Recepti jela i kolaca
subota, 22. studenoga 2014.
Salata od celera i krumpira
Sastojci:
3 celera
1-2 krumoira
1 jaje
sol
ulje
papar
ocat
Priprema:
Celer operite, ogulite i skuhajte.Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Skuhani celer narezite na tanke kolutove a takoder i oguljeni krumpir.Sve zajedno stavite u zdjelu za salatu, dodajte tvrdo kuhano jaje narezano na tanke kolutove, posolite,dodajte papar,te zacinite uljem i octom.
Salata od celera s kiselim vrhnjem
Sastojci:
2-3 celera
2dl kiselog vrhnja
limunov sok
sol
celerovo lisce
Priprema:
Celer ogulite, operite i narezite na sitne kocke.Posolite ih i prelijte limunovim sokom.Sve zajedno izmjesajte, a onda prelite kiselim vrhnjem.Celerovo lisce operite, sitno narezite i pospite po gotovoj salati.
Salata od cikle
Sastojci:
50dag cikle
sol
kim
ulje
ocat
Priprema:
Ciklu dobro operite i skuhajte.Kad se ohladi, ogulite i izrezite na tanke kolutove ili nastruzite.Tako pripremljenu ciklu pouljite, dodajte ocat i kim po ukusu.Ovoj salati mozete dodati i zlicu oprana, ostrugana i naribana hrena.
Salata od crvenog kupusa
Sastojci:
1 glavica crvenog kupusa
sol
ulje
ocat
kim
Priprema:
Crveni kupus operite, narezite na tanke rezance, posolite i pustite da malo odstoji.Zatim ga dobro rukom ili viljuskom izgnjecite, stavite u zdjelu za salatu, pouljite i dodajte ocat po ukusu, a na kraju pospite kimom.Za ovu salatu kim mozete ostavit cijeli ili ga usitnit.
Salata od krumpira i celera
Sastojci:
50 dag krumpira
1 celer
sol
papar
ocat
malo limunovog soka
šećer
Priprema:
Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Oljuštite ga i narežite na kockice. Celer operite, ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi u koju ste iscijedili malo limunovog soka. Skuhani celer narežite također na kockice i štapiće pa dodajte pripremljenom krumpiru. Izmješajte ulje, sol i malo šećera i prelijte preko krumpira i celera. Popaprite i ostavite otprilike jedan sat prije posluživanja.
Salata od krumpira
Sastojci:
50 dag krumpira
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci. U međuvremenu crveni luk narežite na tanka rebra, stavite ga u zdjelu za salatu i posolite. Kuhani krumpir, ogulite, narežite na tanke kolutove i stavite na već pripremljeni crveni luk. Dodajte ulja i octa. Sve zajedno lagano promiješajte, a na kraju popaprite po ukusu.
50 dag krumpira
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci. U međuvremenu crveni luk narežite na tanka rebra, stavite ga u zdjelu za salatu i posolite. Kuhani krumpir, ogulite, narežite na tanke kolutove i stavite na već pripremljeni crveni luk. Dodajte ulja i octa. Sve zajedno lagano promiješajte, a na kraju popaprite po ukusu.
Salata od krastavaca s kiselim vrhnjem
Sastojci:
3-4 krastavaca
sol
2 dl kiseloga vrhnja
1 režanj češnjaka
Priprema:
Vrlo mlade krastavce operite, ne trebate ih oguliti, i narežite na tanke kolutove. U kiselo vrhnje umiješajte sol i uspitnjeni češnjal, sve dobro izmješajte i prelijte preko pripremljenih krastavaca. Odmah poslužite.
3-4 krastavaca
sol
2 dl kiseloga vrhnja
1 režanj češnjaka
Priprema:
Vrlo mlade krastavce operite, ne trebate ih oguliti, i narežite na tanke kolutove. U kiselo vrhnje umiješajte sol i uspitnjeni češnjal, sve dobro izmješajte i prelijte preko pripremljenih krastavaca. Odmah poslužite.
Salata od krastavaca s kiselim mlijekom
Sastojci:
2-3 krastavca
sol
papar
2 režnja češnjaka
2 dl kiselog mlijeka
ulje
Priprema:
Krastavce dobro operite i narežite na tanke kolutove (možete ih i naribati). Posolite ih i prelijte kiselim mlijekom. Ovoj salati možete dodati usitnjeni češnjak. Na kraju dodajte malo ulja i popaprite.
2-3 krastavca
sol
papar
2 režnja češnjaka
2 dl kiselog mlijeka
ulje
Priprema:
Krastavce dobro operite i narežite na tanke kolutove (možete ih i naribati). Posolite ih i prelijte kiselim mlijekom. Ovoj salati možete dodati usitnjeni češnjak. Na kraju dodajte malo ulja i popaprite.
Salata od krastavaca s kajmakom
Sastojci:
3-4 krastavaca
2 režnja češnjaka
2 žlice kajmaka
sol
mljevena crvena paprika
Priprema:
Krastavce dobro operite, ogulite (ako su mladi ne treba ih guliti) i narežite na tanke kolutove.
Češnjak sitno narežite i zajedno s kajmakom dodajte krastavcima. Posolite i lagano izmješajte, a na kraju pospite mljevenom crvenom paprikom.
3-4 krastavaca
2 režnja češnjaka
2 žlice kajmaka
sol
mljevena crvena paprika
Priprema:
Krastavce dobro operite, ogulite (ako su mladi ne treba ih guliti) i narežite na tanke kolutove.
Češnjak sitno narežite i zajedno s kajmakom dodajte krastavcima. Posolite i lagano izmješajte, a na kraju pospite mljevenom crvenom paprikom.
Salata od krastavaca i paprike
Sastojci:
50 dag krastavaca
2 zelene paprike
2 crvene paprike
2 rajčice
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
ocat
peršinovo lišće
Priprema:
Krastavce operite i narežite na vrlo tanke kolutove. Paprike također operite , odvojite sjemenke i narežite na tanka rebra, rajčice operite i narežite na tanke kriške. Sve dobro izmješajte i prelijte mješavinom ulja, octa, soli, papra i mljevene crvene paprike. Na kraju dodajte usitnjeno peršinovo lišće.
50 dag krastavaca
2 zelene paprike
2 crvene paprike
2 rajčice
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
ocat
peršinovo lišće
Priprema:
Krastavce operite i narežite na vrlo tanke kolutove. Paprike također operite , odvojite sjemenke i narežite na tanka rebra, rajčice operite i narežite na tanke kriške. Sve dobro izmješajte i prelijte mješavinom ulja, octa, soli, papra i mljevene crvene paprike. Na kraju dodajte usitnjeno peršinovo lišće.
Salata od krastavaca
Sastojci:
60 dag krastavaca
sol
ulje
ocat
Priprema:
Svježe krastavce dobro operite, ogulite ih, ali i ne morate, te narežite na vrlo tanke kolutiće. Posolite ih, prelijte octom i uljem, te poslužite. Krastavce možete izrezati po dužini na četiri dijela, posoliti i poslužiti.
60 dag krastavaca
sol
ulje
ocat
Priprema:
Svježe krastavce dobro operite, ogulite ih, ali i ne morate, te narežite na vrlo tanke kolutiće. Posolite ih, prelijte octom i uljem, te poslužite. Krastavce možete izrezati po dužini na četiri dijela, posoliti i poslužiti.
Salata od kolerabe
Sastojci:
3 kolerabe
2 žlice majoneze
2 žlice oraha
sok od 1/2 limuna
peršinovo lišće
neki gotovi začini
Priprema:
Kolerabe operite, ogulite i narežite na tanke rezance ili naribajte. Dodajte im limunov sok, malo nekoga gotovog začina i izmješajte. Stavite sitno narezane orahe, majonezu, sitno narezano peršinovo lišće i ponovo promiješajte. Pripremljenu salatu prije posluživanja držite bar desetak minuta na hladnom.
3 kolerabe
2 žlice majoneze
2 žlice oraha
sok od 1/2 limuna
peršinovo lišće
neki gotovi začini
Priprema:
Kolerabe operite, ogulite i narežite na tanke rezance ili naribajte. Dodajte im limunov sok, malo nekoga gotovog začina i izmješajte. Stavite sitno narezane orahe, majonezu, sitno narezano peršinovo lišće i ponovo promiješajte. Pripremljenu salatu prije posluživanja držite bar desetak minuta na hladnom.
Salata od kiselog kupusa
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
1-2 žličice mljevene crvene paprike
Priprema:
Tvrđu glavicu kiselog kupusa prerežite popola kako bi se što bolje ocijedila. Možete je po želji narezati na sitnije ili krupnije rezance. Dobro pouljite i pospite crvenom paprikom. Najbolja je krupnija mljevena, odnosno u avanu istucana crvena paprika.
1 glavica kiselog kupusa
1-2 žličice mljevene crvene paprike
Priprema:
Tvrđu glavicu kiselog kupusa prerežite popola kako bi se što bolje ocijedila. Možete je po želji narezati na sitnije ili krupnije rezance. Dobro pouljite i pospite crvenom paprikom. Najbolja je krupnija mljevena, odnosno u avanu istucana crvena paprika.
Salata od kiselih krastavaca
Sastojci:
6-8 većih krastavaca
masline
ulje
Priprema:
Krastavce narežite na kolutove ili prutiće, prelijte ih s malo ulja, ukrasite maslinama i poslužite.
6-8 većih krastavaca
masline
ulje
Priprema:
Krastavce narežite na kolutove ili prutiće, prelijte ih s malo ulja, ukrasite maslinama i poslužite.
Salata od kelja i celera
Sastojci:
1 glavica kelja
1 celer
majoneza
2 jaja
Priprema:
Kelj kratko kuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga i sitno narežite. Celer ostružite i naribajte. Pripremljeni kelj i celer izmješajte, prelijte majonezom i ukrasite tvdo kuhanim jajima narezanim na kolutiće.
1 glavica kelja
1 celer
majoneza
2 jaja
Priprema:
Kelj kratko kuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga i sitno narežite. Celer ostružite i naribajte. Pripremljeni kelj i celer izmješajte, prelijte majonezom i ukrasite tvdo kuhanim jajima narezanim na kolutiće.
Salata od kelja
Sastojci:
1 glavica kelja
2-3 režnja češnjaka
sol
papar
ocat
ulje
Priprema:
Glavicu kelja očistite, odstranite oštećene listove, dobro je operite i 10-15 minuta kuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite, izrežite na komade po želji i stavite u zdjelu za salatu. Prema potrebi posolite, popaprite i dodajte usitnjeni češnjak. Zalijte uljem i octom i možete poslužiti.
Salata od jaja
Sastojci:
4 jaja
2-3 rajčice
1 celer
sol
ulje
ocat
peršinovo lišće
Priprema:
Jaja skuhajte u tvrdo i narežite na kolutove. Rajčice operite i narežite na kolutove ako su manje, a na tanke kriške ako su veće. Celer skuhajte i izrežite na tanke komade ili ga naribajte. Sve dobro izmješajte, posolite, dobro pouljite, dodajte ocat i pustite da odstoji otprilike 1 sat. Prije nego što je poslužite, salatu pospite sitno narezanim peršinovim lišćem.
Salata od graška
Sastojci:
50 dg graška (u zrnu)
2 rajčice
2 žlice šampinjona
2 žlice ulja
1 žlica octa
sol
papar
1 glavica crvenog luka
peršinovo lišće
Priprema:
Grašak očistite, operite i skuhajte. Rajčice operite i narežite na sitne kocke, šampinjone narežite na tanke listiće, a crveni luk na tanke rezance. Ulje, ocat, sol i papar dobro izmješajte i tom mješavinom prelijte pripremljenu salatu. Ostavite malo da odstoji. Prije nego što je poslužite, salatu pospite sitno narezanim peršinovim lišćem.
Salata od graha sa safaladom
Sastojci:
30dkg graha
2-3 safalade
1 glavica crvenog luka
sol
ulje
ocat
Priprema:
Posebno skuhajte predhodno namocen grah i ocjedite ga .U meduvremenu skuhajte safalde.Ogulite ih narezite na tanke kolutove i promjesajte s jos toplim ocjedenim grahom.Crveni luk ocistite narezite ga na tanke rebra i dodajte salati.Sve zajedno posolite , pouljite dodajte ocat po ukusu i dobro izmjesajte.
Salata od graha s kupusom
Sastojci:
25dkg graha
1 manja glavica kupusa
1-2 kisele paprike
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
pesunovo lisce
Priprema:
Grah skuhajte, ocijedite i odmah prelite uljem.Kupus nasjeckajte, paprike narezite na tanke reznjeve i dodajte ih grahu.Sve zajedno posolite, popaprite i dodajte malo mljevene crvene paprike.Salatu dobro izmjesajte i posluzite.
Salata od graha s kobasicom
Sastojci:
25dkg graha
1 par kobasica
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Grah skuhajte, ocijedite i pomjesajte s obaranim kobasicama narezanim na tanke kolutove.Dodajte usitnjeni crveni luk.Salatu posolite i popaprite po ukusu, te dodajte ulje i ocat.
Salata od graha s ljutom paprikom
Sastojci:
30-40dkg graha
4 ljute paprike
1-2 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
Priprema:
Grah skuhajte, ocijedite ga i zgnjecite viljuskom.Paprike u medu vremenu ispecite, ogulite, narezite na sitne komade i dodajte grahu.Cesnjak dobro usitnite pa i njega dodajte grahu.Sve obilno pouljite posolite i popaprite.Salatu izmjesajte i posluzite.Ljepo izgleda posluzena u svjezim crvenim paprikama.
Salata od graha s ajvarom
Sastojci:
30dkg graha
3-4 zlice ajvara
1-2 reznja cesnjaka
ulje
sol
papar
Priprema:
Ovu salatu mozete pripremit od zutog graha.Operite ga i skuhajte, ali pazite da zrna ostanu cijela.Ocijedite ga , ali ne do kraja- ostavite malo vode u kojo se kuhao.Dodajte mu sitno nasjeckan cesnjak, ulje i ajvar, te sve zajedno lagano izmjesajte.Po zelji salatu posolite i popaprite.
Salata od graha
Sastojci:
50dkg graha
3 glavice crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
pesunovo lisce
Priprema:
Grah ocistite, operite i skuhajte, ali pazite da se ne prekuha-zrna moraju ostat cijela.Skuhan grah ocjedite, dodajte crveni luk izrezan na tanka rebra, a po ukusu sol, papar, ulje i ocat.Sve zajedno lagano izmjesajte.Pospite nasjeckanim pesunovim liscem.
Salata od gljiva
Sastojci:
25dkg gljiva
sol
papar
limun
persunovo lisce
Priprema:
Svjeze gljive ocistite, operite i narezite na tanke listice.Prokuhanom vodo sta ste izcjedili limunov sok i dodali papar prelijete gljive i ostavite ih jedan sat.Ocjedite ih, posolite po ukusu, prelijete uljem pospite sitno narezanim pesunovim liscem i posluzite.
Salata od divljaci
Sastojci:
30-40dkg mesa od divljaci
2-3 kisela krastavca
4-5 maslina
10dkg kiswlih sanpinjona
2 jaja
sol
papar
majoneza
persunovo lisce
Priprema:
Kuhano ili peceno meso divljaci ( srne fazana) i kisele krastavce narezite na tanke komade.Sanpinjone i masline narezite na tanke kolutice ili listove.Dobro izmjesajte, posolite i popaprite po ukusu, dodajte majonezu i sve lagano izmjesajte.Tvrdo kuhanim jajima ukrasite salatu, odozgo je pospite usitnjenim pesunovim liscem.
Salata od cvjetace graska i mrkve
Sastojci:
1 mala cvijetaca
1-2 zlice mlijeka
1 omot smrznutog graska
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
2dl jogurta
1dl majoneze
sol
mljevena crvena ljuta paprika
secer
Priprema:
Cvijetacu ostavite pola sata u vodi.Operite je pod mlazom vode, istrgajte je na cvjetove i stavite kuhati u posoljenu vodu sa malo mlijeka kako bi sacuvala bijelu boju.Nakon 10 min stavite grasak i mrkvu, te sve zajedno kuhajte jos 10 min.Kuhano povrce ocjedite, ohladite i dodajte mu sitno nasjeckan crveni luk, jogurt i majonezu.Dosolite dodajte mljevenu ljutu papriku i ocat i malo secera po zelji.Prije nego je posluzite, salatu dobro izmjesajte.
Salata od cvijetace
Sastojci:
1 cvijetaca
sol
ulje
ocat
majoneza
Priprema:
Cvijetaci odstranite zelene listove i ostavite je pola sata u vodi da isplivaju nameci, ako ih ima u glavici.Isperite je i skuhajte u posoljenoj vodi.Cvijetacu dobro ocjedite, odvojite cvjetove i stavite ih u zdjelu za salatu.Ako je potrebno posolite i prelite uljem i octom.Ako zelite, ovu salatu mozete preliti majonezom.
petak, 21. studenoga 2014.
Salata od celera i mahuna
Sastojci:
2 celera
25dkg mahuna
1 glavica crvenog luka
sol
ocat
ulje
limunov sok
Priprema:
Celer operite, ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi.Narezite ga na tanke kriske i promjesajte s kuhanim mahunama.Mozete upotrijebiti i mahune iz konzerve, ali ih treba isprat pod mlazom vode i ocjedit.Celeru i mahunama dodajte crveni luk narezan na tanka rebra.Posolite po ukusu, popaprite, pouljite i dodajte limunov sok .Sve dobro izmjesajte i pustite da odstoji.
Salata od celera
Sastojci:
3 celera
sol
ulje
ocat
vlasac
Priprema:
Celer operite i skuhajte.Ogulite ga i narezite na vrlo tanke kolutove.Stavite ga u zdjelu za salatu, posolite,pouljite i dodajte ocat.Po zelji pospite vlascem
Salata od blitve sa krumpirom
Sastojci:
50dkg blitve
2-3 krumpira
1-2 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
Priprema:
Blitvi odrezite korijenje i ostranite ostecene listove.Krumpir ogulite i narezite na kocke te sve zajedno skuhajte u posoljenoj vodi.Povrce ocjedite, dosolite, dodajte sitno narezan cesnjak, papar po ukusu i ulje.Najbolje je za ovu salatu koristiti maslinovo ulje, iako moze biti bilo koje jestivo ulje.Ovako pripremljenu salatu posluzite uz tvrdo kuhana jaja.
Kokos s popecima od sira (Sferia)
Sastojci:
1 ociscena mlada kokos teska 1,5 kg
1 sitno nasjeckana glavica luka
2 zlice maslaca
1/2 zlicice mljevenog cimeta
1 zlicica soli, 1 navrsak noza papra
250g slanutka iz limenke
250g bijelog kruha bez kore
6 zlica mlijeka , 1 jaje
1/4 zlicice mljevenog cimeta i soli
100g naribanog ementalera
1 zlicica vodice narancina cvijeta, 1/4l ulja
1 zumanjak , 1 zlica limunovog soka
1 zlice nasjeckanog persina
Priprema:
Kokos rascinimo na 8 djelova i sa lukom zlatnosmede proprzimo na maslacu.Dodamo cimet, sol, papar ocjedeni slanutak 1/4l vode ukuhamo i sve pokriveno zgotovimo za 60min.Za popecke bijeli kruh narezemo na kocke, namocimo u mlijeko dobro iscjedimo i glatko izmjesamo sa jajetom , cimetom, solju, sirom i vodicom narancinog cvijeta.Od smjese oblikujemo spljostene okruglice i isprzimo ih zlatnosmede na ulju.Na plitkoj zdjeli djelove kokosi okruzimo popecima od sira i pokrijemo slanutkom:stavimo na toplo.Zumanjak razmutimo sa limunovim sokom i 1/8l tekucine od pirjanja.Umak ugrijemo, al mu nedamo da prokuha, i prelijemo slanutak.Sheferiju pospemo persinom.
Slatko meso (Laham lhalou)
Sastojci:
1kg nemasne janjece lopatice ili plecke bez kostiju
1/2 zlice soli, 2 zlice masnoce
60g oguljenih badema
100g secera, 1/2 stapica cimeta
2 zlice vode narancina cvjeta
300g suhih sljiva bez kospica
Priprema:
Meso operemo obrisemo narezemo na kocke kao za gulas i pospemo solju.Uloncu zagrijemo masnocu i na njoj u dva navrata uz prevrtanje naglo proprzimo kocke mesa sa svih strana.Meso izvadimo iz lonca.Bademe, secer i izlomljeni stapic cimeta stavimo na masnocu preostalu u loncu, promjesamo i dolijemo 1/4l vode i vodicu narancina cvijeta.Mjesajuci uskuhamo.Dodamo janjetinu sa sokom od mesa, koji se skupio, i pokriveno meko ispirjamo za 60min 15 min prije kraja gotovljenja umjesamo suhe sljive.
Salata od blitve
Sastojci:
1kg blitve
3-4 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Blitvu ocistite, operite i skuhajte u posoljenoj vodi.Ocjedite je i narezite na manje komade.Ohladenoj blitvi dodajte ulje, ocat, sol i po potrebi papar.Cesnjak vrlo sitno narezite i dodajte ga pripremljenoj salati.
Salata od bakalara
Sastojci:
30dag bakalara
1 manja glavica cvjetace
zelene masline
ulje
ocat
limun
sol
papar
Priprema:
Bakalar izrezete na vece komade i skuhajte ga u posoljenoj vodi kojoj ste dodali malo ulja i zlicu limunovog soka.Posebno skuhajte cvjetacu, ocjedite je i istrgajte je u cvjetove.Kuhanom bakalaru dodajte cvjetacu i sitno narezane masline bez kospica.Sve dobro pouljite , dodajte malo octa i papra po ukusu.Prije ne je posluzite salatu dobro izmjesajte.
Salata od babure s jogurtom
Sastojci:
6-8 paprika
sol
ulje
4dl jogurta
Priprema:
Papriku operete, narezete na tanke reznjeve i propirjajte na ulju.Kad omeksaju izvadite ih iz ulja i stavite u zdjelu za salatu.Jogurtu dodajte malo hladnog ulja i soli, dobro izmjesajte i prelite preko paprika.Salatu drzite na hladnom prije nego sto je posluzite.
Salata na leskovacki nacin
Sastojci:
50dkg paprika
4 ljute papricice
1-2 rajcice
2 reznja cesnjaka
sol
ulje
Priprema:
Paprike i rajcice operete i ispecite.Ohladena pecena paprike ogulite, a rajcice samo narezite na sitne kockice.Promjesajte sa sitno narezanim cesnjakom, posolite i pouljite.Pripremljenu salatu drzite u frizideru prije nego je posluzite.
Ruska salata
Sastojci:
hladno pecenje (pilece telece)
4 krumpira
4 jaja
25dkg mladog graska
(ili konzerviranog)
majoneza
kiseli krastavci
persunovo lisce
Priprema:
krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na sitne kocke.Jaja takoder skuhajte, oljustite i narezite na kockice.Grasak skuhajte u posoljenoj vodi i ocjedite ga.Hladno pecenje narezite na sitne komade .Sve pripremljene sastojke dobro izmjesajte, dodajte majonezu i sve jos jednom izmjesajte.Salatu stavite u zdjelu i zalite ostatkom majoneze.Ukrasite je kolutovima kiselih krastavaca i sitno narezanim persunom.
Proljetna salata
Sastojci:
5-6 krunpira
1-2 kobasice
1 jaje
1 vezica rotkvica
5 kom mladog crvenog luka
sol
papar
limunov sok
ulje
kim
Priprema:
Krumpir operite, skuhajte i narezite na kolutove.Kobasicu takoder narezite na kolutove.Rotkvice dobro operite ocistite i narezite na kolutove.Sve to izmjesajte sa mladim lukom narezanim na komade dugacke 1cm.U posudu izmjesajte limunov sok, sol, papar,ulje malo kima i tim prelite povrce.Na kraju salatu sitno narezanim tvrdo kuhanim jajaem.
Pikant salata od kelja
Sastojci:
50dkg kelja
1 mrkva
1 krastavac
sol
papar
malo secera, limunov sok
1dl kiselog mljeka
Priprema:
Krastavce dobro operite i izrezite na tanke kolutove, posolite i ostavite da odstoje.Mrkvu ocistite i naribajte.Kelj drzite krace u vodi, operite ga i narezite na tanke rezance.Narezani kelj prelite limunovim sokom i pospite sa malo secera.Nakon kraceg vremena kelj ocjedite i promjesajte s mrkvom i krastavcem.Sve zjedno prelite kiselim mljekom, promjesajte i po ukusu posolite i popaprite.
Slatkiš od rižina brašna (MEHALLABIA)
Sastojci:
50 g grožđica
1 l mlijeka, 100 g šećera
120 g rižina brašna
2 žlice škrobnog brašna
1 vanilija
2 žlice nasjeckanih pistacija
2 žličice ružine vodice
Priprema:
Grožđice stavimo u vruću vodu da nabubre. Mlijeko ugrijemo. U loncu pomiješamo šećer s rižinim i škrobnim brašnom. Uz miješanje malo pomalo dodamo vruće mlijeko i miješamo dalje da nastane glatka kaša; kuhamo 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 210*. Grožđice ocijedimo, obrišemo i umiješamo sa srži vanilijine komuške i pistacijima u smjesu. Slatkiš pečemo u pećnici 15-20 minuta da se stvori smeđa kora. Jelo dobro promiješamo i ohladimo. MEHALLABIJU pokapamo ružinom vodicom ii stavimo nekoliko sati u hladnjak.
Golubovi s pšeničnim nadjevom (HAMAM MAHSHI)
Sastojci:
1 svežnjić mladog luka
iznutrice golubova
2 žličice soli
2 navrška noža crnog papra
125 g maslaca
50 g krupne pšenične prekrupe
1 žlica svježega nasjeckanog lišća paprene metvice ili
2 žličice sušenog lišća paprene metvice
4 očišćena mlada goluba
3/4 l kokošje juhe
Priprema:
Luk i iznutrice operemo i sitno nasjeckamo; popržimo na polovici maslaca sa žlicom soli i navrškom noža papra. Umiješamo pšeničnu prekrupu i metvicu. Golubove iznutra natrljamo ostatkom soli i papra. Svakoga goluba nadjenemo s dvije žlice smjese od prekrupe i pribodemo otvore. Ostatak prekrupe sačuvamo. Pećnicu ugrijemo na 210*. Golubove namažemo ostatkom maslaca, stavimo ih u lonac, dolijemo 3/8 l vode i uskuhamo na štednjaku. Zatim pokriveno zgotivimo u pećnici za 50 minuta; golubove pri tom svakih 10 minuta prolijemo tekućinom u loncu. Kokošju juhu uskuhamo, u njoj zakuhamo ostatak smjese os prekrupe i pokriveno zgotivimo za 30-ak minuta. Smjesu od prekrupe poslužimo uz golubove.
Složenac od bamije (BAMIA)
Sastojci:
750 g svježe bamije
1 glavica luka, 7 rajčica
2 režnja češnjaka, 6 žlica ulja
500 g mljevene govedine
1/4 l juhe od mesa
1 žličica soli
po 3 žlice kiselog vrhnja i jogurta
1/2 žličice bijelog papra
1 limun
Za kalup:
Ulje
Priprema:
Bamiju protremo krpom, obrišemo i odrežemo peteljke. Glavicu luka ogulimo i narežemo na sitne kockice. Šest rajčica ogulimo i narežemo na sitno. Češnjak zdrobimo. Ugrijemo tri žlice ulja, na njemu 6 minuta pržimo bamiju, izvadimo je i ocjedimo. Masnoću prolijemo i ugrijemo 2 nove žlice ulja. Na njemu popržimo komade rajčice i kockice luka. Dodamo mljeveno meso i smeđe popržimo. Ugrijemo juhu od mesa. Dodamo češnjak, sol i juhu od mesa pirjamo da tekućina gotovo ispari. Pećnicu ugrijemo na 180*. U mljeveno meso umiješamo jogurt, kiselo vrhnje i papar. Kalup namažemo uljem, u nj stavimo polovicu mesne smjese, po njoj rasporedimo bamiju, pokrijemo ostatkom mesa, pokapamo uljem i pečemo u pećnici 50-60 minuta. Preostalu rajčicu i limun narežemo na ploške i njima pokrijemo jelo.
Juha od leće s češnjakom (SHURIT ADS)
Sastojci:
400 g oljuštenih crvenih lećinih polovica ili koje druge oljuštene leće
2 l kokošje juhe
3 glavice luka, 2 rajčice
4 režnja češnjaka
2 žlice maslaca
1 žličica soli
1 navršak noža crnog papra
2 žličice mljevenog pitomog kumina
Priprema:
Leću protrijebimo i operemo. Kokošju juhu uskuhamo u veliku loncu. Glavice luka ogulimo. Dvije glavice raščetvorimo, treću narežemo na sitne kockice. Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Češnjak ogulimo i krupno nasjeckamo. Leću s četvrtinama luka, rajčicama i češnjakom stavimo u kipuću juhu i meko skuhamo na blagoj vatri za otprilike 45 minuta; pri tom poklopac lonca ostavimo malo odškrinut. U tavi rastopimo pola žlice maslaca i na njemu uz često prevrtanje popržimo kockice luka. Juhu protisnemo, ponovo ugrijemo, začinimo solju, paprom i pitomim kuminom. Malo prije posluživanja u juhu umiješamo ostatak maslaca i pospemo poprženim kockicama luka. U Egiptu se uz SHURIT ADS poslužuju kriške limuna.
četvrtak, 20. studenoga 2014.
Pikantna salata
Sastojci:
1 glavica cvjetace
1 mrkva veca
1 jabuka
1/2 hrena
sol
ulje
papar
limunov sok
Priprema:
Cvjetaci otrgnite zelene listove i prokuhajte je u posoljenoj vodi.Mrkvu i jabuku operite, ocistite i naribajte.Naribano povrce lagano izmjesajte.Prije sluzenja salatu posolite, popaprite, zacinite limunovim sokom i pouljite.
Mjesana salata od svjezeg povrca
Sastojci:
2 mrkve
2 kolerabe ( mlade)
1 rotkva
1 cikla
1 glavica bijelog kupusa
malo crvenog kupusa
2 rajcice
1-2 paprike
komad hrenasol
ulje
ocat
majoneza
Priprema:
Mrkvu, kolerabu, rotkvicu i ciklu operite ogulite, jos jednom operite i naribajte.Obje vrste kupusa narezite na tanke rezance.Rajcice operite i narezite na tanke kriske, papriku takoder operete i narezete na rezance.Hren operite, ogukite i naribate.Svaku vrstu povrca posebno posolite, pouljite, i zacinite octom, te ljepo slozite u zdjelu za salatu.Majonezu posluzite u posebnoj zdjelici.Ovako pripremljenu salatu mozete posluziti kao konpletan obrok.
Mjesana salata
Sastojci:
25dkg rajcice
25dkg krastavaca
1-2 zelene paprike
1-2 glavice crvenog luka
sol
ulje
ocat
kopar
pesunovo lisce
Priprema:
Rajcice, krastavce i paprike dobro operite i narezite na tanke kolutove.Crveni luk ocistite i narezite na rebra.Sve zajedno izmjesajte, posolite dodajte ule i ocat po ukusu.Na kraju salatu pospite sitno narezanim koprom i persunom.
Mjesana kuhana salata
Sastojci:
1 mala glavica cvjetace
2 mrkve
25 dkg graska
25dkg krumpira
sol
ulje
ocat
majoneza
krastavci za ukras
Priprema:
Povrce operite, ocistite i skuhajte.Kad omeksa ocjedite ga i ohladite, te stavite u zdjelu za salatu.U sredinu stavite cvjetacu i prelite majonezom.Mrkvu narezite na kolute, a krumpir na tanke kriske.Ako je grasak iz konzerve, ocjedite ga i isperite pod mlazom vode .Tako pripremljeno povrce posolitei zacinite uljem i octom.Oko cvijetace , na majonezu koja je pokrila dno zdjele, naizmjence slazete povrce.Ukrasite narezanim krastavcima.
Mediteranska salata
Sastojci:
20dkg rize
20dkg graska
20dkg mrkve
10dkg parizera
1 glavica crvrnog luka
sol
papar
ulje
ocat
pesunovo lisce
Priprema:
Uposoljenoj vodi posebno skuhajte rizu, mrkvu i grasak.Skuhanu rizu prelijete hladnom vodom i pustite da se dobro ocjedi.I grasak ocjedite, a mrkvu narezete na sitne kockice.Luk sitno narezete, stavite ga u 1dl vode posoljene i popaprene vode i prokuhajte.Toplom mjesavinom prelijete pripremljenu salatu, dodajte ocat i sve zajedno izmjesajte.Ovako pripremljenu salatu ohladite i posluzite u staklenim zdjelama.
Ljetna salata
Sastojci:
3-4 jaja
50dkg rajcice
1 konzerva srdini
5-6 maslina
sol
papar
Priprema:
Tvrdo kuhana jaja narezite na kolutove.Rajcice operite i narezite na kriske.Srdine izrezite na manje komade.Operite listove zelene salate, stavite ih u zdjelu, a na njih ostale namjernice predhodno posoljene i popaprene po ukusu.Mozete upotrebljavati ulje isrdina.Ako je potrebno dodajte jos malo ulja , moze i maslinovog.Gotovu salatu mozete ukrasit maslinama.Prije posluzivanja ostavite je u frizideru 15 min.
Krunpir salata sa slanim srdelama
Sastojci:
50dkg krunpira
2-3slane srdele
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Krumpir skuhajte u kori, ogulite ga i narezite na tanke kolutove.Luk sitno narezite, malo ga posolite i dodajte krumpiru.Srdele operite, ocistite, sitno narezite i dodajte krumpiru.Pouljite, dodajte ocat i sve lagano izmjesajte.
Krumpir salata sa kiselim vrhnjem
Sastojci:
60dkg krumpira
2 zlice maslaca
1dl kiselog vrhnja
1 glavica crvenog luka
sol
papar
persunovo lisce
Priprema:
Na otopljenom maslacu proprzite sitno narezan crveni luk, posolite i popaprite.Promjesajte, dodajte vodu i kiselo vrhnje, te pomalo kuhajte.Nakon nekoliko minuta dodajte pripremljeni krunpir.Krunpir dobro operite ogulite i narezite.Po potrebi posolite i kuhajte otprilike 20 min.Ovu salatu posluzite toplu.Prije nego posluzite pospite sitno narezanim pesunom.
Koktel salata
Sastojci:
1 glavica zelene salate
4 jaja
2 zlice kecapa
5dkg zimske salame
2kriske topljenog sira
sol
papar
1 zlica senfa
1krastavac
1/2 salice jogurta
Priprema:
Jaja skuhajte u tvrdo.Krastavac operite i narezite na kolutove posolite i pustite da malo odstoji.Umeduvremenu ocistite i operite salatu.Uz rub staklene zdjele slozite nekoliko listova salate, dodajte tvrdo kuhano jaje izrezano na 4 djela, narezani sir i krastavce, Te bsalamu izrezanu na tanke kolutove.Do posluzivanjadrzat u frizideru.Mjesavinom kecapa, senfa, jogurta, soli i papraprelijete koktel salatu.Tu mjesavinu mozete posluzit u posebnoj zdjeli.
Francuska salata
Sastojci:
4 krunpira
3-4 mrkvice
2 kisela krastavca
1 celer
1 salica bijelog graha
1-2 jabuke
nekoliko slanih srdela
majoneza
Priprema:
Sve vrste povrca posebno skuhajte.Na kockice narezite krunpir, celer i mrkvu.Grah samo dobro ocjedite.Jabuke operite, ogulite i naribajte.Pripremljene namjernice dobro izmjesajte, dodajte slane srdele i sve zajedno prelite gotovom majonezom.Ova se salata moze ukrasiti listovima zelene salate, koju slozite uz rub zdjele a odozgo je pospite nasjeckanim persunom .Pripremljenu salatu do posluzivanja drzite u frizideru.
srijeda, 19. studenoga 2014.
Bosanska papula
Sastojci:
50dkg bijelog graha
1 glavica crvenog luka
sol
mljevena crvena paprika
cesnjak
ulje
ocat
Priprema:
Grah ocistite, operete i skuhajte.Ocjedite ga i propasirate ili zgnjecite viljuskom.Cesnjak ocistite, operete, zgnjecite i dodajte u ocat.Dobro izmjesajte i stavite u pripremjeni grah.U posebnoj posudi ugrijte ulje, dodajte mljevenu papriku i prelite preko graha.
Bekriska salata
Sastojci:
1-2 crvene rotkve
2-3 poriluka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Rotkvu ogulite, operite i krupnije naribajte.Poriluk ocistite, operite i sasvim sitno narezite.Obje vrste povrca pomjesajte, dodajte sol, ulje i ocat po ukusu.Jos jedanput dobro promjesajte i posluzite.
BECKA SALATA OD KRUNPIRA
Sastojci:
50dkg krunpira
4 kobasice
2 jaja
2 kisela krastavca
2 glavice crvenog luka
1 dl vode
sol
papar
senf
ulje ocat
rajcica i zelena salata za ukras
Priprema:
Krunpir skuhajte, oljustite ga i dok je topao izrezite na kolutove.Jaja skuhajte na tvrdo, oljustite ih i narezite na kocke.Kobasice izrezite na kolutice.Crveni luk nasjeckajte prokuhaj te ga sa octom i vodom i izlijete po kropiru i kobasicama.Senf i ulje dobro izmjesajte i preli te po salati.Ovako pripremljenu salatu ostavite da malo odstoji.Ukrasite je kriskama rajcice i listovima zelene salate.
Fini kolač od repe (KIHEN FIN VEISSERIBEN)
Sastojci:
250 g pastrnaka (bijele repe)
125 g maslaca, 150 g šećera
3 jaja, 200 g brašna
po 1/2 žličice mljevenoga muškatnoga oraščića
1 prstohvat soli
75 g nasjeckanih oraha
Za nadjev:
200 g maslaca, 2 žumanjka
350 g šećera u prahu
Za kalup:
maslac i brašno
Za posipanje:
100 g naribanih oraha
Priprema:
Repe ogulimo, raspolovimo i kuhamo ih u slanoj vodi da se raspadnu. Malac pjenasto izmješamo sa šećerom. S jajima, pireom od repe, brašnom, sodom bikarbonom, cimetom, oraščićem, klinčićima u prahu, solju i orasima zamjesimo u tijesto. Pećnicu ugrijemo na 180*. Rasklopiv kalup namažemoo maslacem i pospemo brašnom. U kalup stavimo tijesto, površinu zagladimo i kolač pečemo 50 minuta u paćnici; ohladimo na rešetki za kolače. Maslac kremasto izmiješamo s žumanjcima i šećerom u prahu. Kolač jednom prorežemo, namažemo kremom i opet sastavimo. Ostatkom kreme namažemo kolač, pospemo ga orasima. Kolač držimo u hladnjaku.
Nabujak od riže (REIS-KUGEL)
Sastojci:
100 g riže okrugla zrna
1 prstohvat soli
2 jabuke
50 g grožđica
1-2 jaja
75 g farina
50 g maslaca
1 žlica marmelade
2 žlice mljevenih badema
Za kalup:
2 žlice maslaca
Za posipanje:
2 žlice farina
Priprema:
Rižu operemo i ocijedimo. Zakuhamo litru posoljene vode, uspemo rižu i lagano kuhamo 15 minuta; zatim uspemo u sito, oplahnemo hladnom vodom i ocijedimo. Dubok vatrostalan kalup namažemo žlicom maslaca. Pećnicu ugrijemo na 180*. Jabuke ogulimo i naribamo. Grožđice operemo vrućom vodom i obrišemo. Jaje razmutimo s farinom i umiješamo s naribanim jabukama, grožđicama, maslacem, maremeladom i bademima u rižu. Smjesu od riže stavimo u kalup, pokrijemo ostatkom maslaca narezanog na listiće i pospemo šećerom . Kuglu zgotivimo za 40 minuta u pećnici i poslužimo vruću.
Nadjevne palačinke (BLINTZES)
Za palačinke:
250 g brašna od krumpira ili škrobno brašno
2 jaja
1 prstohvat soli
Za nadjev:
250 g kuhane govedine ili mesa od peradi
2 male glavice luka
1 žlica ullja
1/2 žličice soli
po 1 navršak noža crnog brašna i ljute mljevene crvene paprike
1 jaje
Za prženje:
ulje
Priprema:
Brašno od krumpira pomiješamo s jajima i solju, malo pomalo dolijemo toliko vode da nestane rijetko tijesto. Pustimo da miruje 30 minuta. Meso sameljemo strojem za mljevenje mesa na kolut s najmanjim rupicama. Glavice luka ogulimo, narežemo na kocke i zlatnožuto popržimo na ulju. Meso pomiješamo s kockicama luka, solju, paprom, paprikom i jajetom. U tavi promjera oko 18 cm ugrijemo malo ulja. Od tijesta samo s jedne strane pržimo tanke zlatnožute palačinke. Nepečenu stranu namažemo nadjevom od mesa. Palačinke sklopimo i zatim još jednom presavinemo u četvrtine. Četvrtine s obiju strana ispržimo zlatnosmeđe na ulju.
