Recepti jela i kolaca

srijeda, 19. studenoga 2014.

Nadljevna riba (Gefile fisch)

                  
Sastojci:

Sastojci za 8 osoba
1 ociscen saran ili stuka 
300g luka
500g fileta morskog lososa
2 tvrdo kuhana jaja
2 bjelanjka, 2 velike mrkve
10 zlica brasna
6 oguljenih gorkih badema
5 zlica secera u prahu
1 zlica soli, 4 glavice luka
20 kocaka secera


Priprema:


Ribu narezemo na 8 debelih plosaka.Luk ogulimo, blansiramo i nasjeckamo.Filete i jaja nasjeckamo.Bjelanjke istucemo u tvrdi snjeg.Mrkve narezemo na ploske.Nasjeckane sastojke promjesamo s brasnom za beskvasni kruh, 3 badema secerom u prahu solju i snjegom od bjelanjaka i stavimo u supljinu ribljih plosaka.Ribu opet sastavimo.Dodamo ploske mrkve i luka.Lagano kuhajuci pokriveno vodom zgotovimo za 60min.Nakon 45min dodamo ostatak badema i secer u kockama.Ribu postavimo na zdjelu s tekucinom od gotovljenja i ploskama mrkve;posluzimo je hladnu ili toplu.






Ledena salata od susenog voca (Chozhafe)

          
Sastojci:


po 75g nesunporevim susenih kajsija suhih sljiva bez kostica, suhih smokvi  susenih kolutica od jabuke ili kruske
3 zlice grozdica
po 2 zlice oguljenog badema,pistacija i pinjola
po prstohvat mljevenog kardamoma i mljevenog cimeta
4 zlice mogranjeva sirupa
4 zlice ruzine vodice male kocke ili kuglice leda




Priprema:


Suho voce sa grozdicama temeljno operemo pod mlakom vodom i stavimo ga da se pokriveno hladnom vodom u pokopljenoj posudi 24h u hladnjaku.Namoceno voce ocjedimo .Dodamo badem ,pistacije i pinjole.Umjesamo ih u kardamomom cimetu i mogranjevim sirupom u suseno voce.Vocnu salatu stavimo u hladnjak da odlezi barem 2 sata;malo prije posluzivanja promjesamo sa kockama leda.







četvrtak, 30. listopada 2014.

Nabujak sa zacinom (souffle alux epices)

              


Sastojci:


110g mekog maslaca
50g secera
6 zumanjaka
110g medenjaka
50g biskvitnih mrvica
po 1 navrsak noza mljevenog cimeta i klincica u prahu
po 25g usecerenih limunovih i narandinih korica
50g grozdica
naribana kora 1/2 limuna
6 bjelanjaka, 65g secera
za kalupe maslac i secer 6 kalupa za nabujke



Priprema:


Kalupice za nabujke namazemo maslacem i pospemo secerom.Pecnicu ugrijemo na 180*.Veliku vatrostalnu zdjelu napunimo vodomi stavimo je u pecnicu.Maslac pjenasto izmjesamo sa secerom i malo pomalo umjesamo zumanjke.Medenjake sitno naribamo, polovicu od toga umjesamo s biskvitnim mrvicama u smjesu od  zumanjaka, primjesamo cimet, klincice u prahu, citronat orandinu i limunovu koru.Bjelanjke cvrsto istucemo sa secerom , pa snjeg sa ostatkom  medenjaka i ostatkom mrvica umjesamo u smjesu, koju uljevamo u kalupice i poravnamo povrsinu.Nabujak kuhamo 25-30 min u priredenoj vodenoj kupulji u pecnici.

Pirjane prepelice


Derviševa lijeha ruža


Okruglice od mesa u slatko-kiselom umaku


Juha od špinata s mesnim okruglicama


Kolač od datulja i oraha


Nadjeveno pecivo


Salata s pšenočnom prekrupom


Riba s umakom od sezama


Juha od janjetine i rajčica


Ražnjići od janjetine s umakom od jogurta


Pilav od peradi iz Istanbula


Pilav od bravetine


Patlidžani i meso


Patlidžani (Imam pade)


srijeda, 29. listopada 2014.

Kolači od krupice


Grčka baklava


Ražnjići


Janjeći but, pečen u pregment papiru


Marinirana jetra


Pržena janjeća jetra


Pita od špinata


Govedina s kestenjem


Povrće iz pećnice


Sarmice od lišća vinove loze


Musaka


Jarebice u vinskom umaku


Pita od ovčjeg sira


Egejski lignji


Juha s limunom


Složenac od tikvica


Erdeljski složenac od kupusa


Kokoš s kajsijama


Sarma


Patka na kiselom kupusu


Paprika s nadjevom od sira


Fileki


Varivo od paprike i rajčica


Pileći paprikaš


Debrecinska pržolica


Mađarski gulaš, Segedinski gulaš i teleći paprikaš


Perkelt od svinjetine


Kokošja juha s korabom


Pišinger torta


Češki popečci


Jastučići s pekmezom od šljiva


Češke krpice sa šunkom


Pirjani kunić


Goveđa pisana pečenka s okruglicama u ubrusu