Recepti jela i kolaca

utorak, 28. listopada 2014.

Slatko zrnje graha


Mljeveno meso a la lindstrom


Svetske okruglice od mesa


Janssonova kusnja, slozenac od incuna


Zuti gulas sa svinjetinom


Krema od limuna


Riza s bademima


Seljancica zastrta velom


Crvena kasa sa vrhnjem


Mornarski lonac


ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Broskva s glaziranim kronpirom




















Dimljeni losos sa spinatom


















Škotsko čajno pecivo


Pita od jabuka sa sirom


Pečena patka


Farmerski varenac


Kornvolski jastučići s mesom


Svinjska pečenka s umakom od jabuka


Složenac s janjećim bubrezima


Zapečeni bakalar


Lovački složenac


Tradicionalno nizozemsko zimsko jelo


Kiseli ragu


Pečeni sleđevi


Juha od graha iz Overijsela


Gentska torta od sira


Flamansko meso s pivom


Cikorija na briselski način


Ardenska juha


Flamanska kokošja krem juha



















Pita od sirupa


Engleski božićni puding


Krema od voća


Piletina na farmerski način


Varenac od govedine i goveđih bubrega


Pita sa janjetinom


Govedina na starinski način


Irski gulaš


Pirjani losos s krastavcima & Morski račići s maslacem


Pečeni sleđevi u zobenom brašnu


Novogodišnji uštipci


Zečetina u paprenu umaku


Lajdenski lonac


Riža s umakom od mesa


Pečena jegulja sa sirupom


Popečci od jabuka


Čokoladna pjena


nedjelja, 19. listopada 2014.

Ledeni nabujak (souffle glace)

               

Sastojci:


3 lista zelatine
8 zumanjaka
250g secera
3 salice hladne jake kave
1 rakiska casa likera od narande
4 bjelanjka
3/8l slatkog vrhnja
30g secera
1kalup za nabujak



Priprema:


Na kalup za nabujak nacinimo produzetak od pergament-papira visok 7 cm.Zelatinu namocimo u dosta vode.Zumanjke pjenasto izmjesamo s polovicom secera.Zelatinu ocijedimo, umjesamo je u smjesu od jaja pa sve uz stalno mjesanje grijemo u vodenoj kupelji dok smjesa ne postane kremasta.Kremu izvadimo iz vodene kupolji, promjesamo je sa kavom i likerom i stavimo u hladnjak da se hladi 30min.Bjelanjke cvrsto izmjesamo sa ostatkom secera.Snjeg od jaja umjesamo u rashladenu kavenu smjesu.Vrhnje cvrsto istucemo sa secerom i umjesamo  u smjesu.Kremu stavimo u prilagoden kalup za nabujak i zamrzavamo je barem 4 sataPrije posluzivanja nabujak pospemo kakaom u prahu i uklonimo papirnati produzetak.



 

Sobret od sampanjca (sorbet au champagne)

          

Sastojci:
 

sastojci za 6 osoba
400g secera
sok od 4 limuna
1 boca suhog sampanjca


Priprema:


Kuhamo 1/2l vode uz cesce mjesanje, sa secerom dok se secer potpuno ne otopi.Sirup zatim uz visekratno mjesanje ohladimo i pomjesamo sa limunovim sokom.Hladni sirup izmjesamo sa sampanjcem, masu stavimo u elekticni stroj za prevrljavanje sladoleda i kremasto je izmjesamo u pretincu za pravljenje leda ili jos bolje u stroju za zamrzavanje.Ako nemamo glasijeru, sorbet zamrznemo u pretincu za duboko zamrzavanje.Tenperatura mora biti barem -15*.Da sorbet bude mek i gibak mora se u razmaku od 60 min  dva put promjesat u mikseru i vratit da se sljedecih 60min smrzava.60 min prije posluzivanja sorbet izvadimo iz aparata za zamrzavanje i stavimo u hladionik.Masicama za kuglice sorbet stavimo u case ohladene na ledu i ukrasimo po zelji.