Recepti jela i kolaca

nedjelja, 12. listopada 2014.

                Perad na razne načine
                 (VARIANTI COL POLLO)

Pirjano pile s maslinama
(POLLO CON LE OLIVE)

Sastojci:

1 pile teško oko 1,5 kg
2 režnja češnjaka
4 velike rajčice
100g crnih maslina
6 žlica maslinovog ulja
4 svježa lista žalfije 
1 žličica soli
1 šalica suhog bijelog vina
1 navršak noža bijelog papra

Priprema:

Pile operemo, obrišemo i razdijelimo na 12 komada. Češnjak oljuštimo. Sitno narežemo oguljene rajčice i masline. Ugrijemo ulje, na njemu popržimo češnjak i uklonimo ga. Komade piletine ispržimo na tom ulju zlatnosmeđe. Dodamo listove žalfije i narezane rajčice, posolimo. Uz preokretanje pirjamo da tekućina gotovo posve ispari. Dolijemo vino, pirjamo još 15 minuta.
Za još 15 minuta zgotovimo s maslinama i paprom.





Pile na siciljanski način
(POLLO SPEZZATO E MELANZANE)

Sastojci:

3 patliđana, 1 žličica soli
1 pile teško oko 1,5 kg
1 režanj češnjaka
500g rajčica
100g mesnate suhe slanine
1 šalica maslinovog ulja
1/2 žličice soli, 1 prstohvat papra
1 šalica suhog bijelog vina
1/2 šalica vruće juhe od mesa
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća

Priprema:

Patliđane operemo, narežemo na male komade, posolimo i ostavimo da odleže 60 minuta. Pile operemo, obrišemo i narežemo.
Češnjak oljuštimo i raščetvorimo. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i sitno narežemo. Slaninu narežemo na kocke. Ugrijemo polovicu ulja, na njemu popržimo češnjak, uklonimo ga, pa malo popržimo piletinu. Meso posolimo i popaprimo dolijemo vino i pirjamo da vino ispari. Dodamo rajčicu i slaninu, pa pirjamo pokriveno 30 minuta; dolijemo juhu od mesa.
Ugrjemo ostatak ulja, na njemu 10 minuta pirjamo patliđane, popaprimo ih, pomiješamo s piletinom.
Pospemo peršinom.


 



      Pile iz Abruzza
      (POLLO ALL ABRUZZESE) 

Sastojci:

1 pile teško oko 1,5 kg
1 mala glavica luka
1/2 šalice maslinovog ulja
1 žličica  soli, 500 g rajčice
1 navršak noža bijelog papra
2 zelene paprike

Priprema:

Pile narežemo. Luk narežemo na kocke.  Rajčice ogulimo i sitno nasjeckamo. Luk zlatnožuto popržimo na ulju. Na tome smeđe ispržimo piletinu; posolimo je i popaprimo. S rajčicama pirjamo pokrivene 30 minuta. Paprike popržimo, ogulimo, narežemo na rezance, dodamo piletini i pirjamo još 15 minuta.



 
                                   

 


   

Nema komentara: