Recepti jela i kolaca

četvrtak, 16. listopada 2014.

                        Okruglice od štuke
                                                      (QUENELLES DE BROCHET)



Sastojci:

1 štuka teška oko1 kg
1 glavica luka, 1/4 l bijelog vina
1/2 lovorovog lista, 4 jaja
1 žličica soli
1 navršak noža bijelog papra
1 prstohvat sameljenog muškatnog oraščića
150 g maslaca, 1 šalica mlijeka
100 g brašna


Priprema:

Štuki odrežemo glavu, rep i peraje, ogulimo je, izvadimo kosti i tamnu kožicu iz trbušne šupljine. Luk ogulimo i raščetvorimo. Odrezane dijelove ribe kuhamo u vinu s četvrtinama luka i lovorovim listom 40 minuta u otvorenom loncu; neka vino pri tom ispari do polovice. Uvarak procijedimo. Riblje meso sameljemo strojem za mljevenje mesa. Bjelanjke istučemo u čvrst snijeg. Snijeg pomiješamo s ribljim pireom i začinimo. Polovicu maslaca zakuhamo u mlijeku. U kipućem mlijeku miješamo brašno da nastane valjušak. Žumanjke, riblju smjesu i ostatak tekućeg maslaca umiješamo u valjušak. Vinski uvarak dopunimo s toliko vode da okruglice u njemu mogu plivati. Od riblje smjese oblikujemo okruglice i stavimo ih  da se 15 minuta kuhaju u vinskom uvarku. Poslužimo s nizozemskim umakom i lisnatim špinatom.



Nema komentara: