Sardski valjušci
(GNOCCHI MALLOREDDUS)
Sastojci:
Za valjuške
500g brašna
1 žlica soli
1 prstohvat mljevenog šafrana
Za umak
1 kg rajčica
3 režnja češnjaka
1/2 šalice maslinovg ulja
po dve grančice sveježeg bosiljka i peršina
1/2 žlicice soli
1 navršak noža bijelog papra
1 žlica isjeckane svježe divlje mažurane (origano)
Za posipanje
5 žlica naribanog sira pecorino ili parmezan
Priprema:
Brašno prosijemo u zdjelu i posolimo. Šafran otopimo u malo vode i dodamo brašno. Pomalo dodajemo vodu i mješamo da nastane tjesto koje se može mjesiti: dobro promjesimo.
Od tijesta oblikujemo kobasice oko 1 cm. Narežemo ih na komade duge 5 cm i ostavimo da se suše oko 2 dana. Za umak ogulimo rajčicu, očistimo ih od sjemenka i sitno narežemo. Češnjak raščetvorimo. Ugrijemo ulje. U njemu pržimo češnjak da dobije smđu boju, zatim ga izvadimo.
Dodamo sitno nasjeckani bosiljak, peršin, rajčice, posolimo i popaprimo. Sve lagano kuhamo 30 minuta, povremeno pomješamo. Naposljetku umješamo origano. Valjuške kuhamo u slanoj vodi koja lagano vrije dok ne izađu na površinu. Dobro ih ocjedimo. Prije posluživanja prelijemo ih umakom od rajčice i pospemo sirom.
Nema komentara:
Objavi komentar