Kukuruzni složenac iz Abruzza
(POLENTA STUFATA)
Sastojci:
Od 2 l vode, 1 žličica soli
400g krupno mljevenoga kukuruznog brašna
500g rajčica, 2 žlica maslinovog ulja
250g krte svinjetine
po 1 prstohvat kajenskoga papra i soli. 4 žlice maslaca
po 5 žlica naribanog sira pecorino i parmezana
Priprema:
U kipuću vodu uz mješanje drvenom kuhačom pomalo usipavamo kukuruzno brašno. Kuhamo 50 minuta.
Vruću palentu stavimo u plitak uglat kalup i pustimo da se ohladi.
Rajčice ogulimo, očistimo ih od sjemenja i sitno narežemo. Ugrijemo ulje. Krtu svinjetinu popržimo i uz to zdrobimo. Dodamo rajčice, kajenski papar i sol. Ostavimo da pokriveno lagano kuha 10 minuta. Pećnicu ugrijemo na 180*.
Hladnu palentu narežemo na rezance široke oko 2 i dugačke 7 cm.
Dno maslacem namazane vatrostalne posude pokrijemo narezanom palentom, pospemo sirom. Na kukuruzne kriške dodamo malo umaka od rajčica, zatim sir i listiće maslaca.
Natavimo tako redati slojeve, na vrhu neka bude palenta koju pospemo sirom i pokrijemo listićima maslaca. Složenac zapečemo 50-60 minuta u pećnici.
Nema komentara:
Objavi komentar