Kukuruzni popečcina lonbardiski način
(polenta alla lodgiana)
Sastojci:
3/8l mljeka,1/2žličice soli
100g sitno mljevenog kukuruznog brašna
200g sira grojera u ploskama debelim 1/2cm
1/2 šalica bjelih mrvica
4 žlice maslaca
Priprema:
Pristavimo posoljeno mlijeko.Kukuruzno brasno mjesajuci uspemo u vruce mlijeko i kuhamo uz stalno mjesanje 30min na laganoj vatri da kukuruzna kasa pocne zaguscavati.Skinemo lonas sa stednjaka i mjesamo palentu jos nekoliko minuta.Palentu zatim razmazemo u sloj debeo otprilike 1cm na pladnju isplahnutom hladnom vodom i pustimo je da se ohladi.Hladnu palentu i sir izrezemo na jednake cetvorine.Po jednu plosku sira ulozimo medu dvije ploske palente i lagano je stisnemo.Nadljevene popecke uvaljamo sa obje strane u brasno.Jaja razmutimo sa malo vode pa u to umocimo kriske palente i zatim sa obje strane uvaljamo u mrvice.U tavi ugrijemo maslac i na njemu sa obju strana zlatnosmede poprzimo popecke.
Nema komentara:
Objavi komentar