Recepti jela i kolaca
utorak, 14. listopada 2014.
Kremasta juha od tikve
(soupe de cougre a la creme)
Sastojci:
1 kg tikve
200g slatkog vrhnja
1 salica mlijeka
1 salica secera
1 navrsak noza bijelog papra
1 prstohvat naribanog muskastog orascica
1 1/2 salica juhe od peradi
2 kriske bijelog kruha
2 zlice maslaca
2 zlice naribanog sira
Priprema:
Pecnicu ugrijemo na 180*.Tikve ogulimo , ocistimo od koscica i meso narezemo na kockice.Vrhnje izmjesamo s mljekom, solju, paprom, orascicima i juhom od peradi, pa pomjesamo sa mesom tikve.Time napunimo vatrostalnu posudu i juhu pokrivenu zgotovimo za 60min u pecnici.Kriske bijelog kruha narezemo na kockice.Maslac rastopimo u tavi i na njemu zlatnosmede poprzimo kockice kruha.Juhu izvadimo iz pecnice snazno je promjesamo zlicom za snjeg i nalijemo u 4 salice za juhu.Kockice kruha raspodjelimo po porcijama i pospemo naribanim sirom.
Zapecena juha od luka
(soupe a l oigon)
Sastojci:
3 velike glavice luka
4 zlice maslaca
1 zlica brasna
3/4 l vode
1 navrsak noza bijelog papra
2 kriske bijelog kruha
1 salica suhog bijelog vina
50 g naribana sira
Priprema:
Luk ogulimo i narezemo na tanke ploske.Rastopimo polovicu maslaca i na njoj prevrcuci zlatnozuto proprzimo kolutice luka.Brasnom pospemo luk, zaprzimo ga i malo pomalo mjesajuci dolijemo vodu. j uhu od luka kuhamo pokrivenu 20min na srednjoj vatri.Kriske bijelog kruha raspolovimo i zlatnosmede poprzimo sa obije strane na ostatku maslaca.Pecnicu ugrijemo na jaku gornju tenperaturu .Kriske bijelog kruharazdjelimo u 4 vatrostalne salice za juhu.Juhu od luka skinemo sa stednjaka i u nju umjesamo bijelo vino.Juhom prelijemo kriske bijelog kruha, pospemo naribanim sirom i zapecemo 5-10 min na naj gornjoj precki ili u rostilju, da se sir pocne topit i dobije zlatnosmedu boju.
(soupe a l oigon)
Sastojci:
3 velike glavice luka
4 zlice maslaca
1 zlica brasna
3/4 l vode
1 navrsak noza bijelog papra
2 kriske bijelog kruha
1 salica suhog bijelog vina
50 g naribana sira
Priprema:
Luk ogulimo i narezemo na tanke ploske.Rastopimo polovicu maslaca i na njoj prevrcuci zlatnozuto proprzimo kolutice luka.Brasnom pospemo luk, zaprzimo ga i malo pomalo mjesajuci dolijemo vodu. j uhu od luka kuhamo pokrivenu 20min na srednjoj vatri.Kriske bijelog kruha raspolovimo i zlatnosmede poprzimo sa obije strane na ostatku maslaca.Pecnicu ugrijemo na jaku gornju tenperaturu .Kriske bijelog kruharazdjelimo u 4 vatrostalne salice za juhu.Juhu od luka skinemo sa stednjaka i u nju umjesamo bijelo vino.Juhom prelijemo kriske bijelog kruha, pospemo naribanim sirom i zapecemo 5-10 min na naj gornjoj precki ili u rostilju, da se sir pocne topit i dobije zlatnosmedu boju.
Juha od krunpira
(potage parmentier)
Sastojci:
400g krunpira
2 poriluka
1 glavica luka
2 mrkve
3/4 l vode ili juhe od peradi
1 zlica soli
1 navrzak noza crnog papra
1/2 salice vrhnja
2 zlice sitno nasjeckanog vlasca
Priprema:
Krunpir ogulimo, operemo i narezemo na kocke.Poriluk raspolovimo po duzini, temeljno operemo i narezemo na ploske.Luk ogulimo i narezemo na kolutice.Mrkvu ostruzemo operemo i narezemo na ploske.Povrce pristavimo sa vodom ili juhom od peradi u lonac, posolimo popaprimo i kuhamo poklopljenom 60 min na blagoj vatri.Ako upotrebljavamo juhu od peradi, koja je vec zacinjena trebalo bi oprezno solit.Zgotovljeno povrce protisnemo kroz sito, vratimo u lonac, izmjesamo sa vrhnjem i jos jedanput jako ugrijemo, ali ne dopustimo da prokuha.Juhu pospemo vlasim.
(potage parmentier)
Sastojci:
400g krunpira
2 poriluka
1 glavica luka
2 mrkve
3/4 l vode ili juhe od peradi
1 zlica soli
1 navrzak noza crnog papra
1/2 salice vrhnja
2 zlice sitno nasjeckanog vlasca
Priprema:
Krunpir ogulimo, operemo i narezemo na kocke.Poriluk raspolovimo po duzini, temeljno operemo i narezemo na ploske.Luk ogulimo i narezemo na kolutice.Mrkvu ostruzemo operemo i narezemo na ploske.Povrce pristavimo sa vodom ili juhom od peradi u lonac, posolimo popaprimo i kuhamo poklopljenom 60 min na blagoj vatri.Ako upotrebljavamo juhu od peradi, koja je vec zacinjena trebalo bi oprezno solit.Zgotovljeno povrce protisnemo kroz sito, vratimo u lonac, izmjesamo sa vrhnjem i jos jedanput jako ugrijemo, ali ne dopustimo da prokuha.Juhu pospemo vlasim.
Juha od graha
(potee dauphine)
Sastojci:
200g bijelog graha
2 mrkve 2 glavice luka
2 poriluka
4 rajcice
5 zlica maslaca, 1 zlica soli
1/4 zlice bijelog papra
1 salica listova kiselice
1 salica vrhnja
4 kriske bijelog kruha
Priprema:
Grah namocen 12 h u hladnoj vodi.Mrkve ostruzemo i nasjeckamo na kockice.Luk ogulimo i nasjecemo na kolutice.Poriluk temeljno operemo, ocistimo i narezemo na ploske.Rajcice ogulimo i rascetvorimo.Pristavimo litru vode.U veliku loncu ugrijemo 3 zlice maslaca.Na njemu proprzimo komadice mrkve , kolutice luka i ploske poriluka.Dodamo rajcice i grah sa vodom u kojoj se namakao, te zalijemo sa toliko kipuce vode, da povrce bude dobro pokriveno.Juhu posolimo i popaprimo pa ju kuhamo poklopljenu 60 min na blagoj vatri.Listove kiselice operemo, obrisemo i narezemo na sitne rezance.Ugrijemo zlicu maslaca i na njemu stalno preokrecuci przimo kiselicu 15 min.Vrhnje umjesamo u juhu od povrca i pospemo je kiselicom.Kriske bijelog kruha raspolovimo, svjetlosmede proprzimo na ostatku maslaca, stavimo u 4 duboka tanjura i polijemo juhom od povrca.
(potee dauphine)
Sastojci:
200g bijelog graha
2 mrkve 2 glavice luka
2 poriluka
4 rajcice
5 zlica maslaca, 1 zlica soli
1/4 zlice bijelog papra
1 salica listova kiselice
1 salica vrhnja
4 kriske bijelog kruha
Priprema:
Grah namocen 12 h u hladnoj vodi.Mrkve ostruzemo i nasjeckamo na kockice.Luk ogulimo i nasjecemo na kolutice.Poriluk temeljno operemo, ocistimo i narezemo na ploske.Rajcice ogulimo i rascetvorimo.Pristavimo litru vode.U veliku loncu ugrijemo 3 zlice maslaca.Na njemu proprzimo komadice mrkve , kolutice luka i ploske poriluka.Dodamo rajcice i grah sa vodom u kojoj se namakao, te zalijemo sa toliko kipuce vode, da povrce bude dobro pokriveno.Juhu posolimo i popaprimo pa ju kuhamo poklopljenu 60 min na blagoj vatri.Listove kiselice operemo, obrisemo i narezemo na sitne rezance.Ugrijemo zlicu maslaca i na njemu stalno preokrecuci przimo kiselicu 15 min.Vrhnje umjesamo u juhu od povrca i pospemo je kiselicom.Kriske bijelog kruha raspolovimo, svjetlosmede proprzimo na ostatku maslaca, stavimo u 4 duboka tanjura i polijemo juhom od povrca.
Svinjetina sa školjkama
(AMEIJOAS A MARINHEIRA COM CARNE DE PORCO FRITA)
Sastojci:
500 h svinjske pisane pečenke
po 1 prstohvat soli i bijelog papra
1 žlica svinjske masti
2 kg školjaka
2 glavice luka, 4 rajčice
1 režanj češnjaka, 3 žlice ulja
1 žlica brašna
1 šalica bijelog vina
1/2 žličice soli
1 žlica nasjeckanog peršina
po 1/2 žličice sušene majčine dušice i sušenog bosiljka
Priprema:
Pećnicu ugrijemo na 220*. Svinjsu pisanu pečenku natrljamo solju i paprom i stavimo u lim. Ugrijemo svinjsku mast, prelijemo pisanu pečenku i pečemo 25 minuta u pećnici. Školjke operemo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Rajčice ogulimo i narežemo na komade. Češnjak oljuštimo. Ulje ugrijemo u velikom loncu, na njemu staklasto popržimo kocke luka i češnjaka; češnjak uklonimo, dodamo rajčice i pirjamo da se raspadnu. Brašno zamješamo u malo vina. Ostatak vina dolijemo k rajčicama i pustimo da se kuhaju kljucajući. Školjke uspemo u umak i kuhamo pokrivene 10 minuta na jakoj vatri. Školjke izvadimo iz ljušture. Zamiješano brašno sa solju, peršinom i sušenim biljem stavimo u umak i prokuhamo. Svinjsku pisanu pečenku izrežemo izrežemo na kocke i prigrijemo sa školjkama u vrućem umaku, ali ne smije prokuhati.
