Recepti jela i kolaca

četvrtak, 16. listopada 2014.

                    Hlap na roštilju
                          (HOMARD GRILLE)


Sastojci:

Za hlap
2 hlapa teška oko 600g
1 mrkva, 1 glavica luka
6 l vode, 3 žlice soli
1/4 l bijelog vina, 1 limunov sok
6 zrna papra
4 žlice maslinovog ulja


Za maslac
150 g mekog maslaca
2 režnja češnjaka
2 žlice sitno naribanih badema
2 žlice nasjeckanog kozjaka
2 žlice nasjeckanog peršina
1/2 žličice soli
1 navršak noža bijelog papra
1 prstohvat kajenskoga papra


Za umak
175 g slatkoh vrhnja
1 žličica estragon senfa
1 žlica nasjeckanog začinskog bilja kao krbuljica, vlasac i estragon
1 žličica škrobnog brašna
po 1 navršak noža soli i papra
1 prstohat kajenskoga papra
2 1/2 rakijske čašice calvadosa (5cl)


Priprema:

Životinje operemo hladnom vodom. Mrkvu ostružemo i sitno narežemo, glavicu luka ogulimo i narežemo na osam djelova. U vodu stavimo sol, vino, limunov sok, komadiće mrkve i luka i zrnje papra. Zakuhamo. Lonac mora biti tako dubok da hlap može odmah posve uronit. Hlapa bacimo naglavce u jako kipuću vodu i držimo ga drškom kuhače 5 minuta pod vodom. Zatim ga 10 minuta skuhamo u vodi koja lagano ključa, izvadimo ga iz uvarka i pustimo da se ohladi. S drugim hlapom postupamo isto tako. Hlapove raspolovimo po dužini. Narančastocrveni >>koralj<< i kremasti sadržaj glave izvadimo i stavimo u zdjelu. Štipaljke otvorimo i meso stavimo u zdjelu u kojoj je >>koralj<<.
Prazne dijelove glave otkinemo, raspolovljene donje dijelove namažemo uljem i stavimo ih s prerezom nagore u lim namazan uljem. Pećnicu ugrijemo na 220*. Maslac stavimo u zdjelu. Češnjak ogulimo i protisnemo kroz tijesak za češnjak na mslac. Bademe, kozjak, peršin i začine umiješamo u maslac. Hlapove stavimo u pećnicu smanjimo na 180*. Hlapove nakon 5 minuta izvadimo iz pećnice i meso ima namažemo začinjenim maslacem; ponovo pečemo 5 minuta. Na starnu stavljamo meso hlapova pomiješamo s ostatkom začinjenog maslaca, time namažemo polovice hlapova i još ih 5 minuta pečemo na najgornjoj prečki pećnice; zatim ih držimo vruće. Ugrijemo vrhnje i izmiješamo sa senfom i začinskim biljem. Škrobno brašno pomiješamo sa začinima i calvadosom, pustimo da jednom uskipi i poslužimo uz hlapove.       


 

Nema komentara: