Recepti jela i kolaca

srijeda, 15. listopada 2014.

                    Quiche od pecurki

              ( Quiche aux chanpignons)



Sastojci:


200g brasna, 125g maslaca
1 rakiska casica ulja (2 cl)
1 prstohvat soli malo vode
400g pecurki
2 glavice luka, 2 zlice maslaca
3 jaja ,300g slatkog vrhnja
po jedan prstohvat soli i papra
1 zlica nasjeckanog persina



Priprema:


Pecnicu ugrijemo na 200*.Brasno pospemo na dasku, u sredini nacinimo udubinu.Maslac narezemo na listice i rasporedimo ga po brasnu, u sredini nalijemo ulje, pospemo solju i sve zamjesimo u gipko cvrsto tijesto:po potrebi dodamo vode.Tijesto razvaljamo i njim oblozimo dno rasklopivog kalupa promjera otprilike 30cm:oblikujemo ranak rub.Osnovu od tijesta vise puta ubodemo i pecemo je 10 min na srednjoj vatri.Pecurke ocistimo, operemo i narezemo na tanke ploske.Luk narezemo na sitne kocke.Rastopimo maslac, na njemu staklasto proprzimo kockice luka, dodamo pecurke i mjesajuci pirjamo na laganoj vatri da sva tekucina ispari.Pecurke pustimo da se ohlade.Jaja razmutimo sa vrhnjem, solju i paprom i promjesamo sa pecurkama.Sve rasporedimo po osnovi od tijesta pa quiche pecemo jos 20 min.Pospemo persinom i posluzimo vruce.






                          Pita od rajcica

                      (tarte aux tomates)



Sastojci:

1/2 omota duboko zaledenog lisnatog  tijesta ( 150 g )
500g rajcice, 3 jaja
po jedan prstohvat soli i bijelog papra
1 navrsak noza susenog ili 1/2 zlice svjeze nasjeckanog bosiljka
4-5 zlica slatkog vrhnja
1 zlica otopljenog maslaca
4-5 zlica naribanog sira
grancica svjezeg bosiljka za ukras



Priprema:


Lisnato tijesto otopimo i razvaljamo na radnoj plohi posutoj brasnom.Njime oblozimo rasklopiv kalup promjera 25 cm.Pecnicu ugrijemo na 200*.Rajcice ogulimo , ocistimoim sjemenke, a meso krupno narezemo.Jajapijenasto izmjesamo sa solju , paprom i bosiljkom.Malo pomaloumjesamo vrhnje i maslac.Meso rajcuca promjesamo sa smjesom od jaja i raspodjelimo po tijestu.Nadljev pospemo sirom.Pitu pecemo 8 min u pecnici na drugoj precki odozdo.Zatim trnperaturu smanjimo na 180* i pitu pecemo sljedecih 20-35 min.Ako smjesa od rajcica pred kraj pecenja odvise potamni, prekrijemo je papirom nepropusnim za masnocu.Pitu od rajcica posluzimo vrucu, ukraseno bosiljkovom grancicom.






   Punjeno povrće na provansalski način
             (LES FARCIS A LA PROVENCALE)



Sastojci:

4 velike rajčice
4 tikvice
2 velike glavice luka
2 žlice maslinovog ulja
400g mješanog mljevenjog mesa
3 režnja češnjaka
2 žlice nasjeckanog peršina
2 jaja
50 g naribanog sira grojera
1/2 žličice soli
1 navršak noža bijelog papra
4 žlice bijelih mrvica, 1 žlica ulja
za mazanje lima: ulje


Priprema:

Rajčice operemo, obrišemo i poprijeko raspolovimo. Tikvice takožer operemo, obrišemo i raspolovimo po dužini. Glavice luka ogulimo i poprijeko raspolovimo. Rajčice, tikvice i glavice luka izdubimo izdubimo i sredinu narežemo na sitne kocke.
Pećnicu ugrijemo na 240*. Ugrijemo žlicu ulja, na njemu popržimo sredinu plodova i stavimo u zdjelu. Mljeveno meso popržimo na ostatku ulja i pomiješamo sa sredinom plodova. Češnjak ogulimo i protisnemo kroz tijesak za češnjak. Peršin, jaja, sir i češnjak umiješamo u smjesu od mljevenog mesa, posolimo i popaprimo. Smjesom od mesa nadjenemo izdubene plodove, malo ih pritisnemo i pospemo mrvicama. Mrvice pokapamo uljem. Uljem namažemo lim i u njega stavimo napunjeno povrće. To pečemo otprilike 45 minuta na drednjoj prečki pećnice; vrijeme ovisi o veličini plodova.
Punjeno povrće možemo poslužiti vruće ili hladno.



   
         Pašteta od biserke s tartufima
          (TERRINE DE PINTADE AUX TRUFFES)


Sastojci:

1 biserka teška 1 kg
3 žlice ulja
250 g nemasne svinjetine
250 g masne suhe slanine
2 kozjaka, 1 režanj češnjaka
1 žlica maslaca
1 rakijska čašica konjaka (2cl)
1/4 l gustog soka od mesa
naribana kora 1/2 limuna i 1/2 naranče
1 prstohvat bijelog papra
6 zgnječenih boba borovnice
120 g kuhane šunke izrezane na kocke
50 g jelen-gljiva (tartufa)
300 g masne slanine u tankim ploškama
1 vezica začinskog bilja


Priprema:

Biserki oslobodimo prsi od kostiju, iz bataka izvadimo kosti. Prsi i batake natrljamo solju za paštete, na ulju ih smeđe popržimo sa svih strana. Ostatak biserkina mesa sa svinjetinom i slaninom dva put sameljemo strojem za mljevenje mesa na kolut s najmanjim rupicama. Sameljeno meso još preotisnemo. Kozjak narežemo na kocke. Češnjak ogulimo i zgnječimo. Kocke kozjaka popržimo na maslacu, polijemo konjakom i talogom od mesa. Kad zvrije dodamo češnjak, narančinu i limunovu koricu i začine, sve kuhamo da se zgusne i pustimo da se ohladi. Tu smjesu, kocke šunke i jelen-gljive umiješamo u mesni nadjev. Vatrostalnu posudu obložimo ploškama slanine i uspemo 1/3 nadjev. Na to stavimo prsi i batake, pa pokrijemo ostatkom nadjeva. Sve pokrijemo ploškom slanine i na nju položimo začinjsko bilje. Posudu poklopimo i kuhamo 50 minuta u vodenoj kupelji u pećnici na temperaturi od 80*.



   
  Puževi vinogradnjaci na burgundski način
          (ESCARGOTS A LA BOURGUIGNONNE)


Sastojci:

75 g mekog maslaca
1/2 vezice peršina
4 žlice krbuljice 
2 kozjaka
2 režnja češnjaka, 1/2 žličice soli
1 prstohvat bijelog papra
1 žlica limunovog soka
24-36 puževa s kućicama iz limenke


Priprema:

Maslac stavimo u zdjelu. Peršin i krbuljicu operemo, ocijedimo i sitno nasjeckamo. Kozjak ogulimo i također sitno nasjeckamo. Češnjak ogulimo, narežemo ga na kocke i zgnječimo sa solju. Zelenje, češnjak, kozjak, papar i limunov sok umiješamo u maslac. Puževe ocijedimo, stavimo ih u kućice, u svaku kućicu dodamo 1/2 žličice uvarka od puževa i kućicu nadopunimo maslacem u koji je umiješano zelenje. Pećnicu ugrijemo na 200*. Puževe stavimo u tavu za puževe ili pospemo vatrostalnu posudu slojem soli debelim oko 1 cm i na to poslažemo puževe kućice sa smjesom maslaca i bilja okrenutom nagore. Puževe pečemo u vrućoj pećnici dok se maslac ne počne pjeniti. Uz puževe poslužimo svježi bijeli kruh baguette.



  
             Srdele nadjevene špinatom
                                  (SARDINES FARCIES AUX EPINARDS)


Sastojci:

500g krupnih srdela
300g duboko zamrznutog lisnatog špinata
1/2 žličice soli, 1 glavica luka
1 šalica mlijeka, 5 žlica maslinovog ulja
1 žlica brašna
po 1 navršak noža bijelog papra i naribanog muškatnog oraščića
2 režnja češnjaka
2 žličice bijelih mrvica


Priprema:

Srdele operemo i odrežemo im glave. Ribe rasporimo na trbušnoj strani uklonimo im središnju kost; stavimo ih na krpu. Špinat skuhamo u posoljenoj vodi, dobro iscijedimo i nasjeckamo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Ugrijemo mlijeko. Kocke luka staklasto popržimo na 2 žlice ulja, dodamo špinat i pirjamo nekoliko minuta. Špinat pospemo brašnom, promiješamo, dolijemo mlijeko i začinimo paprom i oraščićem. Špinat pustimo da na blagoj temperaturi pokriven kuha jos 10 minuta. Češnjak ogulimo, zgnječimo i umješamo u špinat. Pećnicu ugrijemo na 250*. U svaku srdelu stavimo po dve žličice špinata, pa ih smotamo od glave prema repu. Vatrostalnu posudu namažemo uljem. 
Ostatak špinata stavimo u posudu, a na špinat složimo svitke od srdela. Pospemo mrvicama i pokapamo ostatkom ulja; pečemo 10 minuta u pećnici.



     
             Zeleni grašak s lukom
                            (PETITS POIS)


Sastojci:

1 mala salata glavatica
400 g svježega očišćenog graška 
12 kozjaka
4 grančice peršina
100 g maslaca
1/2 šalica vode
1 žličica soli
1/2 žličice šećera


Priprema:

Uklonimo vanjske listove salate glavatice, odrežemo kočanj i raščetvorimo glavicu. Četvrtine salate pažljivo operemo hladnom vodom, dobro ih ocijedimo i labavo svežemo kuhinjskim koncem. Četvrtine salate stavimo u lonac i na njih uspemo grašak. Kozjake ogulimo i stavimo u grašak. Grančice peršina operemo, takožer svežemo i stavimo na povrće. Maslac narezan na listiće raspodijelimo po povrću, dolijemo vodu, pospemo solju i šećerom pa sve pokriveno zakuhamo na blagoj vatri. Nakon toga jednom oprezno promiješamo, lonac opet poklopimo i sve zgotivimo za 30-ak minuta. Lonac pri tom pokatkad protresemo. Uklonimo grančice peršina, skinemo konac sa salate i poslužimo.

Prija uz meko, kratko pečeno meso.



   
                  Omlet na savojsi način
                                     (OMELETTE SAVOYARDE)


Sastojci:

100 g masnate suhe slanine
3 žlice ulja, 2 krumpira
1 poriluk
8 jaja, 1/2 žličice soli
1 prstohvat bijelog papra
50 g sira grojera
2 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

Slaninu spustimo u kipuću vodu i pustimo da kuha oko 5 minuta, onda je obrišemo i narežemo na kocke. Kocke slanine ispržimo hrustavo smeđe u velikoj tavi i opet ih izvadimo iz tave. U mast od slanine dolijemo žlicu ulja. Krumpir ogulimo, operemo i narežemo na vrlo male kocke. Poriluk očistimo, operemo i narežemo na ploškice. Kocke krumpira i ploškice poriluka ispržimo u tavi na blagoj vatri i češće ih miješamo. Kocke slanine pomiješamo s povrćem. Tavu skinemo sa štednjaka. Jaja razmutimo sa solju i paprom. Sir narežemo na male kocke. Povrće i kocke sira pomiješamo s jajima. U tavi ugrijemo ostatak ulja i smjesu za omlet izlijemo najednom u tavu. Omlet pečemo na blagoj vatri dok se donja stradna stvrdne, a gornja ostane mekana i sjajna. Omlet istresemo na pladanj, presavinemo ga i pospemo peršinom.


   
                 Salata od srca artičoke
                                    (COEURS D'ARTICHAUTS EN SALADE)



Sastojci:

12 duboko zamrznutih repova škampa
8 malih artičoka
1 žlica soli
1 limunov sok
nekoliko listova salate glavatice 
1 režanj češnjaka, 1/2 žličice soli
4 žlice ulja, 1 žlica limunovog soka
po 1 prstohvat šećera i bijelog papra
2 tvrdo kuhana jaja
1 žlica sitno nasjeckanog kopra


Priprema:

Račje repove ostavimo da se pokriveni otope. Svježim artičokama odrežemo peteljke, a cvjetne listove skratimo za dobre 2/3. Artičoke stavimo u posoljenu kipuću vodu i kuhamo poklopljene 30 minuta s limunovim sokom, zatim ih pustimo da se ohlade u uvarku. Iz sredine cvjetova uklonimo takozvano >>sjeno<<, a vanjske cvjetne listove pootkidamo. Velika srca artičoke raščetvorimo, mala raspolovimo. Listove salate operemo, ocjedimo, usitnimo i raporedimo po pladnju za salatu. Češnjak ogulimo, narežemo ga na kockice i skašimo sa solju oštricom noža. Ulje izmiješamo s limunovim sokom, češnjakom, šećerom i paprom. Srce artičoka, osmine jaja i repove rakova  stavimo na listove salate, pokapamo umakom za salatu i pospemo koprom.



   
                      Salata iz Nice
                                                 (SALADE NICOISE)



Sastojci:

1 mala salata glavatica
1/2 malog krastavca za salatu
4 rajčice, 1 glavica luka
150 g tunjevine iz limenke
4 fileta inćuna iz staklenke
24 crne masline
4 žlice maslinovog ulja
1 žlica vinskog octa
1/4 žličice soli
1 navršak noža bijelog papra
1 prstohvat sušenog začinskog bilja
2 tvrdo kuhana jaja


Priprema:

Salatu glavaticu podijelimo na pojedine listove, operemo ih pod hladnom vodom, dobro ih ocijedimo i protresemo da budu suhi. Natrgamo ih na male komade. Krastavac operemo i naribamo na ploškice. Rajčice operemo, obrišemo i narežemo na osam kriški. Luk ogulimo i narežemo na kolutiće. Tunjevinu ocijedimo i razdijelimo na male komade. Filete inćuna raspolovimo po dužini. Masline oplahnemo hladnom vodom i ocijedimo. Ulje izmiješamo s octom, solju, paprom i začinskim biljem. Umak pomiješamo s listovima salate glavatice. Ploškice krastavaca, osmine rajčica, kolutiće luka, tunjevinu i masline rahlo podmiješamo u listove salate. Jaja oljuštimo i narežemo na osam djelova. Salatu ukrasimo rezancima inćuna i narescima jaja.


   
         Bearnska gusta juha od povrća
                  (GARBURE A LA BEARNAISE)


Sastojci:

500 g govedine (prsi)
2 guščja batka
1 l vode. 1 žlica soli
1/2 glavice luka, 1/2 lovorovog lista
1 velika mrkva
4 male bijele repe
3 krumpira srednje veličine
1/4 glavice bijelog kupusa (oko 250 g)
1 šalica graha iz limenke
250 g mahuna
1 peršinov korijen
2 stabljike krbuljice
1 grančica miloduha
1/2 žličice bijelog papra
4 žlice naribanog sira catalou
2 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

 Meso i batake operemo. Zavrijemo posoljenu vodu s lukom i lovorovim listom. U nju stavimo meso i guščje batke, pa kuhamo poklopljeno sat i pol na blagoj vatri.
Mrkvu ostružemo, repe i krumpir ogulimo, operemo i narežemo na kocke. Bijelom kupusu uklonimo kočanj i kupus naribamo. Grah ocijedimo. Mahune očistimo i narežemo na komade. Peršinov korijen ostružemo i operemo. Meso i batake izvadimo iz juhe. Juhu procijedimo i ponovno zakuhamo s priređenim povrćem, krbuljicom i miloduhom. Govedinu narežemo na kocke velike oko 3 cm, meso guščjih bataka skinemo s kostiju i sitno narežemo, vratimo u juhu i na blagoj vatri kuhamo još slijedećih 20-30 minuta. Jelo prije posluživanja posolimo, popaprimo, uklonimo peršinov korijen, pa pospemo sirom i peršinom.


   
          Avinjonska juha od komorača
              (PORTAGE AU FENOUIL AVIGNON)


Sastojci:

1 kg komoračevih gomolja
300g krumpira
2 režnja češnjaka
1 glavica luka, 1 lovorov list
1 žličica soli
1 navršak noža bijelog papra
1 l vode
1 kiselkasta jabuka
2 žlice maslaca
3 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

Komoračeve gomolje očistimo, operemo i narežemo na male komade. Sitno rasperjane komoračeve listove operemo, ocijedimo i nasjeckamo. Krumpir ogulimo, operemo i narežemo na kockice. Češnjak i glavicu luka isto tako ogulimo i narežemo na kockice. Sve priređeno povrće- osim komoračeva zelenja - stavimo u lonac s češnjakom, lukom, lovorovim listom, solju, paprom i vodom, poklopimo. Čim provrije smanjimo vatru i kuhamo 50 minuta. Jabuku ogulimo i naribamo na ribež za sirovu hranu. Maslac rastopimo. Peršin ii nasjeckane komoračeve listiće pržimo prevrćući na maslacu oko 5 minuta i stavimo ih na stranu. Lovorov list uklonimo iz lonca s juhom. Povrće protisnemo i vratimo u lonac. U juhu umiješamo naribanu jabuku i propirjano zelenje. Odmah poslužimo.



    
    Juha od ječmene prekrupe s kozalcem
            (CREME D'ORGE A L'ESTRAGON)


Sastojci:

1 stapka poriluka
1 glavica luka, 1 klinčić
12 svježih listova kozalca (estragona, zmijine trave)
3/4 l vode
2 žlice maslaca
100g prekrupe
1 žličica soli
1 navršak noža bijelog papra
1 žumanjak
1 šalica vrhnja


Priprema:

S poriluka odrežemo tamnozelene listove, stapku uzduž raspolovimo, operemo i narežemo na ploške. Glavicu luka ogulimo, raspolovimo, te u jednu polovicu ubodemo klinčić. Listove kozalca operemo, obrišemo i narežemo na rezance. Pristavimo vodu. Maslac rastopimo u loncu i na njemu uz stalno prevrtanje pržimo prekrupu 3 minute. Dodamo ploškice poriluka i rezance kozalca te uz prevrtanje pržimo nekoliko minuta. Dopunimo vrućom vodom, dodamo sol, papar i raspolovljenu glavicu luka. Sve to kuhamo poklopljeno 60 minuta na slaboj vatri. Žumanjak razmutimo s vrhnjem, pa u smjesu žumanjka i vrhnja umiješamo 4 žlice vruće juhe.  Juhu skinemo sa štednjaka, uklonimo luk te umiješamo smjesu žumanjka i vrhnja. Juhu odmah poslužimo.





 

utorak, 14. listopada 2014.


              Kremasta juha od tikve

           (soupe de cougre a la creme) 


Sastojci:


1 kg tikve
200g slatkog vrhnja
1 salica mlijeka 
1 salica secera
1 navrsak noza bijelog papra
1 prstohvat naribanog muskastog orascica
1 1/2 salica juhe od peradi
2 kriske bijelog kruha
2 zlice maslaca
2 zlice naribanog sira


Priprema: 

Pecnicu ugrijemo na 180*.Tikve ogulimo , ocistimo od koscica i meso narezemo na kockice.Vrhnje izmjesamo s mljekom, solju, paprom, orascicima i juhom od peradi,  pa pomjesamo sa mesom tikve.Time napunimo vatrostalnu posudu i juhu pokrivenu zgotovimo za 60min u pecnici.Kriske bijelog kruha narezemo na kockice.Maslac rastopimo u tavi i na njemu zlatnosmede poprzimo kockice kruha.Juhu izvadimo iz pecnice snazno je promjesamo zlicom za snjeg i nalijemo u 4 salice za juhu.Kockice kruha raspodjelimo po porcijama i pospemo naribanim sirom.





                 Zapecena juha od luka

                             (soupe a l oigon)




Sastojci:



3 velike glavice luka
4 zlice maslaca
1 zlica brasna
3/4 l vode
1 navrsak noza bijelog papra
2 kriske bijelog kruha
1 salica suhog bijelog vina
50 g naribana sira



Priprema:


Luk ogulimo i narezemo na tanke ploske.Rastopimo polovicu maslaca i na njoj prevrcuci zlatnozuto proprzimo kolutice luka.Brasnom pospemo luk, zaprzimo ga i malo pomalo mjesajuci dolijemo vodu. j uhu od luka kuhamo pokrivenu 20min na srednjoj vatri.Kriske bijelog kruha raspolovimo i zlatnosmede poprzimo sa obije strane na ostatku maslaca.Pecnicu ugrijemo na jaku gornju tenperaturu .Kriske bijelog kruharazdjelimo u 4 vatrostalne salice za juhu.Juhu od luka skinemo sa stednjaka i u nju umjesamo bijelo vino.Juhom prelijemo kriske bijelog kruha, pospemo naribanim sirom i zapecemo 5-10 min na naj gornjoj precki ili u rostilju, da se sir pocne topit i dobije zlatnosmedu boju.



                       Juha od krunpira

                                        (potage parmentier)


Sastojci:


400g krunpira
2 poriluka
1 glavica luka
2 mrkve
3/4 l vode ili juhe od peradi
1 zlica soli
1 navrzak noza crnog papra
1/2 salice vrhnja
2 zlice sitno nasjeckanog vlasca



Priprema:


Krunpir ogulimo, operemo i narezemo na kocke.Poriluk raspolovimo po duzini, temeljno operemo i narezemo na ploske.Luk ogulimo i narezemo na kolutice.Mrkvu ostruzemo operemo i narezemo na ploske.Povrce pristavimo sa vodom ili juhom od peradi u lonac, posolimo popaprimo i kuhamo poklopljenom 60 min na blagoj vatri.Ako upotrebljavamo juhu od peradi, koja je vec zacinjena trebalo bi oprezno solit.Zgotovljeno povrce protisnemo kroz sito, vratimo u lonac, izmjesamo sa vrhnjem i jos jedanput jako ugrijemo, ali ne dopustimo da prokuha.Juhu pospemo vlasim.





                    Juha od graha

                                   (potee dauphine)



Sastojci:

200g bijelog graha
2 mrkve 2 glavice luka
2 poriluka
4 rajcice
5 zlica maslaca, 1 zlica soli
1/4 zlice bijelog papra
1 salica listova kiselice
1 salica vrhnja
4 kriske bijelog kruha



Priprema:  


Grah namocen 12 h u hladnoj vodi.Mrkve ostruzemo i nasjeckamo na kockice.Luk ogulimo i nasjecemo na kolutice.Poriluk temeljno operemo, ocistimo i narezemo na ploske.Rajcice ogulimo i rascetvorimo.Pristavimo litru vode.U veliku loncu ugrijemo 3 zlice maslaca.Na njemu proprzimo komadice mrkve , kolutice luka i ploske poriluka.Dodamo rajcice i grah sa vodom u kojoj se namakao, te zalijemo sa toliko kipuce vode, da povrce bude dobro pokriveno.Juhu posolimo i popaprimo pa ju kuhamo poklopljenu 60 min na blagoj vatri.Listove kiselice operemo, obrisemo i narezemo na sitne rezance.Ugrijemo zlicu maslaca i na njemu stalno preokrecuci przimo kiselicu 15 min.Vrhnje umjesamo u juhu od povrca i pospemo je kiselicom.Kriske bijelog kruha raspolovimo, svjetlosmede proprzimo na ostatku maslaca, stavimo u 4 duboka tanjura i polijemo juhom  od povrca.






                Svinjetina sa školjkama
                     (AMEIJOAS A MARINHEIRA COM CARNE DE PORCO FRITA)


Sastojci:

500 h svinjske pisane pečenke
po 1 prstohvat soli i bijelog papra
1 žlica svinjske masti
2 kg školjaka
2 glavice luka, 4 rajčice
1 režanj češnjaka, 3 žlice ulja
1 žlica brašna
1 šalica bijelog vina
1/2 žličice soli
1 žlica nasjeckanog peršina
po 1/2 žličice sušene majčine dušice i sušenog bosiljka


Priprema:

Pećnicu ugrijemo na 220*. Svinjsu pisanu pečenku natrljamo solju i paprom i stavimo u lim. Ugrijemo svinjsku mast, prelijemo pisanu pečenku i pečemo 25 minuta u pećnici. Školjke operemo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Rajčice ogulimo i narežemo na komade. Češnjak oljuštimo. Ulje ugrijemo u velikom loncu, na njemu staklasto popržimo kocke luka i češnjaka; češnjak uklonimo, dodamo rajčice i pirjamo da se raspadnu. Brašno zamješamo u malo vina. Ostatak vina dolijemo k rajčicama i pustimo da se kuhaju kljucajući. Školjke uspemo u umak i kuhamo pokrivene 10 minuta na jakoj vatri. Školjke izvadimo iz ljušture. Zamiješano brašno sa solju, peršinom i sušenim biljem stavimo u umak i prokuhamo. Svinjsku pisanu pečenku izrežemo izrežemo na kocke i prigrijemo sa školjkama u vrućem umaku, ali ne smije prokuhati.



   
                     Riža iz pećnice
                   (ARROZ DE FORNO)


Sastojci:

300 g reže duguljasta zrna
1 l vode, 1 žličica soli
100 g šunke
200 g dimljene kobasice
2 glavice luka, 2 mrkve
2 žlice svinjske masti
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žlica maslinovog ulja


Priprema:

Rižu peremo u situ pod hladnom vodom sve dok voda koja prolazi kroz sito ne bude bistra. U kipuću slanu vodu uspemo rižu i hukamo je pokrivenu 10 minuta na drednje jakoj vatri. Pećnicu ugrijemo na 200*. Šunku narežemo na kocke, kobasicu na ploške, koje ovisno o veličini raspolovimo ili raščetvorimo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Mrkve ostružemo, operemo i također narežemo na kocke. Svinjsku mast rastopimo u vatrostalnoj posudi. Na njoj popržimo kocke luka i mrkve. Dodamo kocke šunke, ploške kobasice i peršin te sve preokrećući popržimo. S poprženim sastojcima pomiješamo rižu i tekućinu u kojoj se kuhala, pokapamo uljem i stavimo u pećnicu na drugu prečku odozdol zapečemo 15-20 minuta. Uz AROZ DE FORNO poslužimo bilo kakvu salatu. 


   
           Mahune na portugalski način
                              (FEIJAO VERDE A MINHOTA)


 Sastojci:

750 g krupnih mahuna
2 glavice luka, 4 velike rajčice
3 žlice maslinovog ulja, 1 žličica soli
2 navrška noža bijelog papra
1 žlica brašna, malo vinskog octa
2 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

Mahune narežemo na rezance, luk na kolutiće. Rajčice ogulimo i narežemo. Sve popržimo na ulju zalijemo vodom, začinimo i pirjamo 30 minuta. Brašno zamiješamo s vodom, njime zgusnemo povrće, začinimo octom i pospemo peršinom.


                          FEIJAO VERDE GUISADO   

Sastojci: 

500g mahuna
4 glavice luka, 2 žlice ulja
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća, 1/2 žličice soli
1 navršak noža bijelog papra 
malo vinskog octa
1 žlica maslaca
2 žlice bijelih mrvica

  
Priprema:

Mahune izlomimo na komade. Luk narežemo na kocke i s peršinom ga kašasto ispirjamo na ulju, protisnemo kroz sito, stavimo u lonac i dodamo mahune. Posolimo i popaprimo. Dolijemo toliko vode da mahune budu pokrivene umakom od luka. Mahune pirjamo 30 minuta. Začinimo octom. Rastopimo maslac. Na njemu popržimo mrvice i pospemo po povrću.



 

 
           Bakalar na način Gomesa de Sa
                                (BECALHAU A GOMES DE SA)


Sastojci:

1 kg bakalara
1-2 šalice mlijeka
1 kg krumpira
4 jaja, 4 glavice luka
1 šalica maslinovog ulja
po 2 navrška noža soli i papra
1 žlica maslaca
10 zelenih maslina
1 žlica nasjeckanog peršina


Priprema:

Ribu namačemo 12 sati u vodi. Zatim je prelijemo kipućom vodom i pustimo da je upija 15 minuta; ogulimo je, izvadimo joj kosti, razdijelimo na male komade. Ugrijemo mlijeko pa ribu pokrivenu mlijekom pustimo da upija 60 minuta. 
Krumpir skuhamo, ogulimo i narežemo na ploške. Jaja tvrdo skuhamo. Luk ogulimo i narežemo na ploške. Pećnicu ugrijemo na 240*. Ulje ugrijemo u vatrostalnoj posudi. Na njemu staklasto popržimo ploške luka. Na ploške luka naizmjenice stavljamo sloj plošaka krumpira i sloj komada bakalara.
Svaki sloj krumpira pospemo s malo soli i papra. Završimo krumpirom. Složenac prelijemo sa žlicom-dvije mlijeka s bakalara, a gornji sloj pokapamo rastopljenim maslacem. Zapečemo u pećnici 20 minuta. Jaja oljuštimo i narežemo na osam djelova. Masline sitno narežemo. Jelo ukrasimo komadićima maslina, peršinom i osminama jaja.



 
                       Kroketi od racica

                                        (croquetes de camaro)




Sastojci:


500g svjezih racica u ljusturi
1 zlica soli, 2 zlice maslaca
4 zlice brasna, 2 zumanjka
po jedan prstohvat soli i bjelog papra
1 jaje, 1 salica bijelih mrvica
2 salice maslinovog ulja




Priprama:



Racice temeljito operemo.Zatim ih kuhamo 5 min u posoljenoj vodi, isresemo ih u cijedilo a vodu u kojoj su se kuhali sacuvamo.Racice izvadimo iz ljusture.Glave i ljusture racica vratimo u uvarak i kuhamo jos 10 min.Tada uvarak procjedimo.Racice ohladimo i sitno nasjeckamo.Rastopimo maslac, pospemo ga brasnom i mjesamo na vatri da dobijemo povezanu smjesu.Zaprzak zalijemo sa malo uvarka od racica i kuhamo ga na blagoj vatri da nastane gusta kasa.Nasjeckane racice umjesamo sa zumanjcima, solju paprom u kasu od brasna, kratko ugrijemo, skinemo sa stednjaka i ostavimo da se ohladi.Od te snjese oblikujemo kuglice velicine oraha.Razmutimo jaje pa kuglice uvaljamo najprije u jaje pa onda u mrvice.Ugrijemo ulje pa krokete od racica isprzimo na ulju krustavosmede sa svih strana.Krokete ostavimo na papiru koji upija da se ocjede i jos ih vruce posluzimo uz pivu ili vino.





                 Zelena juha od krunpira

                                        (calado verde)


Sastojci:


250g locike ili blitve
150g kobasice ,1 trvrda svinjska kobasica zacinjena cesnjakom
500g krunpira1 l vode
2 zlice maslinovog ulja
1 navrsak noza crnog papra





Priprema:



Salatu ili blitvu operemo ocjedimo i narezemo na rezance.Kobasicu kuhamo 15 min u vrucoj vodi, zatim je ohladimo i narezemo na ploske.U osoljenoj kipucoj vodi kuhamo 20 min ploske krunpira, izvadimo ih iz vode zlicom za obiranje pijene i zgnjecimo.Pire od krunpira vratimo u vodu u kojoj su se kuhale ploske, dodamo maslinovo ulje papar i rezance salate ili blitve i ploske kobasice pa sve kuhamo pokriveno jos 10 min.






                    Juha od kestenja


                                   (sopa de castanhas)



Sastojci:


500g jestivog kestenja
1/4 l juhe od mesa ili povrca
100g bijelog kruha
po 1 prstohvat soli,bijelog papra i secera
2 zlice maslaca




Priprema:



Pecnicu ugrijemo na 250* .Kestene na siljastom kraju zarezemo u kriz, stavimo ih na lim i pecemo u pecnici 20 min, dok ljuske ne popucaju.Kestene tada oljustimo i stavimo da se sa juhomod mesa ili povrca kuha pokriveno 40min.8 kestena izvadimo iz juhe, izrezemo ih na sitne kockice i stavimo na stranu.Ostalo kestenje sa juhom od mesa protisnemo kroz sitoi vratimo u lonac.Bijelom kruhu obrezemo koru pa usitnimo rahlu sredinu.Bijeli kruh umjesamo u juhu i pustimo da se u njoj kuha nekoliko min.Juhu zacinimo solju paprom i secerom.Prije posluzivanja u njoj otopimo maslac.Juhu posluzimo kestenjem narezanim na kockice.





            Janjeci bubrezi sa shery-vinom


                                  (rinonez al jerez)



Sastojci:



8 janecih bubrega
1 rezanj cesnjaka
1 glavica luka
1 kriska bijelog kruha
5 zlica maslinovog ulja
1 zlica nasjeckanog persinovog lisca
1/8 l shery-vina
1 lovorov list
1/2 zlice soli
1 navrsak noza bijelog papra



Priprema:



Bubreg operemo i izrezemo na ploske.Cesnjak ogulimo,luk ogulimo i narezemo na kocke.Bijelom kruhu izrezemo koricu i izlomimo ga na komade.3 zlice maslinovog ulja ugrijemo u tavi,dodamo 2 ploske bubrega, cesnjaka i kruh.Sve preokrecuci przimo nekoliko min.Sadrzaj tave stavimo u muzar, dolijemo zlicu vode, sve dobro pomjesamo i stucamo.Ostatak ulja ugrijemo u tavi i na njemu proprzimo kocke luka sa persinom.Preostale ploske bubrega stavimo u tavui sa obju strana smede proprzimo.Dodamo sery-vino, lovorov list, sol papar i smjesu iz muzara pa sve preokrecuci zgotovimo za jos 5min.Lovorov list uklonimo  i janjece bubrege vruce posluzimo.





                Slatko-kiseli pileci baci

                                  (poolo l la catalana)



Sastojci:



8 svjezih pilecih bataka
1/2 zlice soli
2 glavice luka,4 reznja cesnjaka
6 zlica maslinovog ilja,1 lovorov list
2 susena feferona
1/8l suhog crnog vina
2 zlice slatkog vrhnja
i zlica octa
2 susena vrganja
1 zlica meda,nekoliko kapi umaka od soje
1 prstohvat kajenskog papra
30g przenog orasca



Priprema: 



Batke nekoliko puta zarezemo,natrljamo solju i paprikom pa ostavimo da miruju 15 min.Luk sitno nasjeckamo,cesnjak ocistimo i zgnjecimo.Ulje ugrijemo,na njemu batke sa svih strana smede proprzimo i izvadimo ih iz tave.Na istom ulju zlatnozuto poprzimo luk i cesnjak.Dodamo batke zdrobljeni lovorov list i cilly.Dolijemo crno vino , vrhnje i ocat dodamo gljive i sve pirjamo pokriveno 20min na blagoj vatri.batke izvadimo iz umaka ogulimo ih i stavimo na toplo.Tekucinu od pirjanja procjedimo.S umaka skinemo mast,izmjesamo ga sa medom i ukuhavamo da postane kremast.Zacinimo umakom od soje, kajenskim paprom i po ukusu sa malo octaod vina.Batke prelijemo umakom i pospemo orascem.





           Zeciji hrbat na lovacki nacin

                  (libre a la cazadora)


Sastojci:

2 zecija hrbata po600g,sok od 2 limuna
1/4 l suhog crnog vina (rioja)
2 rakiske casice spanjolske komovice (4cl)
3 reznja cesnjaka
1 navrsak noza crnog papra
150g masne suhe slanine
4 kozijak,1 mrkva
200g grozda
1 lovorov list
2 klincica
1/2 zkicice susene majcine dusice
1/8 l slatkog vrhnja
po jedan prstohvat soli i papra



Priprema:


Zecije hrpte ogulimo,pokapamo limunovim sokom i ostavimo pokrivene da miruju2 sata.Pomjesamo crno vino i komovicu.Cesnjak ocistimo i zgnjecimo.Zecije hrpte natrljamo cesnjakom i paprom prelijemo vinom i pokrivene mariniramo 4-5 sati.Pecnicu ugrijemo na 220*Zeca izvadimo iz marinade obrisemo ga i omotamo ploskama slanine.Marinadu do daljne upotrebe stavimo sa strane 35-40 min u pecnici na drugoj precki odozdo :pri tom poljevamo mascu istopljene slanine.Kozjak nasjeckamo,mrkvu narezemo na sitne kocke.Bobe grozda raspolovimo i uklonimo im sjemenke.Sa zecijeg hrbataskinemo ploske slanine i meso stavimo na toplo.Staloga od pecenja skinemo mast i ohladimo ga sa malo marinade.Kockice kozijaka i mrkve preprzimo sa malo masti od pecenja dodamo lovorov list,klincice i majcinu dusicu polijemo ostatkom marinade i pustimo da se dobro ukuha.Umak procjedimo , izmjesamo ga sa vrhnjem i talogom od pecenja,pa zacinimo grozde ulijemo u umaku.







 


                Omlet na seljacki nacin

                                           (tortilla a la paisano)




Sastojci:


300g teleceg mozga
1 zlica octa
100g sirove dimljene sunke
4 krunpira srednje velicine
1crvena paprika
4 zlice ulja 1 zlica soli
1 salica zamrznutog graska
4 jaja,1 prstohvat bijelog papra


Priprema:



Teleci mozak operemo i drzimo u hladnoj vodi da se krv potpuno otopi: pri tome cesce mjenjamo vodu.Pristavimo 1l vode s octom.U kipucu  stavimo mozak da 7min kuha u otklopljenom loncu.Mozak operemo hladnom vodom  skinemo mu kozicu i uklonimo sve grudice krv i zilice pa ga narezemo na ploske.Sunku narezemo na kocke.Krumpir ogulimo i naribamo na ploske.Papriku narezemo na rezance.Ugrijemo 2 zlice ulja na njemu s obju strana brzo poprzimo ploske mozga i izvadimo ih.Na vruce ulje stavimo krumpir zacinimo sa pola zlice soli i isprzimo.Dodamo grasak,ploske mozga, sunku i rezanac paprikesve pomjesamo i przimo 2-3 min.Jaja razmutimo sa ostatkom soli i paprom i promjesamo.Tortillu przimo dok donja strana dobije zlatnosmedu koricu: onda ju istresemo na pladanj ostatak ulja ulijemo u tavu p Tortillu zlatnosmede isprzimo s druge strane.






                Biskajski lonac s povrcem

                              (minestra a la vizcania)



Sastojci:


1 mala glavica cvijetace
1 pile tesko od 1 kg
250g teletine
1 glavice luka
3 stapke poriluka
1 mrkva 2 rajcice
12 malih mladih krunpira 
3 zlice maslinovog ulja,1 zlica brasna
1/2 l juhe od mesa
1 zlicanasjeckanog persinovog lisca
1 zlica soli
1 navrsak bijelog papra
1/2 salice bijelog vina
8 srca srticoke 2 tvrdo kuhana jaja




Priprema:


Cvjetacu kuhamo oko 30 minna blagoj vatri.Piletu ogulimo kozu i povadit  kosti pa ga sa teletinom narezemo na komade velike 4-5 cm .Luk narezemo na kockice.Poriluk i mrkvu narezemo na ploske.Rajcice ogulimo,ocistimo od sjemenka i narezemo na komade.Krumpir ogulimo.Ugrijemo ulje, na njemu dobro proprzimo svo meso,izvadimo ga iz lonca i stavimo na stranu.Luk poriluk mrkvu i brasno proprzimo na istom ulju.Pomjesamo sa juhom od mesa,rajcicom,persinom solju paprom i vinom: kuhamo 15 min.Povrce protisnemo kroz sito ivratimo u lonac.Dodamo meso i krupira pa kuhamo pokriveno 30min.Cvijetacu i srce articoke ugrijemo u loncu. Jelo ukrasimo ploskama jaja.




                              Riza u tavi

                                                              (paella)




Sastojci:


Sastojci za 6 osoba
1 pile tesko oko 1,2kg
2 glavice luka ,3 reznja cesnjaka
6 rajcica
1 salica maslinovog ulja
1 1/2 zlica soli
2 navrska noza bijelog papra
300g rize duguljastog zrna
1 l vruce juhe od mesa
2 navrska noza safrana
250g fileta crvenog grgeca
200g jastogovih repova iz limenke 
250g kozerviranih dagnji
1 salica zamrznutog graska
1/8 l suhog vina
15 crveno punjenih maslina
250g dimljenih kobasica zacinjenih cesnjakom



Priprema: 

Pile narezemo na komade,operemo ih i obrisemo.Luk i cesnjak ogulimo i sitno nasjeckani.Rajcice ogulimo i narezemo na osam djelova.3/4 kolicine ulja ugrijemo u velikoj dubokoj tavi(najbolje u pravoj tavi za paellu)i na njemu sa svih strana zlatnosmede poprzimo poprzimo piletinu,posolimo je i popaprimo.Utavu stavimo luk,i cesnjak i rizu pa je staklasto poprzimo uz stalno mjesanje.Dolijemo juhu od mesa, umjesamo safran i sve kuhamo oko 15 minna blagoj vatri.Riblje filete operemo obrisemo i narezemo na kocke.Jastrogove repove i dagnje ocijedimo.Riblje kocke ,jastogove repove,skoljke,grasak i rajcicu oprezno mjesamo s rizom,prelijemo bijelim vine i sve pustimo da se jos 15 min pirja na vrlo blagoj vatri.Masline operemo i ocjedimo ih i raspolovimo.Ostatak ulja ugrijemo u maloj tavi i na njemu hrustovu poprzimo kobasicu.Paellu pospemo maslinama i pecenim kobasicama.










ponedjeljak, 13. listopada 2014.

                 Jastučići od janjetine
                          (EMPANADILLAS)


Sastojci:

600g duboko zamrznutog lisnatog tijesta
400g janjetine
50g masne suhe slanine
1/2 glavice luka, 2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/2 žličice ljute mljevene paprike 
1 žlica sitno nasjeckanog vlasca
1 jaje, 1 žumanjak

Priprema:

Lisnato tijesto otopimo. Janjetinu i slaninu narežemo na kockice i odmah usitnimo kuhinjskom sjekiricom ili nožem za sjeckanje.
Luk ogulimo i narežemo na vrlo sitne kockice. Ugrijemo ulje, na njemu staklasto popržimo luk i nasjeckanu slaninu. Dodamo janjetinu, uz češće prevrtanje pržimo 5 minuta, posolimo i začinimo paprikom. Umješamo vlasac i jaje. Otopljene komade lisnatog tijesta stavimo jedan na drugi, malo ih stisnemo i na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljamo na debljinu od 2-3 mm. Tijesto narežemo na četvorine. Po četvorinama raspodjelimo nadjev od mesa, presavinemo ih u trokute i rubove čvrsto stisnemo valjuškom. Jastučiće od tijesta položimo na lim isplahnut hladnom vodom i ostavimo da miruje 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Jastučiće namažemo žumanjkom i pečemo 20-25 minuta; poslužimo vruće ili hladne.


 
                        Jaja flamenco
                    (HUEVOS A LA FLAMENCA)


Sastojci:

1 glavica luka, 2 režnja češnjaka
2 rajčice
1 crvena paprika
100g sirove dimljene šunke
200g kobasice začinjene paprikom
5 žlica maslinovog ulja
1 šalica duboko zamrznutog graška
1 šalica duboko zamrznutih mahuna
1 žličica soli
po 1 prstohvat bijelog papra i ljute paprike
8 jaja


Priprema:

Luk ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i narežemo na komade.
Papriku raspolovimo, očistimo od pregradnih opna i sjemenaka, operemo i narežemo na rezance. Čunku također narežemo na  rezance. Kobasicu narežemo na ploške. Ulje ugrijemo u vatrostalnoj posudi. Na njemu poprđimo kocke luka i češnjaka.
Dodamo rajčice, rezance paprike, grašak i mahune, začinimo, sve promiješamo i pokriveno pirjamo 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Izdvojimo 8 plošaka kobasice, ostatak kobasice umiješamo sa šunkom u povrće. Malom zaimačom u povrću načinimo 8 udubina i u svako razbijemo po jedno jaje. Svako jaje pokrijemo ploškom kobasice. Jelo zapečemo u pećnici na srednjoj prečki. Čim se bjelanjak skrutne, izvadimo posudu iz pećnice. Jaja poslužujemo vruća.


 
               Prženi kruh s jajima
               (MIGAS CON HUEVOS FRITOS)


Sastojci:

500g starog bijelog vina
1 šalica mlake vode
1/2 žličice soli
2 režnja češnjaka
200g kobasice začinjene paprikom
200g sirove dimljene šunke
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica ljute mljevene paprike
4 jaja
po jajetu 1 prstohvat soli i bijelog papra

Priprema:

Kruh narežemo na vrlo tanke kriške i stavimo ga nekoliko sati prije obroka u posudu, pokapamo vodom, posolimo i ostavimo da stoji pokriven. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Kobasicu i šunku narežemo na kockice. 3 žlice maslinovog ulja ugrijemo u tavi. Na njemu popržimo češnjak, kobasicu, šunku i papriku u prahu.
Dodamo namočeni kruh, sve pomiješamo i 15 minuta pržimo preokrećući. Kruh pri tome kuhačom usitnimo na male komade. Ostatak ulja ugrijemo u drugoj tavi i na njemu ispržimo jaje na oko. Posolimo ih, popaprimo i stavimo na isprženi kruh.


    
           Složenac od morskih plodova
                    (ZERZUELA DE MARISCOS)


Sastojci:

400g duboko zamrznutih liganja
16 duboko zamrznutih škampa 
400g svježih daganja
250g fileta bakalara
1 žlica limunovog soka
2 glavice luka, 1 vezica peršina
3 režnja češnjaka
1 žličica soli, 4 rajčice
1/4 l bijelog vina, 5 žlica ulja
1/4 žličice bijelog papra


Priprema:

Lignje i škampe otopimo. Lignje sitno narežemo. Školjke operemo, očetkamo i odrežemo im nit. Bakalar operemo, narežemo na komade velike 4 cm i pokapamo limunovim sokom. Luk ogulimo, jednu glavicu narežemo na kocke, drugu na osam djelova. Peršin operemo, listove nasjeckamo, peteljke sačuvamo. Češnjak ogulimo i zgnječimo sa solju. Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Osmine luka zakuhamo s vinom, peršinovim peteljkama i češnjakom. U tome školjke skuhamo za 5-8 minuta pokrivene, na jakoj vatri. Izvadimo ih iz uvarka. Uvarak procijedimo. Ugrijemo ulje i na njemu staklasto popržimo kocke luka. Dodamo rajčice, bakalar, papar i lignje, zalijemo uvarkom os školjaka i sve pokrivenokuhamo 15-ak minuta. Škampe i školjke u ljusci ugrijemo u jelu. Zarzuelu poslužimo posutu peršinom.