(AMEIJOAS A MARINHEIRA COM CARNE DE PORCO FRITA)
Sastojci:
500 h svinjske pisane pečenke
po 1 prstohvat soli i bijelog papra
1 žlica svinjske masti
2 kg školjaka
2 glavice luka, 4 rajčice
1 režanj češnjaka, 3 žlice ulja
1 žlica brašna
1 šalica bijelog vina
1/2 žličice soli
1 žlica nasjeckanog peršina
po 1/2 žličice sušene majčine dušice i sušenog bosiljka
Priprema:
Pećnicu ugrijemo na 220*. Svinjsu pisanu pečenku natrljamo solju i paprom i stavimo u lim. Ugrijemo svinjsku mast, prelijemo pisanu pečenku i pečemo 25 minuta u pećnici. Školjke operemo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Rajčice ogulimo i narežemo na komade. Češnjak oljuštimo. Ulje ugrijemo u velikom loncu, na njemu staklasto popržimo kocke luka i češnjaka; češnjak uklonimo, dodamo rajčice i pirjamo da se raspadnu. Brašno zamješamo u malo vina. Ostatak vina dolijemo k rajčicama i pustimo da se kuhaju kljucajući. Školjke uspemo u umak i kuhamo pokrivene 10 minuta na jakoj vatri. Školjke izvadimo iz ljušture. Zamiješano brašno sa solju, peršinom i sušenim biljem stavimo u umak i prokuhamo. Svinjsku pisanu pečenku izrežemo izrežemo na kocke i prigrijemo sa školjkama u vrućem umaku, ali ne smije prokuhati.
Riža iz pećnice
(ARROZ DE FORNO)
Sastojci:
300 g reže duguljasta zrna
1 l vode, 1 žličica soli
100 g šunke
200 g dimljene kobasice
2 glavice luka, 2 mrkve
2 žlice svinjske masti
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Rižu peremo u situ pod hladnom vodom sve dok voda koja prolazi kroz sito ne bude bistra. U kipuću slanu vodu uspemo rižu i hukamo je pokrivenu 10 minuta na drednje jakoj vatri. Pećnicu ugrijemo na 200*. Šunku narežemo na kocke, kobasicu na ploške, koje ovisno o veličini raspolovimo ili raščetvorimo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Mrkve ostružemo, operemo i također narežemo na kocke. Svinjsku mast rastopimo u vatrostalnoj posudi. Na njoj popržimo kocke luka i mrkve. Dodamo kocke šunke, ploške kobasice i peršin te sve preokrećući popržimo. S poprženim sastojcima pomiješamo rižu i tekućinu u kojoj se kuhala, pokapamo uljem i stavimo u pećnicu na drugu prečku odozdol zapečemo 15-20 minuta. Uz AROZ DE FORNO poslužimo bilo kakvu salatu.
(ARROZ DE FORNO)
Sastojci:
300 g reže duguljasta zrna
1 l vode, 1 žličica soli
100 g šunke
200 g dimljene kobasice
2 glavice luka, 2 mrkve
2 žlice svinjske masti
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Rižu peremo u situ pod hladnom vodom sve dok voda koja prolazi kroz sito ne bude bistra. U kipuću slanu vodu uspemo rižu i hukamo je pokrivenu 10 minuta na drednje jakoj vatri. Pećnicu ugrijemo na 200*. Šunku narežemo na kocke, kobasicu na ploške, koje ovisno o veličini raspolovimo ili raščetvorimo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Mrkve ostružemo, operemo i također narežemo na kocke. Svinjsku mast rastopimo u vatrostalnoj posudi. Na njoj popržimo kocke luka i mrkve. Dodamo kocke šunke, ploške kobasice i peršin te sve preokrećući popržimo. S poprženim sastojcima pomiješamo rižu i tekućinu u kojoj se kuhala, pokapamo uljem i stavimo u pećnicu na drugu prečku odozdol zapečemo 15-20 minuta. Uz AROZ DE FORNO poslužimo bilo kakvu salatu.
Mahune na portugalski način
(FEIJAO VERDE A MINHOTA)
Sastojci:
750 g krupnih mahuna
2 glavice luka, 4 velike rajčice
3 žlice maslinovog ulja, 1 žličica soli
2 navrška noža bijelog papra
1 žlica brašna, malo vinskog octa
2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Mahune narežemo na rezance, luk na kolutiće. Rajčice ogulimo i narežemo. Sve popržimo na ulju zalijemo vodom, začinimo i pirjamo 30 minuta. Brašno zamiješamo s vodom, njime zgusnemo povrće, začinimo octom i pospemo peršinom.
FEIJAO VERDE GUISADO
Sastojci:
500g mahuna
4 glavice luka, 2 žlice ulja
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća, 1/2 žličice soli
1 navršak noža bijelog papra
malo vinskog octa
1 žlica maslaca
2 žlice bijelih mrvica
Priprema:
Mahune izlomimo na komade. Luk narežemo na kocke i s peršinom ga kašasto ispirjamo na ulju, protisnemo kroz sito, stavimo u lonac i dodamo mahune. Posolimo i popaprimo. Dolijemo toliko vode da mahune budu pokrivene umakom od luka. Mahune pirjamo 30 minuta. Začinimo octom. Rastopimo maslac. Na njemu popržimo mrvice i pospemo po povrću.
(FEIJAO VERDE A MINHOTA)
Sastojci:
750 g krupnih mahuna
2 glavice luka, 4 velike rajčice
3 žlice maslinovog ulja, 1 žličica soli
2 navrška noža bijelog papra
1 žlica brašna, malo vinskog octa
2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Mahune narežemo na rezance, luk na kolutiće. Rajčice ogulimo i narežemo. Sve popržimo na ulju zalijemo vodom, začinimo i pirjamo 30 minuta. Brašno zamiješamo s vodom, njime zgusnemo povrće, začinimo octom i pospemo peršinom.
FEIJAO VERDE GUISADO
Sastojci:
500g mahuna
4 glavice luka, 2 žlice ulja
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća, 1/2 žličice soli
1 navršak noža bijelog papra
malo vinskog octa
1 žlica maslaca
2 žlice bijelih mrvica
Priprema:
Mahune izlomimo na komade. Luk narežemo na kocke i s peršinom ga kašasto ispirjamo na ulju, protisnemo kroz sito, stavimo u lonac i dodamo mahune. Posolimo i popaprimo. Dolijemo toliko vode da mahune budu pokrivene umakom od luka. Mahune pirjamo 30 minuta. Začinimo octom. Rastopimo maslac. Na njemu popržimo mrvice i pospemo po povrću.
Bakalar na način Gomesa de Sa
(BECALHAU A GOMES DE SA)
Sastojci:
1 kg bakalara
1-2 šalice mlijeka
1 kg krumpira
4 jaja, 4 glavice luka
1 šalica maslinovog ulja
po 2 navrška noža soli i papra
1 žlica maslaca
10 zelenih maslina
1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
Ribu namačemo 12 sati u vodi. Zatim je prelijemo kipućom vodom i pustimo da je upija 15 minuta; ogulimo je, izvadimo joj kosti, razdijelimo na male komade. Ugrijemo mlijeko pa ribu pokrivenu mlijekom pustimo da upija 60 minuta.
Krumpir skuhamo, ogulimo i narežemo na ploške. Jaja tvrdo skuhamo. Luk ogulimo i narežemo na ploške. Pećnicu ugrijemo na 240*. Ulje ugrijemo u vatrostalnoj posudi. Na njemu staklasto popržimo ploške luka. Na ploške luka naizmjenice stavljamo sloj plošaka krumpira i sloj komada bakalara.
Svaki sloj krumpira pospemo s malo soli i papra. Završimo krumpirom. Složenac prelijemo sa žlicom-dvije mlijeka s bakalara, a gornji sloj pokapamo rastopljenim maslacem. Zapečemo u pećnici 20 minuta. Jaja oljuštimo i narežemo na osam djelova. Masline sitno narežemo. Jelo ukrasimo komadićima maslina, peršinom i osminama jaja.
(BECALHAU A GOMES DE SA)
Sastojci:
1 kg bakalara
1-2 šalice mlijeka
1 kg krumpira
4 jaja, 4 glavice luka
1 šalica maslinovog ulja
po 2 navrška noža soli i papra
1 žlica maslaca
10 zelenih maslina
1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
Ribu namačemo 12 sati u vodi. Zatim je prelijemo kipućom vodom i pustimo da je upija 15 minuta; ogulimo je, izvadimo joj kosti, razdijelimo na male komade. Ugrijemo mlijeko pa ribu pokrivenu mlijekom pustimo da upija 60 minuta.
Krumpir skuhamo, ogulimo i narežemo na ploške. Jaja tvrdo skuhamo. Luk ogulimo i narežemo na ploške. Pećnicu ugrijemo na 240*. Ulje ugrijemo u vatrostalnoj posudi. Na njemu staklasto popržimo ploške luka. Na ploške luka naizmjenice stavljamo sloj plošaka krumpira i sloj komada bakalara.
Svaki sloj krumpira pospemo s malo soli i papra. Završimo krumpirom. Složenac prelijemo sa žlicom-dvije mlijeka s bakalara, a gornji sloj pokapamo rastopljenim maslacem. Zapečemo u pećnici 20 minuta. Jaja oljuštimo i narežemo na osam djelova. Masline sitno narežemo. Jelo ukrasimo komadićima maslina, peršinom i osminama jaja.
Kroketi od racica
(croquetes de camaro)
Sastojci:
500g svjezih racica u ljusturi
1 zlica soli, 2 zlice maslaca
4 zlice brasna, 2 zumanjka
po jedan prstohvat soli i bjelog papra
1 jaje, 1 salica bijelih mrvica
2 salice maslinovog ulja
Priprama:
Racice temeljito operemo.Zatim ih kuhamo 5 min u posoljenoj vodi, isresemo ih u cijedilo a vodu u kojoj su se kuhali sacuvamo.Racice izvadimo iz ljusture.Glave i ljusture racica vratimo u uvarak i kuhamo jos 10 min.Tada uvarak procjedimo.Racice ohladimo i sitno nasjeckamo.Rastopimo maslac, pospemo ga brasnom i mjesamo na vatri da dobijemo povezanu smjesu.Zaprzak zalijemo sa malo uvarka od racica i kuhamo ga na blagoj vatri da nastane gusta kasa.Nasjeckane racice umjesamo sa zumanjcima, solju paprom u kasu od brasna, kratko ugrijemo, skinemo sa stednjaka i ostavimo da se ohladi.Od te snjese oblikujemo kuglice velicine oraha.Razmutimo jaje pa kuglice uvaljamo najprije u jaje pa onda u mrvice.Ugrijemo ulje pa krokete od racica isprzimo na ulju krustavosmede sa svih strana.Krokete ostavimo na papiru koji upija da se ocjede i jos ih vruce posluzimo uz pivu ili vino.
(croquetes de camaro)
Sastojci:
500g svjezih racica u ljusturi
1 zlica soli, 2 zlice maslaca
4 zlice brasna, 2 zumanjka
po jedan prstohvat soli i bjelog papra
1 jaje, 1 salica bijelih mrvica
2 salice maslinovog ulja
Priprama:
Racice temeljito operemo.Zatim ih kuhamo 5 min u posoljenoj vodi, isresemo ih u cijedilo a vodu u kojoj su se kuhali sacuvamo.Racice izvadimo iz ljusture.Glave i ljusture racica vratimo u uvarak i kuhamo jos 10 min.Tada uvarak procjedimo.Racice ohladimo i sitno nasjeckamo.Rastopimo maslac, pospemo ga brasnom i mjesamo na vatri da dobijemo povezanu smjesu.Zaprzak zalijemo sa malo uvarka od racica i kuhamo ga na blagoj vatri da nastane gusta kasa.Nasjeckane racice umjesamo sa zumanjcima, solju paprom u kasu od brasna, kratko ugrijemo, skinemo sa stednjaka i ostavimo da se ohladi.Od te snjese oblikujemo kuglice velicine oraha.Razmutimo jaje pa kuglice uvaljamo najprije u jaje pa onda u mrvice.Ugrijemo ulje pa krokete od racica isprzimo na ulju krustavosmede sa svih strana.Krokete ostavimo na papiru koji upija da se ocjede i jos ih vruce posluzimo uz pivu ili vino.
Zelena juha od krunpira
(calado verde)
Sastojci:
250g locike ili blitve
150g kobasice ,1 trvrda svinjska kobasica zacinjena cesnjakom
500g krunpira1 l vode
2 zlice maslinovog ulja
1 navrsak noza crnog papra
Priprema:
Salatu ili blitvu operemo ocjedimo i narezemo na rezance.Kobasicu kuhamo 15 min u vrucoj vodi, zatim je ohladimo i narezemo na ploske.U osoljenoj kipucoj vodi kuhamo 20 min ploske krunpira, izvadimo ih iz vode zlicom za obiranje pijene i zgnjecimo.Pire od krunpira vratimo u vodu u kojoj su se kuhale ploske, dodamo maslinovo ulje papar i rezance salate ili blitve i ploske kobasice pa sve kuhamo pokriveno jos 10 min.
(calado verde)
Sastojci:
250g locike ili blitve
150g kobasice ,1 trvrda svinjska kobasica zacinjena cesnjakom
500g krunpira1 l vode
2 zlice maslinovog ulja
1 navrsak noza crnog papra
Priprema:
Salatu ili blitvu operemo ocjedimo i narezemo na rezance.Kobasicu kuhamo 15 min u vrucoj vodi, zatim je ohladimo i narezemo na ploske.U osoljenoj kipucoj vodi kuhamo 20 min ploske krunpira, izvadimo ih iz vode zlicom za obiranje pijene i zgnjecimo.Pire od krunpira vratimo u vodu u kojoj su se kuhale ploske, dodamo maslinovo ulje papar i rezance salate ili blitve i ploske kobasice pa sve kuhamo pokriveno jos 10 min.
Juha od kestenja
(sopa de castanhas)
Sastojci:
500g jestivog kestenja
1/4 l juhe od mesa ili povrca
100g bijelog kruha
po 1 prstohvat soli,bijelog papra i secera
2 zlice maslaca
Priprema:
Pecnicu ugrijemo na 250* .Kestene na siljastom kraju zarezemo u kriz, stavimo ih na lim i pecemo u pecnici 20 min, dok ljuske ne popucaju.Kestene tada oljustimo i stavimo da se sa juhomod mesa ili povrca kuha pokriveno 40min.8 kestena izvadimo iz juhe, izrezemo ih na sitne kockice i stavimo na stranu.Ostalo kestenje sa juhom od mesa protisnemo kroz sitoi vratimo u lonac.Bijelom kruhu obrezemo koru pa usitnimo rahlu sredinu.Bijeli kruh umjesamo u juhu i pustimo da se u njoj kuha nekoliko min.Juhu zacinimo solju paprom i secerom.Prije posluzivanja u njoj otopimo maslac.Juhu posluzimo kestenjem narezanim na kockice.
(sopa de castanhas)
Sastojci:
500g jestivog kestenja
1/4 l juhe od mesa ili povrca
100g bijelog kruha
po 1 prstohvat soli,bijelog papra i secera
2 zlice maslaca
Priprema:
Pecnicu ugrijemo na 250* .Kestene na siljastom kraju zarezemo u kriz, stavimo ih na lim i pecemo u pecnici 20 min, dok ljuske ne popucaju.Kestene tada oljustimo i stavimo da se sa juhomod mesa ili povrca kuha pokriveno 40min.8 kestena izvadimo iz juhe, izrezemo ih na sitne kockice i stavimo na stranu.Ostalo kestenje sa juhom od mesa protisnemo kroz sitoi vratimo u lonac.Bijelom kruhu obrezemo koru pa usitnimo rahlu sredinu.Bijeli kruh umjesamo u juhu i pustimo da se u njoj kuha nekoliko min.Juhu zacinimo solju paprom i secerom.Prije posluzivanja u njoj otopimo maslac.Juhu posluzimo kestenjem narezanim na kockice.
Janjeci bubrezi sa shery-vinom
(rinonez al jerez)
Sastojci:
8 janecih bubrega
1 rezanj cesnjaka
1 glavica luka
1 kriska bijelog kruha
5 zlica maslinovog ulja
1 zlica nasjeckanog persinovog lisca
1/8 l shery-vina
1 lovorov list
1/2 zlice soli
1 navrsak noza bijelog papra
Priprema:
Bubreg operemo i izrezemo na ploske.Cesnjak ogulimo,luk ogulimo i narezemo na kocke.Bijelom kruhu izrezemo koricu i izlomimo ga na komade.3 zlice maslinovog ulja ugrijemo u tavi,dodamo 2 ploske bubrega, cesnjaka i kruh.Sve preokrecuci przimo nekoliko min.Sadrzaj tave stavimo u muzar, dolijemo zlicu vode, sve dobro pomjesamo i stucamo.Ostatak ulja ugrijemo u tavi i na njemu proprzimo kocke luka sa persinom.Preostale ploske bubrega stavimo u tavui sa obju strana smede proprzimo.Dodamo sery-vino, lovorov list, sol papar i smjesu iz muzara pa sve preokrecuci zgotovimo za jos 5min.Lovorov list uklonimo i janjece bubrege vruce posluzimo.
(rinonez al jerez)
Sastojci:
8 janecih bubrega
1 rezanj cesnjaka
1 glavica luka
1 kriska bijelog kruha
5 zlica maslinovog ulja
1 zlica nasjeckanog persinovog lisca
1/8 l shery-vina
1 lovorov list
1/2 zlice soli
1 navrsak noza bijelog papra
Priprema:
Bubreg operemo i izrezemo na ploske.Cesnjak ogulimo,luk ogulimo i narezemo na kocke.Bijelom kruhu izrezemo koricu i izlomimo ga na komade.3 zlice maslinovog ulja ugrijemo u tavi,dodamo 2 ploske bubrega, cesnjaka i kruh.Sve preokrecuci przimo nekoliko min.Sadrzaj tave stavimo u muzar, dolijemo zlicu vode, sve dobro pomjesamo i stucamo.Ostatak ulja ugrijemo u tavi i na njemu proprzimo kocke luka sa persinom.Preostale ploske bubrega stavimo u tavui sa obju strana smede proprzimo.Dodamo sery-vino, lovorov list, sol papar i smjesu iz muzara pa sve preokrecuci zgotovimo za jos 5min.Lovorov list uklonimo i janjece bubrege vruce posluzimo.
Slatko-kiseli pileci baci
(poolo l la catalana)
Sastojci:
8 svjezih pilecih bataka
1/2 zlice soli
2 glavice luka,4 reznja cesnjaka
6 zlica maslinovog ilja,1 lovorov list
2 susena feferona
1/8l suhog crnog vina
2 zlice slatkog vrhnja
i zlica octa
2 susena vrganja
1 zlica meda,nekoliko kapi umaka od soje
1 prstohvat kajenskog papra
30g przenog orasca
Priprema:
Batke nekoliko puta zarezemo,natrljamo solju i paprikom pa ostavimo da miruju 15 min.Luk sitno nasjeckamo,cesnjak ocistimo i zgnjecimo.Ulje ugrijemo,na njemu batke sa svih strana smede proprzimo i izvadimo ih iz tave.Na istom ulju zlatnozuto poprzimo luk i cesnjak.Dodamo batke zdrobljeni lovorov list i cilly.Dolijemo crno vino , vrhnje i ocat dodamo gljive i sve pirjamo pokriveno 20min na blagoj vatri.batke izvadimo iz umaka ogulimo ih i stavimo na toplo.Tekucinu od pirjanja procjedimo.S umaka skinemo mast,izmjesamo ga sa medom i ukuhavamo da postane kremast.Zacinimo umakom od soje, kajenskim paprom i po ukusu sa malo octaod vina.Batke prelijemo umakom i pospemo orascem.
(poolo l la catalana)
Sastojci:
8 svjezih pilecih bataka
1/2 zlice soli
2 glavice luka,4 reznja cesnjaka
6 zlica maslinovog ilja,1 lovorov list
2 susena feferona
1/8l suhog crnog vina
2 zlice slatkog vrhnja
i zlica octa
2 susena vrganja
1 zlica meda,nekoliko kapi umaka od soje
1 prstohvat kajenskog papra
30g przenog orasca
Priprema:
Batke nekoliko puta zarezemo,natrljamo solju i paprikom pa ostavimo da miruju 15 min.Luk sitno nasjeckamo,cesnjak ocistimo i zgnjecimo.Ulje ugrijemo,na njemu batke sa svih strana smede proprzimo i izvadimo ih iz tave.Na istom ulju zlatnozuto poprzimo luk i cesnjak.Dodamo batke zdrobljeni lovorov list i cilly.Dolijemo crno vino , vrhnje i ocat dodamo gljive i sve pirjamo pokriveno 20min na blagoj vatri.batke izvadimo iz umaka ogulimo ih i stavimo na toplo.Tekucinu od pirjanja procjedimo.S umaka skinemo mast,izmjesamo ga sa medom i ukuhavamo da postane kremast.Zacinimo umakom od soje, kajenskim paprom i po ukusu sa malo octaod vina.Batke prelijemo umakom i pospemo orascem.
Zeciji hrbat na lovacki nacin
(libre a la cazadora)
Sastojci:
2 zecija hrbata po600g,sok od 2 limuna
1/4 l suhog crnog vina (rioja)
2 rakiske casice spanjolske komovice (4cl)
3 reznja cesnjaka
1 navrsak noza crnog papra
150g masne suhe slanine
4 kozijak,1 mrkva
200g grozda
1 lovorov list
2 klincica
1/2 zkicice susene majcine dusice
1/8 l slatkog vrhnja
po jedan prstohvat soli i papra
Priprema:
Zecije hrpte ogulimo,pokapamo limunovim sokom i ostavimo pokrivene da miruju2 sata.Pomjesamo crno vino i komovicu.Cesnjak ocistimo i zgnjecimo.Zecije hrpte natrljamo cesnjakom i paprom prelijemo vinom i pokrivene mariniramo 4-5 sati.Pecnicu ugrijemo na 220*Zeca izvadimo iz marinade obrisemo ga i omotamo ploskama slanine.Marinadu do daljne upotrebe stavimo sa strane 35-40 min u pecnici na drugoj precki odozdo :pri tom poljevamo mascu istopljene slanine.Kozjak nasjeckamo,mrkvu narezemo na sitne kocke.Bobe grozda raspolovimo i uklonimo im sjemenke.Sa zecijeg hrbataskinemo ploske slanine i meso stavimo na toplo.Staloga od pecenja skinemo mast i ohladimo ga sa malo marinade.Kockice kozijaka i mrkve preprzimo sa malo masti od pecenja dodamo lovorov list,klincice i majcinu dusicu polijemo ostatkom marinade i pustimo da se dobro ukuha.Umak procjedimo , izmjesamo ga sa vrhnjem i talogom od pecenja,pa zacinimo grozde ulijemo u umaku.
(libre a la cazadora)
Sastojci:
2 zecija hrbata po600g,sok od 2 limuna
1/4 l suhog crnog vina (rioja)
2 rakiske casice spanjolske komovice (4cl)
3 reznja cesnjaka
1 navrsak noza crnog papra
150g masne suhe slanine
4 kozijak,1 mrkva
200g grozda
1 lovorov list
2 klincica
1/2 zkicice susene majcine dusice
1/8 l slatkog vrhnja
po jedan prstohvat soli i papra
Priprema:
Zecije hrpte ogulimo,pokapamo limunovim sokom i ostavimo pokrivene da miruju2 sata.Pomjesamo crno vino i komovicu.Cesnjak ocistimo i zgnjecimo.Zecije hrpte natrljamo cesnjakom i paprom prelijemo vinom i pokrivene mariniramo 4-5 sati.Pecnicu ugrijemo na 220*Zeca izvadimo iz marinade obrisemo ga i omotamo ploskama slanine.Marinadu do daljne upotrebe stavimo sa strane 35-40 min u pecnici na drugoj precki odozdo :pri tom poljevamo mascu istopljene slanine.Kozjak nasjeckamo,mrkvu narezemo na sitne kocke.Bobe grozda raspolovimo i uklonimo im sjemenke.Sa zecijeg hrbataskinemo ploske slanine i meso stavimo na toplo.Staloga od pecenja skinemo mast i ohladimo ga sa malo marinade.Kockice kozijaka i mrkve preprzimo sa malo masti od pecenja dodamo lovorov list,klincice i majcinu dusicu polijemo ostatkom marinade i pustimo da se dobro ukuha.Umak procjedimo , izmjesamo ga sa vrhnjem i talogom od pecenja,pa zacinimo grozde ulijemo u umaku.
Omlet na seljacki nacin
(tortilla a la paisano)
Sastojci:
300g teleceg mozga
1 zlica octa
100g sirove dimljene sunke
4 krunpira srednje velicine
1crvena paprika
4 zlice ulja 1 zlica soli
1 salica zamrznutog graska
4 jaja,1 prstohvat bijelog papra
Priprema:
Teleci mozak operemo i drzimo u hladnoj vodi da se krv potpuno otopi: pri tome cesce mjenjamo vodu.Pristavimo 1l vode s octom.U kipucu stavimo mozak da 7min kuha u otklopljenom loncu.Mozak operemo hladnom vodom skinemo mu kozicu i uklonimo sve grudice krv i zilice pa ga narezemo na ploske.Sunku narezemo na kocke.Krumpir ogulimo i naribamo na ploske.Papriku narezemo na rezance.Ugrijemo 2 zlice ulja na njemu s obju strana brzo poprzimo ploske mozga i izvadimo ih.Na vruce ulje stavimo krumpir zacinimo sa pola zlice soli i isprzimo.Dodamo grasak,ploske mozga, sunku i rezanac paprikesve pomjesamo i przimo 2-3 min.Jaja razmutimo sa ostatkom soli i paprom i promjesamo.Tortillu przimo dok donja strana dobije zlatnosmedu koricu: onda ju istresemo na pladanj ostatak ulja ulijemo u tavu p Tortillu zlatnosmede isprzimo s druge strane.
(tortilla a la paisano)
Sastojci:
300g teleceg mozga
1 zlica octa
100g sirove dimljene sunke
4 krunpira srednje velicine
1crvena paprika
4 zlice ulja 1 zlica soli
1 salica zamrznutog graska
4 jaja,1 prstohvat bijelog papra
Priprema:
Teleci mozak operemo i drzimo u hladnoj vodi da se krv potpuno otopi: pri tome cesce mjenjamo vodu.Pristavimo 1l vode s octom.U kipucu stavimo mozak da 7min kuha u otklopljenom loncu.Mozak operemo hladnom vodom skinemo mu kozicu i uklonimo sve grudice krv i zilice pa ga narezemo na ploske.Sunku narezemo na kocke.Krumpir ogulimo i naribamo na ploske.Papriku narezemo na rezance.Ugrijemo 2 zlice ulja na njemu s obju strana brzo poprzimo ploske mozga i izvadimo ih.Na vruce ulje stavimo krumpir zacinimo sa pola zlice soli i isprzimo.Dodamo grasak,ploske mozga, sunku i rezanac paprikesve pomjesamo i przimo 2-3 min.Jaja razmutimo sa ostatkom soli i paprom i promjesamo.Tortillu przimo dok donja strana dobije zlatnosmedu koricu: onda ju istresemo na pladanj ostatak ulja ulijemo u tavu p Tortillu zlatnosmede isprzimo s druge strane.
Biskajski lonac s povrcem
(minestra a la vizcania)
Sastojci:
1 mala glavica cvijetace
1 pile tesko od 1 kg
250g teletine
1 glavice luka
3 stapke poriluka
1 mrkva 2 rajcice
12 malih mladih krunpira
3 zlice maslinovog ulja,1 zlica brasna
1/2 l juhe od mesa
1 zlicanasjeckanog persinovog lisca
1 zlica soli
1 navrsak bijelog papra
1/2 salice bijelog vina
8 srca srticoke 2 tvrdo kuhana jaja
Priprema:
Cvjetacu kuhamo oko 30 minna blagoj vatri.Piletu ogulimo kozu i povadit kosti pa ga sa teletinom narezemo na komade velike 4-5 cm .Luk narezemo na kockice.Poriluk i mrkvu narezemo na ploske.Rajcice ogulimo,ocistimo od sjemenka i narezemo na komade.Krumpir ogulimo.Ugrijemo ulje, na njemu dobro proprzimo svo meso,izvadimo ga iz lonca i stavimo na stranu.Luk poriluk mrkvu i brasno proprzimo na istom ulju.Pomjesamo sa juhom od mesa,rajcicom,persinom solju paprom i vinom: kuhamo 15 min.Povrce protisnemo kroz sito ivratimo u lonac.Dodamo meso i krupira pa kuhamo pokriveno 30min.Cvijetacu i srce articoke ugrijemo u loncu. Jelo ukrasimo ploskama jaja.
(minestra a la vizcania)
Sastojci:
1 mala glavica cvijetace
1 pile tesko od 1 kg
250g teletine
1 glavice luka
3 stapke poriluka
1 mrkva 2 rajcice
12 malih mladih krunpira
3 zlice maslinovog ulja,1 zlica brasna
1/2 l juhe od mesa
1 zlicanasjeckanog persinovog lisca
1 zlica soli
1 navrsak bijelog papra
1/2 salice bijelog vina
8 srca srticoke 2 tvrdo kuhana jaja
Priprema:
Cvjetacu kuhamo oko 30 minna blagoj vatri.Piletu ogulimo kozu i povadit kosti pa ga sa teletinom narezemo na komade velike 4-5 cm .Luk narezemo na kockice.Poriluk i mrkvu narezemo na ploske.Rajcice ogulimo,ocistimo od sjemenka i narezemo na komade.Krumpir ogulimo.Ugrijemo ulje, na njemu dobro proprzimo svo meso,izvadimo ga iz lonca i stavimo na stranu.Luk poriluk mrkvu i brasno proprzimo na istom ulju.Pomjesamo sa juhom od mesa,rajcicom,persinom solju paprom i vinom: kuhamo 15 min.Povrce protisnemo kroz sito ivratimo u lonac.Dodamo meso i krupira pa kuhamo pokriveno 30min.Cvijetacu i srce articoke ugrijemo u loncu. Jelo ukrasimo ploskama jaja.
Riza u tavi
(paella)
Sastojci:
Sastojci za 6 osoba
1 pile tesko oko 1,2kg
2 glavice luka ,3 reznja cesnjaka
6 rajcica
1 salica maslinovog ulja
1 1/2 zlica soli
2 navrska noza bijelog papra
300g rize duguljastog zrna
1 l vruce juhe od mesa
2 navrska noza safrana
250g fileta crvenog grgeca
200g jastogovih repova iz limenke
250g kozerviranih dagnji
1 salica zamrznutog graska
1/8 l suhog vina
15 crveno punjenih maslina
250g dimljenih kobasica zacinjenih cesnjakom
Priprema:
Pile narezemo na komade,operemo ih i obrisemo.Luk i cesnjak ogulimo i sitno nasjeckani.Rajcice ogulimo i narezemo na osam djelova.3/4 kolicine ulja ugrijemo u velikoj dubokoj tavi(najbolje u pravoj tavi za paellu)i na njemu sa svih strana zlatnosmede poprzimo poprzimo piletinu,posolimo je i popaprimo.Utavu stavimo luk,i cesnjak i rizu pa je staklasto poprzimo uz stalno mjesanje.Dolijemo juhu od mesa, umjesamo safran i sve kuhamo oko 15 minna blagoj vatri.Riblje filete operemo obrisemo i narezemo na kocke.Jastrogove repove i dagnje ocijedimo.Riblje kocke ,jastogove repove,skoljke,grasak i rajcicu oprezno mjesamo s rizom,prelijemo bijelim vine i sve pustimo da se jos 15 min pirja na vrlo blagoj vatri.Masline operemo i ocjedimo ih i raspolovimo.Ostatak ulja ugrijemo u maloj tavi i na njemu hrustovu poprzimo kobasicu.Paellu pospemo maslinama i pecenim kobasicama.
(paella)
Sastojci:
Sastojci za 6 osoba
1 pile tesko oko 1,2kg
2 glavice luka ,3 reznja cesnjaka
6 rajcica
1 salica maslinovog ulja
1 1/2 zlica soli
2 navrska noza bijelog papra
300g rize duguljastog zrna
1 l vruce juhe od mesa
2 navrska noza safrana
250g fileta crvenog grgeca
200g jastogovih repova iz limenke
250g kozerviranih dagnji
1 salica zamrznutog graska
1/8 l suhog vina
15 crveno punjenih maslina
250g dimljenih kobasica zacinjenih cesnjakom
Priprema:
Pile narezemo na komade,operemo ih i obrisemo.Luk i cesnjak ogulimo i sitno nasjeckani.Rajcice ogulimo i narezemo na osam djelova.3/4 kolicine ulja ugrijemo u velikoj dubokoj tavi(najbolje u pravoj tavi za paellu)i na njemu sa svih strana zlatnosmede poprzimo poprzimo piletinu,posolimo je i popaprimo.Utavu stavimo luk,i cesnjak i rizu pa je staklasto poprzimo uz stalno mjesanje.Dolijemo juhu od mesa, umjesamo safran i sve kuhamo oko 15 minna blagoj vatri.Riblje filete operemo obrisemo i narezemo na kocke.Jastrogove repove i dagnje ocijedimo.Riblje kocke ,jastogove repove,skoljke,grasak i rajcicu oprezno mjesamo s rizom,prelijemo bijelim vine i sve pustimo da se jos 15 min pirja na vrlo blagoj vatri.Masline operemo i ocjedimo ih i raspolovimo.Ostatak ulja ugrijemo u maloj tavi i na njemu hrustovu poprzimo kobasicu.Paellu pospemo maslinama i pecenim kobasicama.
ponedjeljak, 13. listopada 2014.
Jastučići od janjetine
(EMPANADILLAS)
Sastojci:
600g duboko zamrznutog lisnatog tijesta
400g janjetine
50g masne suhe slanine
1/2 glavice luka, 2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/2 žličice ljute mljevene paprike
1 žlica sitno nasjeckanog vlasca
1 jaje, 1 žumanjak
Priprema:
Lisnato tijesto otopimo. Janjetinu i slaninu narežemo na kockice i odmah usitnimo kuhinjskom sjekiricom ili nožem za sjeckanje.
Luk ogulimo i narežemo na vrlo sitne kockice. Ugrijemo ulje, na njemu staklasto popržimo luk i nasjeckanu slaninu. Dodamo janjetinu, uz češće prevrtanje pržimo 5 minuta, posolimo i začinimo paprikom. Umješamo vlasac i jaje. Otopljene komade lisnatog tijesta stavimo jedan na drugi, malo ih stisnemo i na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljamo na debljinu od 2-3 mm. Tijesto narežemo na četvorine. Po četvorinama raspodjelimo nadjev od mesa, presavinemo ih u trokute i rubove čvrsto stisnemo valjuškom. Jastučiće od tijesta položimo na lim isplahnut hladnom vodom i ostavimo da miruje 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Jastučiće namažemo žumanjkom i pečemo 20-25 minuta; poslužimo vruće ili hladne.
(EMPANADILLAS)
Sastojci:
600g duboko zamrznutog lisnatog tijesta
400g janjetine
50g masne suhe slanine
1/2 glavice luka, 2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/2 žličice ljute mljevene paprike
1 žlica sitno nasjeckanog vlasca
1 jaje, 1 žumanjak
Priprema:
Lisnato tijesto otopimo. Janjetinu i slaninu narežemo na kockice i odmah usitnimo kuhinjskom sjekiricom ili nožem za sjeckanje.
Luk ogulimo i narežemo na vrlo sitne kockice. Ugrijemo ulje, na njemu staklasto popržimo luk i nasjeckanu slaninu. Dodamo janjetinu, uz češće prevrtanje pržimo 5 minuta, posolimo i začinimo paprikom. Umješamo vlasac i jaje. Otopljene komade lisnatog tijesta stavimo jedan na drugi, malo ih stisnemo i na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljamo na debljinu od 2-3 mm. Tijesto narežemo na četvorine. Po četvorinama raspodjelimo nadjev od mesa, presavinemo ih u trokute i rubove čvrsto stisnemo valjuškom. Jastučiće od tijesta položimo na lim isplahnut hladnom vodom i ostavimo da miruje 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Jastučiće namažemo žumanjkom i pečemo 20-25 minuta; poslužimo vruće ili hladne.
Jaja flamenco
(HUEVOS A LA FLAMENCA)
Sastojci:
1 glavica luka, 2 režnja češnjaka
2 rajčice
1 crvena paprika
100g sirove dimljene šunke
200g kobasice začinjene paprikom
5 žlica maslinovog ulja
1 šalica duboko zamrznutog graška
1 šalica duboko zamrznutih mahuna
1 žličica soli
po 1 prstohvat bijelog papra i ljute paprike
8 jaja
Priprema:
Luk ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i narežemo na komade.
Papriku raspolovimo, očistimo od pregradnih opna i sjemenaka, operemo i narežemo na rezance. Čunku također narežemo na rezance. Kobasicu narežemo na ploške. Ulje ugrijemo u vatrostalnoj posudi. Na njemu poprđimo kocke luka i češnjaka.
Dodamo rajčice, rezance paprike, grašak i mahune, začinimo, sve promiješamo i pokriveno pirjamo 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Izdvojimo 8 plošaka kobasice, ostatak kobasice umiješamo sa šunkom u povrće. Malom zaimačom u povrću načinimo 8 udubina i u svako razbijemo po jedno jaje. Svako jaje pokrijemo ploškom kobasice. Jelo zapečemo u pećnici na srednjoj prečki. Čim se bjelanjak skrutne, izvadimo posudu iz pećnice. Jaja poslužujemo vruća.
(HUEVOS A LA FLAMENCA)
Sastojci:
1 glavica luka, 2 režnja češnjaka
2 rajčice
1 crvena paprika
100g sirove dimljene šunke
200g kobasice začinjene paprikom
5 žlica maslinovog ulja
1 šalica duboko zamrznutog graška
1 šalica duboko zamrznutih mahuna
1 žličica soli
po 1 prstohvat bijelog papra i ljute paprike
8 jaja
Priprema:
Luk ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i narežemo na komade.
Papriku raspolovimo, očistimo od pregradnih opna i sjemenaka, operemo i narežemo na rezance. Čunku također narežemo na rezance. Kobasicu narežemo na ploške. Ulje ugrijemo u vatrostalnoj posudi. Na njemu poprđimo kocke luka i češnjaka.
Dodamo rajčice, rezance paprike, grašak i mahune, začinimo, sve promiješamo i pokriveno pirjamo 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Izdvojimo 8 plošaka kobasice, ostatak kobasice umiješamo sa šunkom u povrće. Malom zaimačom u povrću načinimo 8 udubina i u svako razbijemo po jedno jaje. Svako jaje pokrijemo ploškom kobasice. Jelo zapečemo u pećnici na srednjoj prečki. Čim se bjelanjak skrutne, izvadimo posudu iz pećnice. Jaja poslužujemo vruća.
Prženi kruh s jajima
(MIGAS CON HUEVOS FRITOS)
Sastojci:
500g starog bijelog vina
1 šalica mlake vode
1/2 žličice soli
2 režnja češnjaka
200g kobasice začinjene paprikom
200g sirove dimljene šunke
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica ljute mljevene paprike
4 jaja
po jajetu 1 prstohvat soli i bijelog papra
Priprema:
Kruh narežemo na vrlo tanke kriške i stavimo ga nekoliko sati prije obroka u posudu, pokapamo vodom, posolimo i ostavimo da stoji pokriven. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Kobasicu i šunku narežemo na kockice. 3 žlice maslinovog ulja ugrijemo u tavi. Na njemu popržimo češnjak, kobasicu, šunku i papriku u prahu.
Dodamo namočeni kruh, sve pomiješamo i 15 minuta pržimo preokrećući. Kruh pri tome kuhačom usitnimo na male komade. Ostatak ulja ugrijemo u drugoj tavi i na njemu ispržimo jaje na oko. Posolimo ih, popaprimo i stavimo na isprženi kruh.
(MIGAS CON HUEVOS FRITOS)
Sastojci:
500g starog bijelog vina
1 šalica mlake vode
1/2 žličice soli
2 režnja češnjaka
200g kobasice začinjene paprikom
200g sirove dimljene šunke
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica ljute mljevene paprike
4 jaja
po jajetu 1 prstohvat soli i bijelog papra
Priprema:
Kruh narežemo na vrlo tanke kriške i stavimo ga nekoliko sati prije obroka u posudu, pokapamo vodom, posolimo i ostavimo da stoji pokriven. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Kobasicu i šunku narežemo na kockice. 3 žlice maslinovog ulja ugrijemo u tavi. Na njemu popržimo češnjak, kobasicu, šunku i papriku u prahu.
Dodamo namočeni kruh, sve pomiješamo i 15 minuta pržimo preokrećući. Kruh pri tome kuhačom usitnimo na male komade. Ostatak ulja ugrijemo u drugoj tavi i na njemu ispržimo jaje na oko. Posolimo ih, popaprimo i stavimo na isprženi kruh.
Složenac od morskih plodova
(ZERZUELA DE MARISCOS)
Sastojci:
400g duboko zamrznutih liganja
16 duboko zamrznutih škampa
400g svježih daganja
250g fileta bakalara
1 žlica limunovog soka
2 glavice luka, 1 vezica peršina
3 režnja češnjaka
1 žličica soli, 4 rajčice
1/4 l bijelog vina, 5 žlica ulja
1/4 žličice bijelog papra
Priprema:
Lignje i škampe otopimo. Lignje sitno narežemo. Školjke operemo, očetkamo i odrežemo im nit. Bakalar operemo, narežemo na komade velike 4 cm i pokapamo limunovim sokom. Luk ogulimo, jednu glavicu narežemo na kocke, drugu na osam djelova. Peršin operemo, listove nasjeckamo, peteljke sačuvamo. Češnjak ogulimo i zgnječimo sa solju. Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Osmine luka zakuhamo s vinom, peršinovim peteljkama i češnjakom. U tome školjke skuhamo za 5-8 minuta pokrivene, na jakoj vatri. Izvadimo ih iz uvarka. Uvarak procijedimo. Ugrijemo ulje i na njemu staklasto popržimo kocke luka. Dodamo rajčice, bakalar, papar i lignje, zalijemo uvarkom os školjaka i sve pokrivenokuhamo 15-ak minuta. Škampe i školjke u ljusci ugrijemo u jelu. Zarzuelu poslužimo posutu peršinom.
(ZERZUELA DE MARISCOS)
Sastojci:
400g duboko zamrznutih liganja
16 duboko zamrznutih škampa
400g svježih daganja
250g fileta bakalara
1 žlica limunovog soka
2 glavice luka, 1 vezica peršina
3 režnja češnjaka
1 žličica soli, 4 rajčice
1/4 l bijelog vina, 5 žlica ulja
1/4 žličice bijelog papra
Priprema:
Lignje i škampe otopimo. Lignje sitno narežemo. Školjke operemo, očetkamo i odrežemo im nit. Bakalar operemo, narežemo na komade velike 4 cm i pokapamo limunovim sokom. Luk ogulimo, jednu glavicu narežemo na kocke, drugu na osam djelova. Peršin operemo, listove nasjeckamo, peteljke sačuvamo. Češnjak ogulimo i zgnječimo sa solju. Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Osmine luka zakuhamo s vinom, peršinovim peteljkama i češnjakom. U tome školjke skuhamo za 5-8 minuta pokrivene, na jakoj vatri. Izvadimo ih iz uvarka. Uvarak procijedimo. Ugrijemo ulje i na njemu staklasto popržimo kocke luka. Dodamo rajčice, bakalar, papar i lignje, zalijemo uvarkom os školjaka i sve pokrivenokuhamo 15-ak minuta. Škampe i školjke u ljusci ugrijemo u jelu. Zarzuelu poslužimo posutu peršinom.
Madridska juha od češnjaka
(SOPA DE AJO A LA MADRILENO)
Sastojci:
200 g bijeloga kruha
4 režnja češnjaka
1/2 žličice soli
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica paprike, slatke
3/4 l voda, 4 jaja
2 žlice sitno nasjeckanog vlasca
Priprema:
Bijeli kruh narežemo na vrlo tanke kriške. Češnjak ogulim, krupno narežemo i zgnječimo sa solju. Ulje ugrijemo u velikom loncu pa češnjak izmješamo s vrućim uljem. Kriške bijelog kruha stavimo u ulje i popržimo s obje strane, oprezno preokrećući. Papriku pospemo po bijelom kruhu i dolijemo hladnu vodu. Kad juha zakuha pustimo je da na blagoj vatri pirja 2-3 minute. Lonac skinemo sa štednjaka. Jaja razbijemo jedno za drugim, svako pustimo da klizne u zaimaču pa ga sa zaimače stavimo u vruću juhu. Lonac s juhom zatim vratimo na ploču štednjaka i tamo ga na blagoj vatri ostavimo da se bjelanjci skrutnu. Iz juhe izvadimo svaki put po jedno jaje, stavimo ga u šalicu za juhu posolimo, popaprimo i prelijemo juhom; pospemo vlascem.
(SOPA DE AJO A LA MADRILENO)
Sastojci:
200 g bijeloga kruha
4 režnja češnjaka
1/2 žličice soli
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica paprike, slatke
3/4 l voda, 4 jaja
2 žlice sitno nasjeckanog vlasca
Priprema:
Bijeli kruh narežemo na vrlo tanke kriške. Češnjak ogulim, krupno narežemo i zgnječimo sa solju. Ulje ugrijemo u velikom loncu pa češnjak izmješamo s vrućim uljem. Kriške bijelog kruha stavimo u ulje i popržimo s obje strane, oprezno preokrećući. Papriku pospemo po bijelom kruhu i dolijemo hladnu vodu. Kad juha zakuha pustimo je da na blagoj vatri pirja 2-3 minute. Lonac skinemo sa štednjaka. Jaja razbijemo jedno za drugim, svako pustimo da klizne u zaimaču pa ga sa zaimače stavimo u vruću juhu. Lonac s juhom zatim vratimo na ploču štednjaka i tamo ga na blagoj vatri ostavimo da se bjelanjci skrutnu. Iz juhe izvadimo svaki put po jedno jaje, stavimo ga u šalicu za juhu posolimo, popaprimo i prelijemo juhom; pospemo vlascem.
Juha s narezanim povrćem
(SOPA JULIANA)
Sastojci:
4 mlada luka
200 g bijelog kupusa
2 zelene paprike
2 mrkve
300 g krumpira
2 žlice maslinovog ulja
1 l juhe od mesa
4 rajčice
2 šalice duboko zamrznutog graška
3 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Luk narežemo na rezance. Bijeli kupus naribamo. Paprike narežemo na rezance. Mrkve ostružemo, operemo i narežemo na ploške nožem valovite oštrice. Krumpir ogulimo i narežemo na kocke. Ugrijemo ulje, na njemu staklasto popržimo rezance luka, dolijemo juhu od mesa. Kad zakuha dodamo rezance kupusa i paprike, mrkvu i kocke krumpira pa sve kuhamo pokriveno 20 minuta. Rajčice ogulimo, narežemo ih na osam djelova i očistimo od sjemenaka. Nakon navedenog vremena kuhanja u juhu stavimo duboko zamrznuti grašak i osmine rajčice. Kuhamo još 8-10 minuta na blagoj vatri. Prije posluživanja pospemo nasjeckanim peršinom.
(SOPA JULIANA)
Sastojci:
4 mlada luka
200 g bijelog kupusa
2 zelene paprike
2 mrkve
300 g krumpira
2 žlice maslinovog ulja
1 l juhe od mesa
4 rajčice
2 šalice duboko zamrznutog graška
3 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Luk narežemo na rezance. Bijeli kupus naribamo. Paprike narežemo na rezance. Mrkve ostružemo, operemo i narežemo na ploške nožem valovite oštrice. Krumpir ogulimo i narežemo na kocke. Ugrijemo ulje, na njemu staklasto popržimo rezance luka, dolijemo juhu od mesa. Kad zakuha dodamo rezance kupusa i paprike, mrkvu i kocke krumpira pa sve kuhamo pokriveno 20 minuta. Rajčice ogulimo, narežemo ih na osam djelova i očistimo od sjemenaka. Nakon navedenog vremena kuhanja u juhu stavimo duboko zamrznuti grašak i osmine rajčice. Kuhamo još 8-10 minuta na blagoj vatri. Prije posluživanja pospemo nasjeckanim peršinom.
Juha od školjaka
(CREMA DE ALMEJAS)
Sastojci:
400g odrezaka od riba (peraje, repovi, glave)
1 mrkva, 1 žličica soli
3/8 l vode, 4 rajčice
2 kozjaka, 2 žlice maslaca
1 prstohvat šafrana
2 žlice škrobnog brašna
1/8 l mlijeka
400 g konzerviranih školjaka
2 žumanjka, 1/8 l vrhnja
1 prstohvat bijelog papra
1 žlica svježeg sitno nasjeckanog ružmarina
1 žličica svježeg sitno nasjeckanog matičnjaka
Priprema:
Odreske od riba operemo. Mrkvu ostružemo i narežemo na kolutove. Odreske od riba kuhamo s mrkvom u posoljenoj vodi pokrivene, 15 minuta na blagoj vatri. Rajčice ogulimo, raščetvorimo i očistimo od sjemenaka; kozjak narežemo na kocke.
Maslac rastopimo i na njemu staklasto ispirjamo kozjak. Riblju juhu procijedimo na kozjak, dodamo rajčice i sve ostavimo pokriveno da se lagano kuha 10 minuta. Šafran otopimo u žličici vruće vode. Škrobno brašno izmješamo s mlijekom i šafranom, ulijemo u juhu i mješamo dok provrije. Školjke s tekućinom ugrijemo u juhi. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, paprom i nekoliko žlica vruće juhe. Juhu skinemo sa štednjaka i legiramo smjesom žumanjaka i vrhnja; poslužite je posutu začinskim biljem.
(CREMA DE ALMEJAS)
Sastojci:
400g odrezaka od riba (peraje, repovi, glave)
1 mrkva, 1 žličica soli
3/8 l vode, 4 rajčice
2 kozjaka, 2 žlice maslaca
1 prstohvat šafrana
2 žlice škrobnog brašna
1/8 l mlijeka
400 g konzerviranih školjaka
2 žumanjka, 1/8 l vrhnja
1 prstohvat bijelog papra
1 žlica svježeg sitno nasjeckanog ružmarina
1 žličica svježeg sitno nasjeckanog matičnjaka
Priprema:
Odreske od riba operemo. Mrkvu ostružemo i narežemo na kolutove. Odreske od riba kuhamo s mrkvom u posoljenoj vodi pokrivene, 15 minuta na blagoj vatri. Rajčice ogulimo, raščetvorimo i očistimo od sjemenaka; kozjak narežemo na kocke.
Maslac rastopimo i na njemu staklasto ispirjamo kozjak. Riblju juhu procijedimo na kozjak, dodamo rajčice i sve ostavimo pokriveno da se lagano kuha 10 minuta. Šafran otopimo u žličici vruće vode. Škrobno brašno izmješamo s mlijekom i šafranom, ulijemo u juhu i mješamo dok provrije. Školjke s tekućinom ugrijemo u juhi. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, paprom i nekoliko žlica vruće juhe. Juhu skinemo sa štednjaka i legiramo smjesom žumanjaka i vrhnja; poslužite je posutu začinskim biljem.
nedjelja, 12. listopada 2014.
Juha od krupice s bademima
(sopa crema de semola con almendras)
Sastojci:
60g oguljenih przenih badema
1 prstohvat soli
4 zlice krupice
1 zlica maslaca
3/4 l juhe od mesa ili povrca
3 zumanjka
1/8 l vrhnja
po1 prstohvat soli i papra
Priprema:
Przene bademe usitnimo u mlincu za bademe ili iszuckamo muzaru.Bademe osolimo i ugrijemo uz stalno mjesanje u vatrostalnij posudi ili u loncu.Dodamo krupicu,proprzimo je pa u smjesu krepice i badema rastopimo maslac.Malo pomalo dolijemo juhu od mesa ili povrca.Juhu cesce mjesamo na blagoj vatri.Kad zakuha pustimo krupicu da na blagoj vatri bude 10min.Zumanjak razmutimo s vrhnjem i ,solju i paprom.U mjesavinu zumanjka i vrhnja umjesamo oko 5 zlica vruce juhe od krupice ,skinemo lonac sa stednjaka i juhu legiramo mjesavinom zumanjaka i vrhnja.
(sopa crema de semola con almendras)
Sastojci:
60g oguljenih przenih badema
1 prstohvat soli
4 zlice krupice
1 zlica maslaca
3/4 l juhe od mesa ili povrca
3 zumanjka
1/8 l vrhnja
po1 prstohvat soli i papra
Priprema:
Przene bademe usitnimo u mlincu za bademe ili iszuckamo muzaru.Bademe osolimo i ugrijemo uz stalno mjesanje u vatrostalnij posudi ili u loncu.Dodamo krupicu,proprzimo je pa u smjesu krepice i badema rastopimo maslac.Malo pomalo dolijemo juhu od mesa ili povrca.Juhu cesce mjesamo na blagoj vatri.Kad zakuha pustimo krupicu da na blagoj vatri bude 10min.Zumanjak razmutimo s vrhnjem i ,solju i paprom.U mjesavinu zumanjka i vrhnja umjesamo oko 5 zlica vruce juhe od krupice ,skinemo lonac sa stednjaka i juhu legiramo mjesavinom zumanjaka i vrhnja.
Zaledena bonba od svjezega sira na sicilijanski
nacin
(cassata alla siciliana)
Sastojci:
5 zlica vrhnja
200g secera u prahu
500g mekog sira
1 zlica vanili secer
150g grozdica
po 50g usecerenih limunovihi narandinih korica
100g ukuhanih tresanja
po 5 zlica pinjola i pistacija
100g gorke cokolade
1 biskvitna osnova za tortu
2 rakiske casice
Priprema:
Vrhnje sa secerom u prahuumjesamo u svjezi sir. Domjesamo vanili secer pa sir ostavimo 12 sati u hladnjaku.Grozdice operemo.Citronat i oranznat sitno nasjeckamo.Nekoliko tresanja pinjola i pistacio izdvojimo za ukras ostatak sitno nasjeckamo s cokoladom.Biskvit narezemo na pravokutnike 1 cm debele i velike 5-7cm.Kalup za ledenu bombu ili duboku zdijelu promjera oko 20 cm oblozimo komadima biskvita i pokapamo ih likerom.Sve voce i cokoladu umjesamo u sir napunimo tim kalup pokrijemo biskvitnim rezancima i isto tako pokapamo likerom.Bombu od sira 2-3 sata u zamrzivacu ili 8-10 sati u hladnjaku izvadimo je iz kalupa i ukrasimo po zelji.
nacin
(cassata alla siciliana)
Sastojci:
5 zlica vrhnja
200g secera u prahu
500g mekog sira
1 zlica vanili secer
150g grozdica
po 50g usecerenih limunovihi narandinih korica
100g ukuhanih tresanja
po 5 zlica pinjola i pistacija
100g gorke cokolade
1 biskvitna osnova za tortu
2 rakiske casice
Priprema:
Vrhnje sa secerom u prahuumjesamo u svjezi sir. Domjesamo vanili secer pa sir ostavimo 12 sati u hladnjaku.Grozdice operemo.Citronat i oranznat sitno nasjeckamo.Nekoliko tresanja pinjola i pistacio izdvojimo za ukras ostatak sitno nasjeckamo s cokoladom.Biskvit narezemo na pravokutnike 1 cm debele i velike 5-7cm.Kalup za ledenu bombu ili duboku zdijelu promjera oko 20 cm oblozimo komadima biskvita i pokapamo ih likerom.Sve voce i cokoladu umjesamo u sir napunimo tim kalup pokrijemo biskvitnim rezancima i isto tako pokapamo likerom.Bombu od sira 2-3 sata u zamrzivacu ili 8-10 sati u hladnjaku izvadimo je iz kalupa i ukrasimo po zelji.
Krema od badema
(crema di mandorle)
Sastojci:
100g nasjeckanih badema
1 zlica ulja
1 zlica maslaca
100g secera
1 casa slatkog vrhnja (0,2l)
2 zlice brendyja ili likera od narande
za ukras:slastice po zelji
3 lista zelatina
Priprema:
Lim namazemo uljem.Utavi rastopimo maslac na njemu otopimo secer i uz stalno mjesanje isprzimo da postana svjetlosmediUmjesamo nasjeckane bademe.Smjesu od badema ulijemo u ulje namazan lim, pustimo da se ohladi i onda krokant sitno stucamo.Listove zelatine namocimo u hladnoj vodi i pustimo da nabubre.2 zlice vrhnja i izmjesamo sa brendyjem ili likerom od narande,dobro ugrijemo i skinemo sa stednjaka.Zelatinu izvadimo iz vode ocjedimo ja i otopimo utoploj mjesavini vrhnja.Ostatak vrhnja cvrsto istucemo i pomjesamo sa smjesom badema i otopljenog zelatina.Malo krokanta odvojimo za ukrasavanje.Kremu od badema raspodjelimo u 4 case pospemo ostatkom krokanta i ukrasimo slasticama.
(crema di mandorle)
Sastojci:
100g nasjeckanih badema
1 zlica ulja
1 zlica maslaca
100g secera
1 casa slatkog vrhnja (0,2l)
2 zlice brendyja ili likera od narande
za ukras:slastice po zelji
3 lista zelatina
Priprema:
Lim namazemo uljem.Utavi rastopimo maslac na njemu otopimo secer i uz stalno mjesanje isprzimo da postana svjetlosmediUmjesamo nasjeckane bademe.Smjesu od badema ulijemo u ulje namazan lim, pustimo da se ohladi i onda krokant sitno stucamo.Listove zelatine namocimo u hladnoj vodi i pustimo da nabubre.2 zlice vrhnja i izmjesamo sa brendyjem ili likerom od narande,dobro ugrijemo i skinemo sa stednjaka.Zelatinu izvadimo iz vode ocjedimo ja i otopimo utoploj mjesavini vrhnja.Ostatak vrhnja cvrsto istucemo i pomjesamo sa smjesom badema i otopljenog zelatina.Malo krokanta odvojimo za ukrasavanje.Kremu od badema raspodjelimo u 4 case pospemo ostatkom krokanta i ukrasimo slasticama.
Slatkis od biskvita i kreme
(zuppa inglese)
Sastojci:
1 biskvitna osnova za tortu po 3 rakiske casice(6cl)
alcremsa bijelog likera ili drugog biljnog likera i ruma
200g usecerenoga voca
3 zumanjka 6 zlica secera
naribana 1 kora limuna
3 zlice brasna 3/8 l mljeka
2 bjelanjka5zlica secera
Priprema:
Biskvit izrezemo na rezance debele pola cm.Polovicu biskvitnih rezanaca pokapamo biljnim likerom drugu polovicu rumom.Usecereno voce narezemo na kockice.Zumanjke pjenasto izmjesamo sa secerom i limunovom korom malo pomalo umjesamo brasno i mlijeko. Kremu uz stalno mjesanje zakuhamo na blagoj vatri skinemo je sa stednjaka i mjesamo dok se ne ohladi.Okrugloj vatrostalnoj posudi pokrijemo dno biskvitnim rezancima namocenim likerom i zalijemo kremom.Kremu pokrijemo rezancima namocenim rumom i opet ih namazemo kremom.Po kremi rasporedimo voce i ponovo je pokrijem biskvitnim rezancima.Potrosimo tako sve sastojke.Pecnicu ugrijemo 120*.Bjelanjke sa secerom istucemo u cvrsti snjeg kojim presvucemo slatkis i zapecemo ga u pecnici da postane svjetlozut.Posluzimo ga ohladenog.
(zuppa inglese)
Sastojci:
1 biskvitna osnova za tortu po 3 rakiske casice(6cl)
alcremsa bijelog likera ili drugog biljnog likera i ruma
200g usecerenoga voca
3 zumanjka 6 zlica secera
naribana 1 kora limuna
3 zlice brasna 3/8 l mljeka
2 bjelanjka5zlica secera
Priprema:
Biskvit izrezemo na rezance debele pola cm.Polovicu biskvitnih rezanaca pokapamo biljnim likerom drugu polovicu rumom.Usecereno voce narezemo na kockice.Zumanjke pjenasto izmjesamo sa secerom i limunovom korom malo pomalo umjesamo brasno i mlijeko. Kremu uz stalno mjesanje zakuhamo na blagoj vatri skinemo je sa stednjaka i mjesamo dok se ne ohladi.Okrugloj vatrostalnoj posudi pokrijemo dno biskvitnim rezancima namocenim likerom i zalijemo kremom.Kremu pokrijemo rezancima namocenim rumom i opet ih namazemo kremom.Po kremi rasporedimo voce i ponovo je pokrijem biskvitnim rezancima.Potrosimo tako sve sastojke.Pecnicu ugrijemo 120*.Bjelanjke sa secerom istucemo u cvrsti snjeg kojim presvucemo slatkis i zapecemo ga u pecnici da postane svjetlozut.Posluzimo ga ohladenog.
Krema od vinske pjene
(ZABAGLIONE)
Sastojci:
4 zumanjka
1 jaje
120g secera u prahu
4 rakiske casice (8cl) vinamarasal ili bijelog
Priprema:
Vodu za vodenu kupelj ugrijemo u vecem loncu.Zumanjke jaja i secer pjenasto umutimo u elektricnoj mjesalici.Posudu sa smjesom stavimo uvodenu kupelj,pomalo doljevamo vinomarsala ili bjelo vino i nastvljamo mjesati dok krema ne postane pjenasta.Kremu od vinske pijene razlijemo u 4 case
(ZABAGLIONE)
Sastojci:
4 zumanjka
1 jaje
120g secera u prahu
4 rakiske casice (8cl) vinamarasal ili bijelog
Priprema:
Vodu za vodenu kupelj ugrijemo u vecem loncu.Zumanjke jaja i secer pjenasto umutimo u elektricnoj mjesalici.Posudu sa smjesom stavimo uvodenu kupelj,pomalo doljevamo vinomarsala ili bjelo vino i nastvljamo mjesati dok krema ne postane pjenasta.Kremu od vinske pijene razlijemo u 4 case
Pizza na seoski način
(PIZZA RUSTICA)
Sastojci:
Za nadjev
400g rajčica
200g pečurki
1 mala limenka srca artičoke
100g račića iz limenke
po 8 crnih i punjenih zelenih maslina
100g narezane salame
4 žlice maslinovog ulja
200g sira Mozzarelle
Priprema:
Priredimo tijesto i oblikujemo ga u pogače. Pećnicu ugrijemo na 220*. 2 lima namažemo uljem. Rajčice narežemo na ploške.
Pečurke očistimo, operemo i raspolovimo. Srce artičoke ocijedimo i raščetvorimo. Račiće operemo hladnom vodom i ostavimo da se ocjede. Crnim maslinama izvadimo koštice. Raspolovimo njih i zelene masline. Rajčice i salamu raspodjelimo po osnovi za Pizzu.
Među njih stavimo srca artičoke i pečurke. Pospemo račićima i maslinama i pokapamo maslinovim uljem. Sir narežemo na komadiće i raspodjelimo po pogačama. Pizze pečemo 15-20 minuta u pećnici.
(PIZZA RUSTICA)
Sastojci:
Za nadjev
400g rajčica
200g pečurki
1 mala limenka srca artičoke
100g račića iz limenke
po 8 crnih i punjenih zelenih maslina
100g narezane salame
4 žlice maslinovog ulja
200g sira Mozzarelle
Priprema:
Priredimo tijesto i oblikujemo ga u pogače. Pećnicu ugrijemo na 220*. 2 lima namažemo uljem. Rajčice narežemo na ploške.
Pečurke očistimo, operemo i raspolovimo. Srce artičoke ocijedimo i raščetvorimo. Račiće operemo hladnom vodom i ostavimo da se ocjede. Crnim maslinama izvadimo koštice. Raspolovimo njih i zelene masline. Rajčice i salamu raspodjelimo po osnovi za Pizzu.
Među njih stavimo srca artičoke i pečurke. Pospemo račićima i maslinama i pokapamo maslinovim uljem. Sir narežemo na komadiće i raspodjelimo po pogačama. Pizze pečemo 15-20 minuta u pećnici.
Pizza s kobasicom začinjenom češnjakom
(PIZZA CON SALAME D'AGLIO)
Za 6 osoba
Sastojci:
Za nadjev
400g rajčica
250g kobasice začinjene češnjakom
po 1 crvena i zelena paprika
300g sira asiago
1 šalica punjenih zelenih maslina
12 kaprima nadjevenih srdela
po 1/2 žličice sušene divlje mažurane (origana) i sušenog bosiljka
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Priredimo tijesto i oblikujemo ga u pogače. Pećnicu ugrijemo na 220*. 2 lima namažemo uljem. Oprane rajčice i kobasicu narežemo na ploške . Paprike narežemo na rezance, sir na kocke. Ploške rajčica i kobasice raspodjelimo po pogačama. Maline raspolovimo i stavimo ih sa srdelama i rezancima paprike na ploške rajčica. Kocke sira raspodjelimo po pizzama, pospemo ih origanom i bosiljkom. Pizze pokapamo uljem i pečemo ih 15-20 minuta u pećnici.
(PIZZA CON SALAME D'AGLIO)
Za 6 osoba
Sastojci:
Za nadjev
400g rajčica
250g kobasice začinjene češnjakom
po 1 crvena i zelena paprika
300g sira asiago
1 šalica punjenih zelenih maslina
12 kaprima nadjevenih srdela
po 1/2 žličice sušene divlje mažurane (origana) i sušenog bosiljka
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Priredimo tijesto i oblikujemo ga u pogače. Pećnicu ugrijemo na 220*. 2 lima namažemo uljem. Oprane rajčice i kobasicu narežemo na ploške . Paprike narežemo na rezance, sir na kocke. Ploške rajčica i kobasice raspodjelimo po pogačama. Maline raspolovimo i stavimo ih sa srdelama i rezancima paprike na ploške rajčica. Kocke sira raspodjelimo po pizzama, pospemo ih origanom i bosiljkom. Pizze pokapamo uljem i pečemo ih 15-20 minuta u pećnici.
Pizza Margherita
(PIZZA MARGHERITA)
Za 6 osoba
Sastojci:
Za nadjev
400 g rajčice
300 g sira mozzarelle
1/2 žličice soli
1 navršak noža crnog papra
100 g naribanog parmezana
1 žličica sušene divlje mažurane (origano)
6 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Priredimo dizano tijesto i oblikujemo ga u pogače. Pećnicu ugrijemo na 220*. 2 lima namažemo uljem.
Rajčice ogulimo i narežemo na ploške, a sir mozzarella na komade, oboje raspodjelimo po pogačama. Rajčice posolimo i popaprimo, pogače pospemo parmezanom i origanom, pokapamo uljem.
Pečemo 15-20 minuta.
-Dizano tijesto možemo razvaljati i u limu namazanom uljem. Pizzu prije posluživanja podijelimo na porcije.
(PIZZA MARGHERITA)
Za 6 osoba
Sastojci:
Za nadjev
400 g rajčice
300 g sira mozzarelle
1/2 žličice soli
1 navršak noža crnog papra
100 g naribanog parmezana
1 žličica sušene divlje mažurane (origano)
6 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Priredimo dizano tijesto i oblikujemo ga u pogače. Pećnicu ugrijemo na 220*. 2 lima namažemo uljem.
Rajčice ogulimo i narežemo na ploške, a sir mozzarella na komade, oboje raspodjelimo po pogačama. Rajčice posolimo i popaprimo, pogače pospemo parmezanom i origanom, pokapamo uljem.
Pečemo 15-20 minuta.
-Dizano tijesto možemo razvaljati i u limu namazanom uljem. Pizzu prije posluživanja podijelimo na porcije.
Napuljska pizza
(PIZZA NAPOLETANA)
Za 6 osoba
Sastojci:
Za tijesto
500 g brašna, 20g kvasca
nepuna 1/4 l mlake vode
1/2 žličice soli
Za nadjev
24 fileta inćuna
600 g rajčice, 1 glavica luka
1 rečanj češnjaka
18 crnih maslina
6 žlica maslinovog ulja
12 svježih listova bosiljka
300g sira mozzarelle u ploškama
1/2 žličice soli
1 navršak noža crnog papra
Za lim:
Maslinovo ulje
Priprema:
Brašno prosijemo u zdjelu, načinimo jamicu, umrvimo kvacas te ga s malo brašna i mlake vode zamiješamo u kvas, pospemo ga brašnom i ostavimo da pokriven uziđe dok brašno na površini ne pokaže fine pukotine.
Nakon toga kvas zamjesimo s ostatkom vode, solju i preostalim brašnom u tijesto. Tučemo ga dok se ne pojave mjehurići. Tijesto podijelimo na 3 ili 6 dijelova, oblikujemo kugle i ostavimo ih da sat do dva miruju u hladnjaku. 2 okrugla lima namažemo uljem. Pećnicu ugrijemo na 220*.
Filete inćuna nakvasimo vodom. Rajčice ogulimo i sitno narežemo.
ogulimo i narežemo na kolutiće. Oljušten češnjak i masline sitno nasjeckamo. Ugrijemo 2 žlice ulja, na njemu staklasto popržimo kolutiće luka i češnjaka. Dodamo rajčice i pirjamo 5 minuta. Bosiljak narežemona rezance. Od dizanog tijesta oblikujemo 3 ili 6 tankih pogača s malo debljim rubom i položimo ih u limove.
Rajčice, sir, inćune i masline raspodjelimo po pogačama. Rajčice pospemo bosiljkom, posolimo, popaprimo i pokapamo ostatkom ulja. Pizze pečemo 15-20 minuta; poslužimo ih vruće.
(PIZZA NAPOLETANA)
Za 6 osoba
Sastojci:
Za tijesto
500 g brašna, 20g kvasca
nepuna 1/4 l mlake vode
1/2 žličice soli
Za nadjev
24 fileta inćuna
600 g rajčice, 1 glavica luka
1 rečanj češnjaka
18 crnih maslina
6 žlica maslinovog ulja
12 svježih listova bosiljka
300g sira mozzarelle u ploškama
1/2 žličice soli
1 navršak noža crnog papra
Za lim:
Maslinovo ulje
Priprema:
Brašno prosijemo u zdjelu, načinimo jamicu, umrvimo kvacas te ga s malo brašna i mlake vode zamiješamo u kvas, pospemo ga brašnom i ostavimo da pokriven uziđe dok brašno na površini ne pokaže fine pukotine.
Nakon toga kvas zamjesimo s ostatkom vode, solju i preostalim brašnom u tijesto. Tučemo ga dok se ne pojave mjehurići. Tijesto podijelimo na 3 ili 6 dijelova, oblikujemo kugle i ostavimo ih da sat do dva miruju u hladnjaku. 2 okrugla lima namažemo uljem. Pećnicu ugrijemo na 220*.
Filete inćuna nakvasimo vodom. Rajčice ogulimo i sitno narežemo.
ogulimo i narežemo na kolutiće. Oljušten češnjak i masline sitno nasjeckamo. Ugrijemo 2 žlice ulja, na njemu staklasto popržimo kolutiće luka i češnjaka. Dodamo rajčice i pirjamo 5 minuta. Bosiljak narežemona rezance. Od dizanog tijesta oblikujemo 3 ili 6 tankih pogača s malo debljim rubom i položimo ih u limove.
Rajčice, sir, inćune i masline raspodjelimo po pogačama. Rajčice pospemo bosiljkom, posolimo, popaprimo i pokapamo ostatkom ulja. Pizze pečemo 15-20 minuta; poslužimo ih vruće.
Perad na razne načine
(VARIANTI COL POLLO)
Pirjano pile s maslinama
(POLLO CON LE OLIVE)
Sastojci:
1 pile teško oko 1,5 kg
2 režnja češnjaka
4 velike rajčice
100g crnih maslina
6 žlica maslinovog ulja
4 svježa lista žalfije
1 žličica soli
1 šalica suhog bijelog vina
1 navršak noža bijelog papra
Priprema:
Pile operemo, obrišemo i razdijelimo na 12 komada. Češnjak oljuštimo. Sitno narežemo oguljene rajčice i masline. Ugrijemo ulje, na njemu popržimo češnjak i uklonimo ga. Komade piletine ispržimo na tom ulju zlatnosmeđe. Dodamo listove žalfije i narezane rajčice, posolimo. Uz preokretanje pirjamo da tekućina gotovo posve ispari. Dolijemo vino, pirjamo još 15 minuta.
Za još 15 minuta zgotovimo s maslinama i paprom.
(VARIANTI COL POLLO)
Pirjano pile s maslinama
(POLLO CON LE OLIVE)
Sastojci:
1 pile teško oko 1,5 kg
2 režnja češnjaka
4 velike rajčice
100g crnih maslina
6 žlica maslinovog ulja
4 svježa lista žalfije
1 žličica soli
1 šalica suhog bijelog vina
1 navršak noža bijelog papra
Priprema:
Pile operemo, obrišemo i razdijelimo na 12 komada. Češnjak oljuštimo. Sitno narežemo oguljene rajčice i masline. Ugrijemo ulje, na njemu popržimo češnjak i uklonimo ga. Komade piletine ispržimo na tom ulju zlatnosmeđe. Dodamo listove žalfije i narezane rajčice, posolimo. Uz preokretanje pirjamo da tekućina gotovo posve ispari. Dolijemo vino, pirjamo još 15 minuta.
Za još 15 minuta zgotovimo s maslinama i paprom.
Pile na siciljanski način
(POLLO SPEZZATO E MELANZANE)
Sastojci:
3 patliđana, 1 žličica soli
1 pile teško oko 1,5 kg
1 režanj češnjaka
500g rajčica
100g mesnate suhe slanine
1 šalica maslinovog ulja
1/2 žličice soli, 1 prstohvat papra
1 šalica suhog bijelog vina
1/2 šalica vruće juhe od mesa
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
Priprema:
Patliđane operemo, narežemo na male komade, posolimo i ostavimo da odleže 60 minuta. Pile operemo, obrišemo i narežemo.
Češnjak oljuštimo i raščetvorimo. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i sitno narežemo. Slaninu narežemo na kocke. Ugrijemo polovicu ulja, na njemu popržimo češnjak, uklonimo ga, pa malo popržimo piletinu. Meso posolimo i popaprimo dolijemo vino i pirjamo da vino ispari. Dodamo rajčicu i slaninu, pa pirjamo pokriveno 30 minuta; dolijemo juhu od mesa.
Ugrjemo ostatak ulja, na njemu 10 minuta pirjamo patliđane, popaprimo ih, pomiješamo s piletinom.
Pospemo peršinom.
Pile iz Abruzza
(POLLO ALL ABRUZZESE)
Sastojci:
1 pile teško oko 1,5 kg
1 mala glavica luka
1/2 šalice maslinovog ulja
1 žličica soli, 500 g rajčice
1 navršak noža bijelog papra
2 zelene paprike
Priprema:
Pile narežemo. Luk narežemo na kocke. Rajčice ogulimo i sitno nasjeckamo. Luk zlatnožuto popržimo na ulju. Na tome smeđe ispržimo piletinu; posolimo je i popaprimo. S rajčicama pirjamo pokrivene 30 minuta. Paprike popržimo, ogulimo, narežemo na rezance, dodamo piletini i pirjamo još 15 minuta.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)