Recepti jela i kolaca
srijeda, 19. studenoga 2014.
Nadljevna riba (Gefile fisch)
Sastojci:
Sastojci za 8 osoba
1 ociscen saran ili stuka
300g luka
500g fileta morskog lososa
2 tvrdo kuhana jaja
2 bjelanjka, 2 velike mrkve
10 zlica brasna
6 oguljenih gorkih badema
5 zlica secera u prahu
1 zlica soli, 4 glavice luka
20 kocaka secera
Priprema:
Ribu narezemo na 8 debelih plosaka.Luk ogulimo, blansiramo i nasjeckamo.Filete i jaja nasjeckamo.Bjelanjke istucemo u tvrdi snjeg.Mrkve narezemo na ploske.Nasjeckane sastojke promjesamo s brasnom za beskvasni kruh, 3 badema secerom u prahu solju i snjegom od bjelanjaka i stavimo u supljinu ribljih plosaka.Ribu opet sastavimo.Dodamo ploske mrkve i luka.Lagano kuhajuci pokriveno vodom zgotovimo za 60min.Nakon 45min dodamo ostatak badema i secer u kockama.Ribu postavimo na zdjelu s tekucinom od gotovljenja i ploskama mrkve;posluzimo je hladnu ili toplu.
Ledena salata od susenog voca (Chozhafe)
Sastojci:
po 75g nesunporevim susenih kajsija suhih sljiva bez kostica, suhih smokvi susenih kolutica od jabuke ili kruske
3 zlice grozdica
po 2 zlice oguljenog badema,pistacija i pinjola
po prstohvat mljevenog kardamoma i mljevenog cimeta
4 zlice mogranjeva sirupa
4 zlice ruzine vodice male kocke ili kuglice leda
Priprema:
Suho voce sa grozdicama temeljno operemo pod mlakom vodom i stavimo ga da se pokriveno hladnom vodom u pokopljenoj posudi 24h u hladnjaku.Namoceno voce ocjedimo .Dodamo badem ,pistacije i pinjole.Umjesamo ih u kardamomom cimetu i mogranjevim sirupom u suseno voce.Vocnu salatu stavimo u hladnjak da odlezi barem 2 sata;malo prije posluzivanja promjesamo sa kockama leda.
četvrtak, 30. listopada 2014.
Nabujak sa zacinom (souffle alux epices)
Sastojci:
110g mekog maslaca
50g secera
6 zumanjaka
110g medenjaka
50g biskvitnih mrvica
po 1 navrsak noza mljevenog cimeta i klincica u prahu
po 25g usecerenih limunovih i narandinih korica
50g grozdica
naribana kora 1/2 limuna
6 bjelanjaka, 65g secera
za kalupe maslac i secer 6 kalupa za nabujke
Priprema:
Kalupice za nabujke namazemo maslacem i pospemo secerom.Pecnicu ugrijemo na 180*.Veliku vatrostalnu zdjelu napunimo vodomi stavimo je u pecnicu.Maslac pjenasto izmjesamo sa secerom i malo pomalo umjesamo zumanjke.Medenjake sitno naribamo, polovicu od toga umjesamo s biskvitnim mrvicama u smjesu od zumanjaka, primjesamo cimet, klincice u prahu, citronat orandinu i limunovu koru.Bjelanjke cvrsto istucemo sa secerom , pa snjeg sa ostatkom medenjaka i ostatkom mrvica umjesamo u smjesu, koju uljevamo u kalupice i poravnamo povrsinu.Nabujak kuhamo 25-30 min u priredenoj vodenoj kupulji u pecnici.
srijeda, 29. listopada 2014.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)