Bearnska gusta juha od povrća
(GARBURE A LA BEARNAISE)
Sastojci:
500 g govedine (prsi)
2 guščja batka
1 l vode. 1 žlica soli
1/2 glavice luka, 1/2 lovorovog lista
1 velika mrkva
4 male bijele repe
3 krumpira srednje veličine
1/4 glavice bijelog kupusa (oko 250 g)
1 šalica graha iz limenke
250 g mahuna
1 peršinov korijen
2 stabljike krbuljice
1 grančica miloduha
1/2 žličice bijelog papra
4 žlice naribanog sira catalou
2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Meso i batake operemo. Zavrijemo posoljenu vodu s lukom i lovorovim listom. U nju stavimo meso i guščje batke, pa kuhamo poklopljeno sat i pol na blagoj vatri.
Mrkvu ostružemo, repe i krumpir ogulimo, operemo i narežemo na kocke. Bijelom kupusu uklonimo kočanj i kupus naribamo. Grah ocijedimo. Mahune očistimo i narežemo na komade. Peršinov korijen ostružemo i operemo. Meso i batake izvadimo iz juhe. Juhu procijedimo i ponovno zakuhamo s priređenim povrćem, krbuljicom i miloduhom. Govedinu narežemo na kocke velike oko 3 cm, meso guščjih bataka skinemo s kostiju i sitno narežemo, vratimo u juhu i na blagoj vatri kuhamo još slijedećih 20-30 minuta. Jelo prije posluživanja posolimo, popaprimo, uklonimo peršinov korijen, pa pospemo sirom i peršinom.
Nema komentara:
Objavi komentar