom vodom i ostavimo da miruje 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Jastučiće namažemo žumanjkom i pečemo 20-25 minuta; poslužimo vruće ili hladne.


 
                        Jaja flamenco
                    (HUEVOS A LA FLAMENCA)


Sastojci:

1 glavica luka, 2 režnja češnjaka
2 rajčice
1 crvena paprika
100g sirove dimljene šunke
200g kobasice začinjene paprikom
5 žlica maslinovog ulja
1 šalica duboko zamrznutog graška
1 šalica duboko zamrznutih mahuna
1 žličica soli
po 1 prstohvat bijelog papra i ljute paprike
8 jaja


Priprema:

Luk ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i narežemo na komade.
Papriku raspolovimo, očistimo od pregradnih opna i sjemenaka, operemo i narežemo na rezance. Čunku također narežemo na  rezance. Kobasicu narežemo na ploške. Ulje ugrijemo u vatrostalnoj posudi. Na njemu poprđimo kocke luka i češnjaka.
Dodamo rajčice, rezance paprike, grašak i mahune, začinimo, sve promiješamo i pokriveno pirjamo 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Izdvojimo 8 plošaka kobasice, ostatak kobasice umiješamo sa šunkom u povrće. Malom zaimačom u povrću načinimo 8 udubina i u svako razbijemo po jedno jaje. Svako jaje pokrijemo ploškom kobasice. Jelo zapečemo u pećnici na srednjoj prečki. Čim se bjelanjak skrutne, izvadimo posudu iz pećnice. Jaja poslužujemo vruća.


 
               Prženi kruh s jajima
               (MIGAS CON HUEVOS FRITOS)


Sastojci:

500g starog bijelog vina
1 šalica mlake vode
1/2 žličice soli
2 režnja češnjaka
200g kobasice začinjene paprikom
200g sirove dimljene šunke
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica ljute mljevene paprike
4 jaja
po jajetu 1 prstohvat soli i bijelog papra

Priprema:

Kruh narežemo na vrlo tanke kriške i stavimo ga nekoliko sati prije obroka u posudu, pokapamo vodom, posolimo i ostavimo da stoji pokriven. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Kobasicu i šunku narežemo na kockice. 3 žlice maslinovog ulja ugrijemo u tavi. Na njemu popržimo češnjak, kobasicu, šunku i papriku u prahu.
Dodamo namočeni kruh, sve pomiješamo i 15 minuta pržimo preokrećući. Kruh pri tome kuhačom usitnimo na male komade. Ostatak ulja ugrijemo u drugoj tavi i na njemu ispržimo jaje na oko. Posolimo ih, popaprimo i stavimo na isprženi kruh.


    
           Složenac od morskih plodova
                    (ZERZUELA DE MARISCOS)


Sastojci:

400g duboko zamrznutih liganja
16 duboko zamrznutih škampa 
400g svježih daganja
250g fileta bakalara
1 žlica limunovog soka
2 glavice luka, 1 vezica peršina
3 režnja češnjaka
1 žličica soli, 4 rajčice
1/4 l bijelog vina, 5 žlica ulja
1/4 žličice bijelog papra


Priprema:

Lignje i škampe otopimo. Lignje sitno narežemo. Školjke operemo, očetkamo i odrežemo im nit. Bakalar operemo, narežemo na komade velike 4 cm i pokapamo limunovim sokom. Luk ogulimo, jednu glavicu narežemo na kocke, drugu na osam djelova. Peršin operemo, listove nasjeckamo, peteljke sačuvamo. Češnjak ogulimo i zgnječimo sa solju. Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Osmine luka zakuhamo s vinom, peršinovim peteljkama i češnjakom. U tome školjke skuhamo za 5-8 minuta pokrivene, na jakoj vatri. Izvadimo ih iz uvarka. Uvarak procijedimo. Ugrijemo ulje i na njemu staklasto popržimo kocke luka. Dodamo rajčice, bakalar, papar i lignje, zalijemo uvarkom os školjaka i sve pokrivenokuhamo 15-ak minuta. Škampe i školjke u ljusci ugrijemo u jelu. Zarzuelu poslužimo posutu peršinom.





 
           Madridska juha od češnjaka
              (SOPA DE AJO A LA MADRILENO)


Sastojci:

200 g bijeloga kruha
4 režnja češnjaka
1/2 žličice soli
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica paprike, slatke
3/4 l voda, 4 jaja
2 žlice sitno nasjeckanog vlasca


Priprema:

Bijeli kruh narežemo na vrlo tanke kriške. Češnjak ogulim, krupno narežemo i zgnječimo sa solju. Ulje ugrijemo u velikom loncu pa češnjak izmješamo s vrućim uljem. Kriške bijelog kruha stavimo u ulje i popržimo s obje strane, oprezno preokrećući. Papriku pospemo po bijelom kruhu i dolijemo hladnu vodu. Kad juha zakuha pustimo je da na blagoj vatri pirja 2-3 minute. Lonac skinemo sa štednjaka. Jaja razbijemo jedno za drugim, svako pustimo da klizne u zaimaču pa ga sa zaimače stavimo u vruću juhu. Lonac s juhom zatim vratimo na ploču štednjaka i tamo ga na blagoj vatri ostavimo da se bjelanjci skrutnu. Iz juhe izvadimo svaki put po jedno jaje, stavimo ga u šalicu za juhu posolimo, popaprimo i prelijemo juhom; pospemo vlascem.




   
               Juha s narezanim povrćem
                                               (SOPA JULIANA)


Sastojci:

4 mlada luka
200 g bijelog kupusa
2 zelene paprike
2 mrkve
300 g krumpira
2 žlice maslinovog ulja
1 l juhe od mesa
4 rajčice
2 šalice duboko zamrznutog graška
3 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

Luk narežemo na rezance. Bijeli kupus naribamo. Paprike narežemo na rezance. Mrkve ostružemo, operemo i narežemo na ploške nožem valovite oštrice. Krumpir ogulimo i narežemo na kocke. Ugrijemo ulje, na njemu staklasto popržimo rezance luka, dolijemo juhu od mesa. Kad zakuha dodamo rezance kupusa i paprike, mrkvu i kocke krumpira pa sve kuhamo pokriveno 20 minuta. Rajčice ogulimo, narežemo ih na osam djelova i očistimo od sjemenaka. Nakon navedenog vremena kuhanja u juhu stavimo duboko zamrznuti grašak i osmine rajčice. Kuhamo još 8-10 minuta na blagoj vatri. Prije posluživanja pospemo nasjeckanim peršinom. 



 
                    Juha od školjaka
                                   (CREMA DE ALMEJAS)


Sastojci:

400g odrezaka od riba (peraje, repovi, glave)
1 mrkva, 1 žličica soli
3/8 l vode, 4 rajčice
2 kozjaka, 2 žlice maslaca
1 prstohvat šafrana
2 žlice škrobnog brašna
1/8 l mlijeka  
400 g konzerviranih školjaka
2 žumanjka, 1/8 l vrhnja
1 prstohvat bijelog papra
1 žlica svježeg sitno nasjeckanog ružmarina
1 žličica svježeg sitno nasjeckanog matičnjaka 


Priprema:

Odreske od riba operemo. Mrkvu ostružemo i narežemo na kolutove. Odreske od riba kuhamo s mrkvom u posoljenoj vodi pokrivene, 15 minuta na blagoj vatri. Rajčice ogulimo, raščetvorimo i očistimo od sjemenaka; kozjak narežemo na kocke.
Maslac rastopimo i na njemu staklasto ispirjamo kozjak. Riblju juhu procijedimo na kozjak, dodamo rajčice i sve ostavimo pokriveno da se lagano kuha 10 minuta. Šafran otopimo u žličici vruće vode. Škrobno brašno izmješamo s mlijekom i šafranom, ulijemo u juhu i mješamo dok provrije. Školjke s tekućinom ugrijemo u juhi. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, paprom i nekoliko žlica vruće juhe. Juhu skinemo sa štednjaka i legiramo smjesom žumanjaka i vrhnja; poslužite je posutu začinskim biljem.



  



nedjelja, 12. listopada 2014.

              Juha od krupice s bademima

                (sopa crema de semola con almendras)




Sastojci:


60g oguljenih przenih badema
1 prstohvat soli
4 zlice krupice 
1 zlica maslaca
3/4 l juhe od mesa ili povrca 
3 zumanjka
1/8 l vrhnja 
po1 prstohvat soli i papra




Priprema:



Przene bademe usitnimo u mlincu za bademe ili iszuckamo muzaru.Bademe osolimo i ugrijemo uz stalno mjesanje u vatrostalnij posudi ili u loncu.Dodamo krupicu,proprzimo je pa u smjesu krepice i badema rastopimo maslac.Malo pomalo dolijemo juhu od mesa ili povrca.Juhu cesce mjesamo na blagoj vatri.Kad zakuha pustimo krupicu da na blagoj vatri bude 10min.Zumanjak razmutimo s vrhnjem i ,solju i paprom.U mjesavinu zumanjka i vrhnja umjesamo oko 5 zlica vruce juhe od krupice ,skinemo lonac sa stednjaka i juhu legiramo mjesavinom zumanjaka i vrhnja.






Zaledena bonba od svjezega sira na  sicilijanski 
                                                 
                               nacin

                     (cassata alla siciliana)




Sastojci:


5 zlica vrhnja
200g secera u prahu
500g mekog sira
1 zlica vanili secer
150g grozdica
po 50g usecerenih limunovihi narandinih korica
100g ukuhanih tresanja
po 5 zlica pinjola i pistacija
100g gorke cokolade 
1 biskvitna osnova za tortu
2 rakiske casice




Priprema:


Vrhnje sa secerom u prahuumjesamo u svjezi sir. Domjesamo vanili secer pa sir ostavimo 12 sati u hladnjaku.Grozdice operemo.Citronat i oranznat sitno nasjeckamo.Nekoliko tresanja pinjola i pistacio izdvojimo za ukras ostatak sitno nasjeckamo s cokoladom.Biskvit narezemo na pravokutnike 1 cm debele i velike 5-7cm.Kalup za ledenu bombu ili duboku zdijelu promjera oko 20 cm oblozimo komadima biskvita i pokapamo ih likerom.Sve voce i cokoladu umjesamo u sir napunimo tim kalup pokrijemo biskvitnim rezancima i isto tako pokapamo likerom.Bombu od sira 2-3 sata u zamrzivacu ili 8-10 sati u hladnjaku izvadimo je iz kalupa i ukrasimo po zelji.







 





                         Krema od badema

                                                (crema di mandorle)



Sastojci:

100g nasjeckanih badema
1 zlica ulja
1 zlica maslaca
100g secera
1 casa slatkog vrhnja (0,2l)
2 zlice brendyja ili likera od narande
za ukras:slastice po zelji
3 lista zelatina




Priprema:



Lim namazemo uljem.Utavi rastopimo maslac na njemu otopimo secer i uz stalno mjesanje isprzimo da postana svjetlosmediUmjesamo nasjeckane bademe.Smjesu od badema ulijemo u ulje namazan lim, pustimo da se ohladi i onda   krokant sitno stucamo.Listove zelatine namocimo u hladnoj vodi i pustimo da nabubre.2 zlice vrhnja i  izmjesamo  sa brendyjem ili likerom od narande,dobro ugrijemo i skinemo sa stednjaka.Zelatinu izvadimo iz vode ocjedimo ja i otopimo utoploj mjesavini vrhnja.Ostatak vrhnja cvrsto istucemo i pomjesamo sa smjesom badema i otopljenog zelatina.Malo krokanta odvojimo za ukrasavanje.Kremu od badema raspodjelimo u 4 case pospemo ostatkom krokanta i ukrasimo slasticama.





                    Slatkis od biskvita i kreme
                         
                                                 (zuppa inglese)




Sastojci:



1 biskvitna osnova za tortu po 3 rakiske casice(6cl)
alcremsa bijelog likera ili drugog biljnog likera i ruma
200g usecerenoga voca
3 zumanjka 6 zlica secera
naribana 1 kora limuna
3 zlice brasna 3/8 l mljeka
2 bjelanjka5zlica secera



Priprema:


Biskvit izrezemo na rezance debele  pola cm.Polovicu biskvitnih rezanaca pokapamo biljnim likerom drugu polovicu rumom.Usecereno voce  narezemo na kockice.Zumanjke pjenasto izmjesamo sa secerom i limunovom korom malo pomalo umjesamo brasno i mlijeko. Kremu uz stalno mjesanje zakuhamo na blagoj vatri skinemo je sa stednjaka i mjesamo dok se ne ohladi.Okrugloj vatrostalnoj posudi pokrijemo dno biskvitnim rezancima namocenim likerom i zalijemo kremom.Kremu pokrijemo rezancima namocenim rumom i opet ih namazemo kremom.Po kremi rasporedimo voce i ponovo je pokrijem biskvitnim rezancima.Potrosimo tako sve sastojke.Pecnicu ugrijemo 120*.Bjelanjke sa secerom istucemo u cvrsti snjeg kojim presvucemo slatkis i zapecemo ga u pecnici da postane svjetlozut.Posluzimo ga ohladenog.



             Krema od vinske pjene
                     (ZABAGLIONE)

Sastojci:

4 zumanjka
1 jaje
120g secera u prahu
4 rakiske casice (8cl) vinamarasal ili bijelog



Priprema:


Vodu za vodenu kupelj ugrijemo u vecem loncu.Zumanjke jaja  i secer pjenasto umutimo u elektricnoj mjesalici.Posudu sa smjesom stavimo uvodenu kupelj,pomalo doljevamo vinomarsala ili bjelo vino i nastvljamo mjesati dok krema ne postane pjenasta.Kremu od vinske pijene razlijemo u 4 case

 




 
                 Pizza na seoski način
                     (PIZZA RUSTICA)

Sastojci:

Za nadjev
400g rajčica
200g pečurki
1 mala limenka srca artičoke  
100g račića iz limenke
po 8 crnih i punjenih zelenih maslina
100g narezane salame
4 žlice maslinovog ulja
200g sira Mozzarelle


Priprema:

Priredimo tijesto i oblikujemo ga u pogače. Pećnicu ugrijemo na 220*. 2 lima namažemo uljem. Rajčice narežemo na ploške.
Pečurke očistimo, operemo i raspolovimo. Srce artičoke ocijedimo i raščetvorimo. Račiće operemo hladnom vodom i ostavimo da se ocjede. Crnim maslinama izvadimo koštice. Raspolovimo njih i zelene masline. Rajčice i salamu raspodjelimo po osnovi za Pizzu.
Među njih stavimo srca artičoke i pečurke. Pospemo račićima i maslinama i pokapamo maslinovim uljem. Sir narežemo na komadiće i raspodjelimo po pogačama. Pizze pečemo 15-20 minuta u pećnici. 


 
 
   Pizza s kobasicom začinjenom češnjakom
               (PIZZA CON SALAME D'AGLIO)
                                                                                                                Za 6 osoba
                                             
Sastojci:

Za nadjev
400g rajčica
250g kobasice začinjene češnjakom
po 1 crvena i zelena paprika
300g sira asiago
1 šalica punjenih zelenih maslina
12 kaprima nadjevenih srdela
po 1/2 žličice sušene divlje mažurane (origana) i sušenog bosiljka
2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Priredimo tijesto i oblikujemo ga u pogače. Pećnicu ugrijemo na 220*. 2 lima namažemo uljem. Oprane rajčice i kobasicu narežemo na ploške . Paprike narežemo na rezance, sir na kocke. Ploške rajčica i kobasice raspodjelimo po pogačama. Maline raspolovimo i stavimo ih sa srdelama i rezancima paprike na ploške rajčica. Kocke sira raspodjelimo po pizzama, pospemo ih origanom i bosiljkom. Pizze pokapamo uljem i pečemo ih 15-20 minuta u pećnici.



   
 
                     Pizza Margherita
                    (PIZZA MARGHERITA)
                                                                                               Za 6 osoba
Sastojci:

Za nadjev
400 g rajčice 
300 g sira mozzarelle
1/2 žličice soli
1 navršak noža crnog papra
100 g naribanog parmezana
1 žličica sušene divlje mažurane (origano)
6 žlica maslinovog ulja

Priprema:

Priredimo dizano tijesto i oblikujemo ga u pogače. Pećnicu ugrijemo na 220*. 2 lima namažemo uljem.
Rajčice ogulimo i narežemo na ploške, a sir mozzarella na komade, oboje raspodjelimo po pogačama. Rajčice posolimo i popaprimo, pogače pospemo parmezanom i origanom, pokapamo uljem. 
Pečemo 15-20 minuta.

-Dizano tijesto možemo razvaljati i u limu namazanom uljem. Pizzu prije posluživanja podijelimo na porcije.


   
 
                      Napuljska pizza
                    (PIZZA NAPOLETANA)
                                                                                            Za 6 osoba
Sastojci:

Za tijesto
500 g brašna, 20g kvasca
nepuna 1/4 l mlake vode
1/2 žličice soli

Za nadjev
24 fileta inćuna
600 g rajčice, 1 glavica luka
1 rečanj češnjaka
18 crnih maslina
6 žlica maslinovog ulja
12 svježih listova bosiljka
300g sira mozzarelle u ploškama
1/2 žličice soli 
1 navršak noža crnog papra

Za lim:
Maslinovo ulje

Priprema:

Brašno prosijemo u zdjelu, načinimo jamicu, umrvimo kvacas te ga s malo brašna i mlake vode zamiješamo u kvas, pospemo ga brašnom i ostavimo da pokriven uziđe dok brašno na površini ne pokaže fine pukotine.
Nakon toga kvas zamjesimo s ostatkom vode, solju i preostalim brašnom u tijesto. Tučemo ga dok se ne pojave mjehurići. Tijesto podijelimo na 3 ili 6 dijelova, oblikujemo kugle i ostavimo ih da sat do dva miruju u hladnjaku. 2 okrugla lima namažemo uljem. Pećnicu ugrijemo na 220*.
Filete inćuna nakvasimo vodom. Rajčice ogulimo i sitno narežemo.
ogulimo i narežemo na kolutiće. Oljušten češnjak i masline sitno nasjeckamo. Ugrijemo 2 žlice ulja, na njemu staklasto popržimo kolutiće luka i češnjaka. Dodamo rajčice i pirjamo 5 minuta. Bosiljak narežemona rezance. Od dizanog tijesta oblikujemo 3 ili 6 tankih pogača s malo debljim rubom i položimo ih u limove.
Rajčice, sir, inćune i masline raspodjelimo po pogačama. Rajčice pospemo bosiljkom, posolimo, popaprimo i pokapamo ostatkom ulja. Pizze pečemo 15-20 minuta; poslužimo ih vruće.



        
                Perad na razne načine
                 (VARIANTI COL POLLO)

Pirjano pile s maslinama
(POLLO CON LE OLIVE)

Sastojci:

1 pile teško oko 1,5 kg
2 režnja češnjaka
4 velike rajčice
100g crnih maslina
6 žlica maslinovog ulja
4 svježa lista žalfije 
1 žličica soli
1 šalica suhog bijelog vina
1 navršak noža bijelog papra

Priprema:

Pile operemo, obrišemo i razdijelimo na 12 komada. Češnjak oljuštimo. Sitno narežemo oguljene rajčice i masline. Ugrijemo ulje, na njemu popržimo češnjak i uklonimo ga. Komade piletine ispržimo na tom ulju zlatnosmeđe. Dodamo listove žalfije i narezane rajčice, posolimo. Uz preokretanje pirjamo da tekućina gotovo posve ispari. Dolijemo vino, pirjamo još 15 minuta.
Za još 15 minuta zgotovimo s maslinama i paprom.





Pile na siciljanski način
(POLLO SPEZZATO E MELANZANE)

Sastojci:

3 patliđana, 1 žličica soli
1 pile teško oko 1,5 kg
1 režanj češnjaka
500g rajčica
100g mesnate suhe slanine
1 šalica maslinovog ulja
1/2 žličice soli, 1 prstohvat papra
1 šalica suhog bijelog vina
1/2 šalica vruće juhe od mesa
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća

Priprema:

Patliđane operemo, narežemo na male komade, posolimo i ostavimo da odleže 60 minuta. Pile operemo, obrišemo i narežemo.
Češnjak oljuštimo i raščetvorimo. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i sitno narežemo. Slaninu narežemo na kocke. Ugrijemo polovicu ulja, na njemu popržimo češnjak, uklonimo ga, pa malo popržimo piletinu. Meso posolimo i popaprimo dolijemo vino i pirjamo da vino ispari. Dodamo rajčicu i slaninu, pa pirjamo pokriveno 30 minuta; dolijemo juhu od mesa.
Ugrjemo ostatak ulja, na njemu 10 minuta pirjamo patliđane, popaprimo ih, pomiješamo s piletinom.
Pospemo peršinom.


 



      Pile iz Abruzza
      (POLLO ALL ABRUZZESE) 

Sastojci:

1 pile teško oko 1,5 kg
1 mala glavica luka
1/2 šalice maslinovog ulja
1 žličica  soli, 500 g rajčice
1 navršak noža bijelog papra
2 zelene paprike

Priprema:

Pile narežemo. Luk narežemo na kocke.  Rajčice ogulimo i sitno nasjeckamo. Luk zlatnožuto popržimo na ulju. Na tome smeđe ispržimo piletinu; posolimo je i popaprimo. S rajčicama pirjamo pokrivene 30 minuta. Paprike popržimo, ogulimo, narežemo na rezance, dodamo piletini i pirjamo još 15 minuta.



 
                                   

 


   
                      Kunić u loncu
                          (CONIGLIO IN POTACCHIETTO)

Sastojci:

1 kunić težak oko 1,5kg, raščinjen na butove i hrptene komade
1/2 šalice vinskog octa
2 režnja češnjaka
1 mali svježi feferon
1 grančica ružmarina
1 šalica maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1 navršak noža papra
1 šalica suhoga bijeloga vina
1/2 šalive vruće juhe od mesa

Priprema:

Komade kunića operemo u mješavini vode i octa, pa ih dobro obrišemo. Češnjak ogulimo i usitnimo. Feferon operemo i sitno narežemo. Dijelove kunića stavimo u lonac s komadićima češnjaka i feferona, s grančicom ružmarina i uljem. Mariniramo pokriveno 12 sati u hladnjaku. Za to vrijeme komade kunića u marinadi češće preokrećemo. 
Na ulju, u kojem se kunić marinirao, sa svih strana smeđe popržimo komade kunića na srednje jakoj vatri. Onda uklonimo komadiće češnjaka. Dodamo sol, papar i bijelo vino pa kunića na blagoj vatri pirjamo oko 40 minuta.
Za vrijeme kuhanja nekoliko puta dolijemo malo juhe od mesa.

Uz to prijaju gnocchi ili palenta.



 


 
             Janjeći but na rimski način
                (AGNELLO ALLA ROMANA)
                                                                                                           Za 6 osoba

Sastojci:

1,5 kg janjećeg buta
2 režnja češnjaka
2 šalice bijelih mrvica
3 žlice nasjeckanog peržinovog lišća
1 žličica soli
1 navršak noža crnog papra
10 žlica maslinovog ulja

Priprema:

But operemo i dobro obrišemo. Pećnicu ugrijemo na 200*. Češnjak pomiješamo s mrvicama, peršinom, solju i paprom, te dolijemo toliko ulja da nestane žitka smjesa. Janjeći but premažemo uljem, stavimo ga u tepsiju i namažemo pripravljenom smjesom. Pokapamo ostatkom ulja i pečemo u pećnici sat i pol. Za pečenja meso više puta pokapamo sokom koji nastaje dok se peče; ako bude potrebno dolijemo vruće vode.

Savjet:
Ako janjećem butu dolijemo dovoljno vruće juhe od mesa, možete nakon polovice vremena pečenja dodati oguljeni krumpir. Prožet će se okusom janjećeg buta.



    
 
           Rimski ragu od goveđeg repa
                                (CODA ALLA VACCINARA)

Sastojci:

1,5 kg goveđeg repa, nasječenog na male komade
2 glavice luka, 1 mrkva
1 režanj češnjaka
100g masne suhe slanine
1 crvena paprika
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice pekmeza od rajčice 
1/2 žličice soli
2 šalice suhog bijelog vina
3/8-1/2 l vruće juhe od mesa
2 stapke gromolikog celera

Priprema:

Komade goveđeg repa operemo hladnom vodom i obrišemo. Luk oljuštimo i narežemo na kocke. Mrkvu ostružemo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Slaninu narežemo na kocke.
Ppariku očistimo od sasušene cvjetne čaške, pregradnih opna i sjemenaka , pa je narežemo na rezance.
U velikom loncu ugrijemo ulje sa slaninom, u tome staklasto ispržimo kocke luka i komadiće češnjaka, dodamo komade goveđeg repa i sa svih strana smeđe popržimo. Dodamo kocke mrkve i rezance paprike. Posolimo. Pekmez od rajčice razrijedimo s malo vruće vode te dodamo goveđem repu. Malo pomalo dolijemo vino.
Sve to, uz miješanje pirjamo da vino gotovo ispari. Dopunimo juhom od mesa, pa ragu ispirjamo za 3-31/2 sata. Povremeno dolijevamo juhu od mesa. Celer narežemo na ploške i dodamo nakon 21/2 sata kuhanja.



 
           Teleća jetra na mletački način
        (FEGATO DI VITELLO ALLA VENEZIANA)

Sastojci:

600g teleće jetre
4 glavice luka
3 žlice maslinovog ulja
3 žlice isjeckanog peršinovog lišća 
3/4 šalice suhoga bijelog vina
1/2 žličice soli
1 navršak noža bijelog papra
2 žlice maslaca


Priprema:

Jetru operemo hladnom vodom, obrišemo i narežemo na tanke odreske. Luk ogulimo i narežemo na tanke kolutiće. U tavi ugrijemo maslinovo ulje i na njemu staklasto  ispržimo kolutiće luka uz višekratno prevrtanje na blagoj vatri za 30-tak minuta.
Luk pri tome ne smije posmeđiti već samo omekšati. Zatim dodamo peršin. U tavu malo pomalo dolijemo bijelo vino i pojačamo vatru.
Čim vino provrije, dodamo jetru i pirjamo s lukom oko 4 minute.
Posolimo i popaprimo. Dodamo maslac i pustimo da se rastopi. Jetru poslužimo u prethodno dobro ugrijanoj zdjeli.

Uz to prija palenta ili pire krumpir.



 
            Teleći odrezak sa žalfijom
                                        (SALTIMBOCCA)

Sastojci:

8 telećih odrezaka po 60g
8 sviježih listova žalfije
8 vrlo tankih narezaka parmske šunke
4 žlica ulja
po odesku 1 prstohvat soli i bijelog papra
4 žlice bijelog vina
3 žlice maslaca

Priprema:

Odreske operemo, obrišemo i ravnomjerno stanjimo pritišćući ih rubom dlana. Listove žalfije operemo, obrišemo i stavimo na odreske, a na njih narezak parmske šunke, koju pričvrstimo na odreske drvenom čačkalicom. Ugrijemo ulje pa na njemu pržimo odreske sa svake strane 2-3 minute na srednje jakoj vatri. Stranu koja nije pokrivena šunkom posolimo i popaprimo. Odreske pokapamo s malo vina. Zgotovljene odreske stavimo na prethodno ugrijanu plitku zdjelu. Talog od pečenja u tavi otopimo tako da prelijemo ostatkom bijelog vina i prokuhamo. U tome još rastopimo maslac. Umakom prelijemo odreske.

Uz to prijaju zrnasto skuhana riža ili krumpir kuhan u slanoj vodi i zelena salata.



 
                       Teleća koljenica
                                                            (ossobuco)

Sastojci:

1 glavica luka, 1 režanj češnjaka
1 žlica brašna
1/2 žlice soli 
1 navršak noža bijelog papra
1 prstohvat sušene mažurane 
1 velika ili 2 male teleće koljenice, ispiljene već prema veličini na 4-8 komada
100g maslaca
1 šalica bijelog vina
po 1 komad male narančine i limunove kore
1/2 šalice juhe od mesa
1 prstohvat naribanog muškatnog oraščića


Priprema:

Luk ogulimo i narežemo na kolutiće. Češnjak oljuštimo i narežemo sitne kockice. Brašno pomiješao sa solju, paprom i mažuranom.
U to uvaljamo komde teleće koljenice i otresemo suvišno brašno. Polovicu maslaca rastopimo u tavi, na njemu staklasto ispirjamo kolutiće luka i komadiće češnjaka, dodamo ploške mesa i s obje strane svijetlosmeđe ispržimo. Dodamo vino, narančinu i limunovu koru i sve pokriveno pirjamo na blagoj vatri 50-60 minuta. 
Za vrijeme kuhanja povremeno dolijevamo nekoliko žlica juhe od mesa. Komade mesa stavimo na toplo, umak procijedimo, pomiješamo s ostatkom maslaca i začinimo oraščićem;  po potrebi malo dosolimo. 

Uz to prijaju valjušci od krupice i pirjane gljive.