Naš savjet:
BLINTZES se kao slatko jelo nadijevaju i smjesom od svježeg kravljeg sira, koja se zasladi medom i poboljša nasjeckanim bademima.
Nadjevne palačinke (BLINTZES)
Sastojci:
500 g teleće ili janjeće jetre
50 g brašna
2 glavice luka
5 žlica ulja
1/2 l juhe od mesa
1 žličica soli
1 navršak noža crnog papra
300 g krumpira
250 g jabuka
Priprema:
Jetru potopimo 30 minuta u hladnu vodu. Zatim je s obiju strana obilno posolimo, pustimo da miruje još 30 minuta, oplahnemo, obrišemo, narežemo na tanke ploške i uvaljamo u brašno. Luk ogulimo i narežemo na kolutiće. U tavi ugrijemo ulje, na njemu uz stalno preokretanje svijetlosmeđe popržimo ploške jetre i kolutiće luka, izvadimo iz tave i složimo u vatrostalnu posudu. Ostatak brašna zlatnožuto popržimo na preostalom ulju. Malo pomalo dolijemo juhu od mesa i kuhamo da se umak zgusne, posolimo ga i popaprimo. Pećnicu uključimo na 180*. Krumpir ogulimo,
raščetvorimo, uklonimo im srce i narežemo ih na ploške. Ploške krumpira i jabuka složimo na jetru u posudi. Prelijemo umakom i poklopimo. Jetru u loncu zgotovimo za sat i pol u pećnici.
Sabatni složenac (CHOLEN)
Sastojci:
200g bijelog graha
600g krumpira
1 velika glavica luka
600g goveđih prsiju
1-2 goveđe kosti
po 1 žličica soli, slatke mljevene crvene paprike i šećera
1 navršak noža crnog papra
Priprema:
Grah namačemo 12 sati. Krumpir ogulimo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Grah ocijedimo i stavimo u velik vatrostalan kalup. Kocke luka i polovicu krumpira složimo na grah. Meso i kosti stavimo u sredinu i priložimo ostatak krumpira. Pospemo solju, paprikom, šećerom i paprom i dolijemo toliko kipuće vode da sve bude pokriveno vodom. Pećnicu uključimo na 180*. Kalup pokrijemo aluminijskom folijom, foliju stisnemo oko ruba i stavimo poklopac. CHOLENT uskuhamo u pećnicu za 30- tak minuta, onda temperaturu vratimo na 100* i jelo ostavimo preko noći do sutrašnjeg podneva u pećnici.
CHOLENT ne udovoljava samo zabrani rada u subotu, nego daje i zasitan obrok.
Jastucici kao pridodatak juhi (kreplach)
Sastojci:
2 jaja
1/2 zlice soli
150-200g brasna
100g kukuruzne govedine ili mesa
2 zlice nasjeckanog persina i kockica luka
1 zlica gusce masti ili ulja
po 1 navrsak noza crnog papra i dunbirovog praska
Priprema:
Jaja razmutimo sa solju i uljem, malo pomalo dodajemo toliko brasna da nastane cvrsto tijesto.Tijesto razvaljamo sto je moguce tanje i narezemo na cetvorine velicine oko 5cm.Meso sameljemo sa strojem za mljevenje mesa na kolut sa najmanjim rupicama i promjesamo sa persinom, kockicama luka, mascu ili uljem, solju, paprom i dunbirovim praskom.Nadljev rasporedimo po cetvorinama od tjesta.Svaku cetvorinu presavinemo u trokut.Rubove tijesta cvrsto stisnemo viljuskom predhodno uronjenom u brasno. KREPLACH pustimo da 60 minuta miruju na radnoj plohi posutoj brasnom, zatim ih 15 minuta gotovimo u lagano kipucoj vodi. KREPLACH se stavljaju kao blagdanski pridodatak na bujon. Jedu se na gozbama za Purim, Roshasanu ili Jom kipur.
Nadljevna riba (Gefile fisch)
Sastojci:
Sastojci za 8 osoba
1 ociscen saran ili stuka
300g luka
500g fileta morskog lososa
2 tvrdo kuhana jaja
2 bjelanjka, 2 velike mrkve
10 zlica brasna
6 oguljenih gorkih badema
5 zlica secera u prahu
1 zlica soli, 4 glavice luka
20 kocaka secera
Priprema:
Ribu narezemo na 8 debelih plosaka.Luk ogulimo, blansiramo i nasjeckamo.Filete i jaja nasjeckamo.Bjelanjke istucemo u tvrdi snjeg.Mrkve narezemo na ploske.Nasjeckane sastojke promjesamo s brasnom za beskvasni kruh, 3 badema secerom u prahu solju i snjegom od bjelanjaka i stavimo u supljinu ribljih plosaka.Ribu opet sastavimo.Dodamo ploske mrkve i luka.Lagano kuhajuci pokriveno vodom zgotovimo za 60min.Nakon 45min dodamo ostatak badema i secer u kockama.Ribu postavimo na zdjelu s tekucinom od gotovljenja i ploskama mrkve;posluzimo je hladnu ili toplu.
Ledena salata od susenog voca (Chozhafe)
Sastojci:
po 75g nesunporevim susenih kajsija suhih sljiva bez kostica, suhih smokvi susenih kolutica od jabuke ili kruske
3 zlice grozdica
po 2 zlice oguljenog badema,pistacija i pinjola
po prstohvat mljevenog kardamoma i mljevenog cimeta
4 zlice mogranjeva sirupa
4 zlice ruzine vodice male kocke ili kuglice leda
Priprema:
Suho voce sa grozdicama temeljno operemo pod mlakom vodom i stavimo ga da se pokriveno hladnom vodom u pokopljenoj posudi 24h u hladnjaku.Namoceno voce ocjedimo .Dodamo badem ,pistacije i pinjole.Umjesamo ih u kardamomom cimetu i mogranjevim sirupom u suseno voce.Vocnu salatu stavimo u hladnjak da odlezi barem 2 sata;malo prije posluzivanja promjesamo sa kockama leda.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)