Recepti jela i kolaca

četvrtak, 16. listopada 2014.

           Rakovi u umaku od vrhnja
                (ECREVISSES A LA CREME)


Sastojci:


30 živih riječnih rakova
1 l vode, 1 l bijelog vina
1/8 l vinskog octa
1 glavica luka, 1 režanj češnjaka
1 mrkva
1 žlica soli, 2 klinčića
4 zrna papra, 1 lovorov list
po 1 grančica peršina i majčine dušice
2 kozjaka, 4 žlice maslaca
1 1/2 žlica brašna, 1/4 l bijelog vina
350 g slatkog vrhnja
2 žlice svježih vršaka kopra


Priprema:

Rakove operemo hladnom vodom. Vodu posolimo, zakuhamo s vinom i octom. Glavicu luka, češnjaka i mrkvu narežemo na komade, stavimo sa začinima, peršinom i grančicom majčine dušice  u mješavinu vina i vode, te pustimo da ključajući kuha 10 minuta. U kipuću vodu ubacujemo po 5 rakova s glavom naprijed, pustimo da se ključajući kuhaju 10 minuta i izvadimo ih iz juhe. Svih 30 skuhanih rakova naposljetku ostavimo da se ohlade u juhi. Zatim juhu procijedimo, odmjerimo 1/2 l i ukuhamo na 1/4 l. 
Meso rakova izvadimo iz ljuštura. Kozjake narežemo na sitne kocke i staklasto popržimo na maslacu.  Pospemo ih brašnom, malo pomalo dolijemo juhu i kuhamo 5 minuta. Umiješamo bijelo vino i vrhnje, pustimo da jednom uskipi.
U umak stavimo račje meso i kopar.   















 

Nema komentara: