Recepti jela i kolaca

subota, 11. listopada 2014.

                       Sardski valjušci
                      (GNOCCHI MALLOREDDUS)


Sastojci:

Za valjuške
500g brašna
1 žlica soli
1 prstohvat mljevenog šafrana

Za umak
1 kg rajčica
3 režnja češnjaka
1/2 šalice maslinovg ulja   
po dve grančice sveježeg bosiljka i peršina
1/2 žlicice soli
1 navršak noža bijelog papra
1 žlica isjeckane svježe divlje mažurane (origano)

Za posipanje

5 žlica naribanog sira pecorino ili parmezan

Priprema:

Brašno prosijemo u zdjelu i posolimo. Šafran otopimo u malo vode i dodamo brašno. Pomalo dodajemo vodu i mješamo da nastane tjesto koje se može mjesiti: dobro promjesimo. 
Od tijesta oblikujemo kobasice oko 1 cm. Narežemo ih na komade duge 5 cm i ostavimo da se suše oko 2 dana. Za umak ogulimo rajčicu, očistimo ih od sjemenka i sitno narežemo. Češnjak raščetvorimo. Ugrijemo ulje. U njemu pržimo češnjak da dobije smđu boju, zatim ga izvadimo.
Dodamo sitno nasjeckani bosiljak, peršin, rajčice, posolimo i popaprimo. Sve lagano kuhamo 30 minuta, povremeno pomješamo. Naposljetku umješamo origano. Valjuške kuhamo u slanoj vodi koja lagano vrije dok ne izađu na površinu. Dobro ih ocjedimo. Prije posluživanja prelijemo ih umakom od rajčice i pospemo sirom.



Nema komentara: