Zapečene Jakobove kapice
(COQUILLES SAINT-JACQUES AU GRATIN)
Sastojci:
4 svježe Jakobove kapice
1 kozjak
100 g pečurki, 50 g maslaca
1 žlica nasjeckanog peršina
2 žlice brašna, 1/2 šalica bijelog vina
1 žumanjak
4 žlice bijelih mrvica
2 žlice maslaca
Priprema:
Školjke otvorimo kao kamenice. Svijetlo meso i narančasto crveni >>koralj<< -spolne organe- odvojimo od tamnih sluznica što ih okružuju i blanširamo 3 minute u malo kipuće vode. Ljušture iskuhavamo oko 10 minuta. Meso školjaka stavimo da se ocijedi; podjelimo ga na male komade. Od vode kojom smo blančirali odmjerimo pola šalice. Pećnicu ugrijemo na 200*. Kozjak ogulimo i narežemo na sitne kocke. Pečurke narežemo na ploške. Kockice kozjaka staklasto popržimo na maslacu, dodamo pečurke i peršin te malo popržimo. Pospemo brašnom, svijetlosmeđe popržimo i malo pomalo zalijevamo uvarkom od školjaka. Umješamo bijelo vino, pustimo da umak kuha 2 minute i skinemo sa štednjaka. Umiješamo žumanjak i primješamo meso školjaka. Smjesu razdjelimo u ljušture, pospemo mrvicama i pokrijemo listićima maslaca. 10 minuta zapečemo u pećnici.
Nema komentara:
Objavi komentar