Recepti jela i kolaca

ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Broskva s glaziranim kronpirom




















Dimljeni losos sa spinatom


















Škotsko čajno pecivo


Pita od jabuka sa sirom


Pečena patka


Farmerski varenac


Kornvolski jastučići s mesom


Svinjska pečenka s umakom od jabuka


Složenac s janjećim bubrezima


Zapečeni bakalar


Lovački složenac


Tradicionalno nizozemsko zimsko jelo


Kiseli ragu


Pečeni sleđevi


Juha od graha iz Overijsela


Gentska torta od sira


Flamansko meso s pivom


Cikorija na briselski način


Ardenska juha


Flamanska kokošja krem juha



















Pita od sirupa


Engleski božićni puding


Krema od voća


Piletina na farmerski način


Varenac od govedine i goveđih bubrega


Pita sa janjetinom


Govedina na starinski način


Irski gulaš


Pirjani losos s krastavcima & Morski račići s maslacem


Pečeni sleđevi u zobenom brašnu


Novogodišnji uštipci


Zečetina u paprenu umaku


Lajdenski lonac


Riža s umakom od mesa


Pečena jegulja sa sirupom


Popečci od jabuka


Čokoladna pjena


nedjelja, 19. listopada 2014.

Ledeni nabujak (souffle glace)

               

Sastojci:


3 lista zelatine
8 zumanjaka
250g secera
3 salice hladne jake kave
1 rakiska casa likera od narande
4 bjelanjka
3/8l slatkog vrhnja
30g secera
1kalup za nabujak



Priprema:


Na kalup za nabujak nacinimo produzetak od pergament-papira visok 7 cm.Zelatinu namocimo u dosta vode.Zumanjke pjenasto izmjesamo s polovicom secera.Zelatinu ocijedimo, umjesamo je u smjesu od jaja pa sve uz stalno mjesanje grijemo u vodenoj kupelji dok smjesa ne postane kremasta.Kremu izvadimo iz vodene kupolji, promjesamo je sa kavom i likerom i stavimo u hladnjak da se hladi 30min.Bjelanjke cvrsto izmjesamo sa ostatkom secera.Snjeg od jaja umjesamo u rashladenu kavenu smjesu.Vrhnje cvrsto istucemo sa secerom i umjesamo  u smjesu.Kremu stavimo u prilagoden kalup za nabujak i zamrzavamo je barem 4 sataPrije posluzivanja nabujak pospemo kakaom u prahu i uklonimo papirnati produzetak.



 

Sobret od sampanjca (sorbet au champagne)

          

Sastojci:
 

sastojci za 6 osoba
400g secera
sok od 4 limuna
1 boca suhog sampanjca


Priprema:


Kuhamo 1/2l vode uz cesce mjesanje, sa secerom dok se secer potpuno ne otopi.Sirup zatim uz visekratno mjesanje ohladimo i pomjesamo sa limunovim sokom.Hladni sirup izmjesamo sa sampanjcem, masu stavimo u elekticni stroj za prevrljavanje sladoleda i kremasto je izmjesamo u pretincu za pravljenje leda ili jos bolje u stroju za zamrzavanje.Ako nemamo glasijeru, sorbet zamrznemo u pretincu za duboko zamrzavanje.Tenperatura mora biti barem -15*.Da sorbet bude mek i gibak mora se u razmaku od 60 min  dva put promjesat u mikseru i vratit da se sljedecih 60min smrzava.60 min prije posluzivanja sorbet izvadimo iz aparata za zamrzavanje i stavimo u hladionik.Masicama za kuglice sorbet stavimo u case ohladene na ledu i ukrasimo po zelji.



 
                Kolac sa tresnjama

                     (clafoutis)


Sastojci:


500g crvenih tresanja
4 zlice brasna
8 zkica secera
1 prstohvat soli
3 jaja
2 salice mlijeka
za kalup: maslac
za posipanje: secer u prahu




Priprema:


Tresnje operemo pokidamo od peteljki i dobro ocijedimo. Brasno promjesamo u zdjeli  sa secrom i solju.1 jaje rastavimo na zumanjak i bjelanjak, pa bjelanjak istucemo u tvrdi snjeg.Ostatak jaja i zumanjak izmjesamo sa brasnom i secerom.Malo pomalo dolijemo mlijeko, pa tjesto ostavimo da stoji nekoliko min.Pecnicu ugrijemo na 200*.Vatrostalni kalup namazemo maslacem.Tresnje stavimo u kalup.Snjeg od bjelanjaka umjesamo u tjesto i njime prekrijemo tresnje.Kolac pecemo oko 45 minu predhodno ugrijanoj pecnicina drugoj precki odozgo.Posluzimo po volji vruce ili hladno.Prije posluzivanja dopro pospemo secerom u prahu.



                 Krema od karamela

                                   (creme au caramel)


Sastojci:

sastojci za 6 osoba
100g secera
1 rakiska casica vode
1/2l mlijeka
1/4 stapica vanilije
90g secera
3 jaja
2 zumanjka
za kalupice ulje 6 malih kalupa



Priprema:


 Pecnicu ugrijemo na200*.Vatrostalnu posudu napunjenu vodom stavimo u pecnicu da se voda ugrije na 80*.Kalupice namazemo uljem.Secer stavimo u posudu i u njoj ga otopimo na srednje jakoj vatri.Cim se secer pocne topiti na rubu, lagano mjesamo da se sav potpuno otopi.Dodamo i umjesamo vodu.Prelijemo tim dna kalupica a ostatak karamele zakuhamo sa jos malo vode i umak stavimo na stranu.Zakuhamo mlijeko sa stapicem vanilije.Secer izmjesamo sa jajima i zumanjcima.Malo pomalo umjesamo vruce mlijeko u smjesu od jaja pa sve protisnemo kroz fino sito.Smjesom napunimo kalupice i stavimo ih u vodenu kupelju u pecnici da se 20min zgusnu.Kremu dobro ohladimo i malo prije posluzivanja izvrnemo iz kalupa.Umak od karamele posluzimo odvojeno uz kremu.  








subota, 18. listopada 2014.

            Tuluški bijeli grah s mesom
                     (CASSOULET TOULOUSAIN)


Sastojci:

150 g bijeloga graha
300 g svinjskog trbuha
3 glavice luka, 1 klinčić
3 režnja češnjaka, 1 žlica soli
1 vezica začinskog bilja
2 navrška noža bijelog papra
500 g janjeće lopatice
1 žlica brašna
1 žlica pekmeza od rajčica
100g kobasica začinjena češnjakom u ploškama
1 šalica bijelih mrvica
2 žlice maslaca

Priprema:

Grah namačemo 12 sati. Svinjetinu narežemo na kockice. Glavicu luka ogulimo, u jednu ubodemo klinčić, dve narežemo na kocke. Češnjak ogulimo, 2 režnja zgnječimo sa solju. Svinjski trbuh s vezicom bilja, glavicom luka u kojoj je klinčić, cjelim režnjom češnjaka, zgnječenim češnjakom i paprom stavimo u grah i dopunimo vodom. Kuhamo pokriveno 60 minuta. Janjetinu narežemo na kocke, popržimo s kockama luka i brašnom na masti. Pekmez od rajčice dodamo k mesu s toliko vode da sve bude pokriveno, pa kuhamo 60 minuta. Pećnicu ugrijemo na 220*. Grah i meso stavimo u vatrostalnu posudu. Dodamo kobasicu i janjetinu s tekućinom od pirjanja. Grah pospemo mrvicama, na to stavimo listiće maslaca i pečemo 20 minuta u pećnici.   



 
             Korzikanski lonac s mesom
                          (STUFATU)


Sastojci:

600 g goveđe bokovine
300 g svinjske vratine
100 g mesnate slanine
3 rajčice, 1 glavica luka
3 režnja češnjaka
1/2 šalice maslinovog ulja
1 šalica bijelog vina, 1 žličica soli
2 navrška noža bijelog papra
1 žličica soli, 250 g makarona
100 g naribanog sira grojer
2 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

Meso operemo, obrišemo i narežemo na sitne kocke. Slaninu narežemo na rezance. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i narežemo na komade. Glavicu luka i češnjak ogulimo i narežemo na kocke. Ulje ugrijemo u velikom loncu i na njemu popržimo kocke mesa. Dodamo luk, češnjak, rajčice i slaninu. Prelijemo vinom, posolimo i popaprimo, pa nekoliko minuta pirjamo. Dodamo toliko vode da tekućina pokrije meso. Poklopljeno kuhamo 2 sata. Pristavimo slanu vodu, u njoj skuhamo makarone, prelijemo ih hladnom vodom i ocijedimo. Pećnicu ugrijemo na 180*. U vatrostalnu posudu slažemo slojeve mesa i umaka, na njega makarone, a njih pospemo sirom i peršinom. Završimo s makaronima i sirom. Lonac s mesom stavimo u pećnicu da se zapeče 30 minuta.  







 
    Hrbat divlje svinje s umakom od trešanja
      (SELLE DE MARCASSIN A LA SAUCE AUX CERISES)



Sastojci:

1,5 kg hrpta divlje svinje
po 1/2 žličice sušene majčine dušice i žalfije
1 žličica crnog zrnja papra
1 mrkva, 1/8 celerova korijena
3 glavice luka, 50 g slanine
1/2 l crnog vina, 1 žličica soli
4 žlice maslaca, 3 žumanjka
5 žlica bijelih mrvica
1 žličica šećera
1 šalica kompota od višanja
1 šalica soka od trešanja


Priprema:

Meso operemo i obrišemo. Začinsko bilje stucamo u mužaru sa zrnjem papra, time natrljamo meso i pustimo ga da odleži 2 sata. Mrkvu narežemo na ploške, a celerov korijen nasitno. Glavice luka ogulimo, 2 narežemo na kolutiće,a treću na kocke. Vino zakuhamo s mrkvom, celerom, kolutićima luka i 4 dl vode, pa dok je još toplo, prelijemo meso; 2 sata mariniramo. Šećnicu ugrijemo na 200*. Meso obrišemo i posolimo. Kocke slanine dobro ispržimo, popržimo kocke luka i meso, prelijemo marinadom, pa pokriveno zgotivimo u pećnici za 60 minuta. Rastopimo maslac i pomiješamo sa žumanjcima, mrvicama i šećerom. Time namažemo pečenku, zapečemo koru i stavimo na toplo. Umak od pečenja procijedimo, pomiješamo s ostatkom sastojaka i malo ukuhamo.  




 
              Kunić po receptu iz Bresse
                                 (LAPIN A LA BRESSANE)


Sastojci:

1 kunić težak oko 1,5 kg
100 g mesnate suhe slanine 
1 glavica luka, 1 režanj češnjaka
1 žličica soli
1 šalica juhe od peradi
2 žlice maslaca, 1 žlica brašna
1 šalica suhoga bijeloga vina
1 prstohvat  sušenog ružmarina
1 navršak noža bijelog papra
2 žumanjka, 3/4 šalice vrhnja


Priprema:

Očišćenog kunića operemo, obrišemo i razrežemo na komade. Slaninu narežemo na kocke. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo, grubo usitnimo i zgnječimo sa solju. Juhu od peradi ugrijemo. Maslac rastopimo u loncu za pirjanje, na njemu sa svih strana smeđe popržimo komade kunića. Dodamo kocke slanine i luka, sve uz prevrtanje staklasto popržimo, pospemo brašnom i zalijemo juhom od peradi. Češnjak, vino, ružmarin i papar pridodamo k dijelovima kunića, pa ih pokrivene pirjamo otprilike 60 minuta. Komade kunića stavimo na toplo. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, u smjesu žumanjaka i vrhnja umiješamo 4-5 žlica vruće tekućine od pirjanja, skinemo lonac sa štednjaka, pa umakom pomiješamo smjesu žumanjaka i vrhnja. Umakom prelijemo meso.

Uz to prijaju bijeli kruh ili kroketi od krumpira.   




 
                       Punjeni fazan
                                            (FAISAN FARCI AUX NOIX)


Sastojci:

1 fazan težak oko 1,2 kg 
50 g svijetlih krupnih grožđica bez sjemenaka
2 rakijske čašice konjaka (4cl)
50 g starog bijelog kruha
1/2 šalice mlijeka
250 g očišćenih oraha
1 žličica
2 navrška noža bijelog papra, 1 jaje
100 g masne suhe slanine u tankim ploškama
po 1 mala mrkva i glavica luka
1 grančica svježe majčine dušice
2 grančice peršina
1 lovorov list, 50 g maslaca


Priprema:

Fazana operemo i obrišemo; srce i jetricu sitno nasjeckamo. Grožđice namočimo u konjaku. Kruh namočimo u mlijeku. Orahe sitno nasjeckamo. Iznutrice pomiješamo s orasima, iscijeđenim kruhom i ocijeđenim grožđicama, s 1/2 žličice soli, navrškom papra i jajetom. Time nadjenemo fazana, sašijemo ga, posolimo i popaprimo, obložimo ga slaninom i slaninu privežemo. Mrkvu i glavicu luka sitno narežemo. Začinsko bilje i lovorov list svežemo. Pećnicu ugrijemo na 200*. Maslac rastopimo u limu. Dodamo fazana, komade mrkve i luka i svežnjić bilja, pa u pećnici pečemo 10 minuta, pokrijemo lim i nastavimo peći još 60 minuta. Uklonimo slaninu i fazana stavimo na toplo. Talog od pečenja pomiješamo s konjakom u kojem su se namakale grožđice i protisnemo na fazana. 




 
                    Jarebica s lećom
                            (ESTOUFFADE DE PERDRIX AUX LENTILLES)



Sastojci:

2 mlade jarebica
1/2 žličice soli, 2 navrška noža papra
50 g masne suhe slanine u tankim ploškama
1 mrkva, 2 glavice luka
1 klinčić
2 režnja češnjaka
50 g svinjske masti
1 šalica bijelog vina
300 g sitne zelene leće
1/2 žličice soli, 1 grančica svježe majčine dušice
1 grančica peršina
1 lovorov list


Priprema:

Jarebice iznutra posolimo, popaprimo i umotamo ploškama slanine. Mrkvu narežemo na ploške. Glavice luka ogulimo, jednu narežemo na kolutiće, a u drugu ubodemo klinčić. Češnjak ogulimo i raspolovimo. Mast ugrijemo, na njoj smeđe popržimo jarebice. S njimaa popržimo ploške mrkve, češnjak i kolutiće luka. Dolijemo vino šalicu vode; pirjamo pokriveno 50 minuta. Leću pokrivenu hladnom vodom zakuhamo; dodamo sol, luk, začinsko bilje i lovorov list, pa sve zgotivimo za otprilike 50 minuta. Uklonimo bilje, lovorov list i luk, jarebice stavimo na leću i lagano kuhamo još 20 minuta. Tekućinu od pirjanja jerebica procijedimo i odvojeno poslužimo uz jarebice. 




                  Golubovi s graškom
                   (PIGEONNEAUX AUX PETITS POIS)


Sastojci:

50 g mesnate suhe slanine
6 kozjaka, 1 salata glavatica
4 mlada goluba, 1 žličica soli
2 navrška noža bijelog papra
2 žlice maslaca
500 g očišćenog svježeg graška
1 grančica peršina
3 žlice bijelog vina, 1 žlica maslaca


Priprema:

Slaninu narežemo na kocke. Kozjak ogulimo i narežemo na osam dijelova. Sa salate glavatice uklonimo otprilike 1/3 vanjskih listova. Srce salate operemo, obrišemo i narežemo na rezance. Golubove operemo iznutra i izvana, obrišemo ih; jetricu ostavimo u nutrini golubova. Golubove iznutra natrljamo sa 1/2 žličice soli i papra. Maslac ugrijemo s kockama slanine, dodamo kozjak i preokrećući staklasto popržimo. Kocke izvadimo iz lonca, pa na istom ulju pržimo golubove da za 15-20 minuta postanu zlatnosmeđi. Onda ih izvadimo iz lonca. Slaninu i kozjak vratimo na mast od pečenja, dodamo grašak, rezance salate, peršin, dolijemo 3 žlice vode i vino, posolimo. Grašak meko ispirjamo za 30 minuta. Na njega stavimo golubove i grijemo ih 5-10 minuta. Golubove stavimo u plitku zdjelu. Grašak pomiješamo s maslacem i stavimo golubovima na zdjelu.