(CREME D'ORGE A L'ESTRAGON)
Sastojci:
1 stapka poriluka
1 glavica luka, 1 klinčić
12 svježih listova kozalca (estragona, zmijine trave)
3/4 l vode
2 žlice maslaca
100g prekrupe
1 žličica soli
1 navršak noža bijelog papra
1 žumanjak
1 šalica vrhnja
Priprema:
S poriluka odrežemo tamnozelene listove, stapku uzduž raspolovimo, operemo i narežemo na ploške. Glavicu luka ogulimo, raspolovimo, te u jednu polovicu ubodemo klinčić. Listove kozalca operemo, obrišemo i narežemo na rezance. Pristavimo vodu. Maslac rastopimo u loncu i na njemu uz stalno prevrtanje pržimo prekrupu 3 minute. Dodamo ploškice poriluka i rezance kozalca te uz prevrtanje pržimo nekoliko minuta. Dopunimo vrućom vodom, dodamo sol, papar i raspolovljenu glavicu luka. Sve to kuhamo poklopljeno 60 minuta na slaboj vatri. Žumanjak razmutimo s vrhnjem, pa u smjesu žumanjka i vrhnja umiješamo 4 žlice vruće juhe. Juhu skinemo sa štednjaka, uklonimo luk te umiješamo smjesu žumanjka i vrhnja. Juhu odmah poslužimo.
Nema komentara:
Objavi komentar