Recepti jela i kolaca

subota, 11. listopada 2014.

             Kukuruzni složenac iz Abruzza
                            (POLENTA STUFATA)

Sastojci:

Od 2 l vode, 1 žličica soli
400g krupno mljevenoga kukuruznog brašna
500g rajčica, 2 žlica maslinovog ulja
250g krte svinjetine
po 1 prstohvat kajenskoga papra i soli. 4 žlice maslaca 
po 5 žlica naribanog sira pecorino i parmezana

Priprema:

U kipuću vodu uz mješanje drvenom kuhačom  pomalo usipavamo kukuruzno brašno. Kuhamo 50 minuta.
Vruću palentu stavimo u plitak uglat kalup i pustimo da se ohladi.
Rajčice ogulimo, očistimo ih od sjemenja i sitno narežemo. Ugrijemo ulje. Krtu svinjetinu popržimo i uz to zdrobimo. Dodamo rajčice, kajenski papar i sol. Ostavimo da pokriveno lagano kuha 10 minuta. Pećnicu ugrijemo na 180*. 
Hladnu palentu narežemo na rezance široke oko 2 i dugačke 7 cm. 
Dno maslacem namazane vatrostalne posude pokrijemo narezanom palentom, pospemo sirom. Na kukuruzne kriške dodamo malo umaka od rajčica, zatim sir i listiće maslaca.
Natavimo tako redati slojeve, na vrhu neka bude palenta koju pospemo sirom i pokrijemo listićima maslaca. Složenac zapečemo 50-60 minuta u pećnici.


 

Nema komentara: